Etkili Filo Yöneticilerinin Sahip Olduğu 7 Özellik

Düzenli takip edilmesi gereken metrikler, kaçırılmaması gereken vergi ve rutin bakım tarihleri, sürekli güncellenen bir sektöre ayak uydurma çabası ve dahası… Araç filosu yönetiminden sorumlu kişi olarak düşünülenden çok daha fazla detayla uğraştığınızı biliyoruz. Fakat tüm bu detaylar özenle planlansa dahi yine de her filoda iyileşme potansiyeli vardır. Çünkü küçük detaylar bile operasyonlara verimlilik ve kariyerinize başarı hikayeleri katmaya yetebilir. Sahip olduğunuz kabiliyetleri bir kez daha anımsamanız ve yeni bakış açıları kazanmanız için etkili filo yöneticilerinin sahip olduğu yedi özelliği sizin için bir araya getirdik!

1. Planlama Becerisi

Filo yönetimi sürecinde pek çok farkı metriğin aynı anda takip edilmesi ve bu metriklere uygun şekilde planlama yapılması gerekiyor. Araçların periyodik bakım ve onarım tarihlerinin belirlenmesi ve takip edilmesi, kaza veya arıza yapan araçlarla ilgili prosesler, kiralanacak yeni araçlar için araç kiralama vergisi bedelleri… Bir filo yöneticisinin onlarca farklı değişkeni aynı anda takip etmesi, bunun için de planlama becerisine sahip olması gerekiyor. Olası bir ihmal büyük mali zararlara ya da daha önemlisi iş güvenliği risklerine sebep olabiliyor. Bu nedenle eşsiz bir planlama becerisi filo yönetiminde olmazsa olmaz özellikler arasında yer alıyor.

2. Stres ve Kriz Yönetimi Kabiliyeti

Filo yöneticiliğinin her an krizlerle karşılaşmaya müsait bir meslek olduğu aşikâr. Bu nedenle filo yöneticilerinin, anlık çözümler gerektiren sürücü ya da müşteri krizlerinin doğrudan muhatabı olarak stres ve baskıya karşı dirençli olmaları büyük önem taşıyor. Ayrıca kriz durumlarında iletişim becerilerini korumaları ve sorunlara serinkanlı bir tutumla çözüm aramaları da önemli bir husus oluyor.

3. Tutarlılık

Etkin bir filo yöneticisi profilinin olmazsa olmaz nitelikleri arasında tutarlılık da üst sıralarda yer alıyor. Hangi departmanların hangi tür araçlar kullanacağı ve şirket araçlarının kaç yılda bir yenileneceği benzeri detayların net şekilde belirlenmiş olması gerekiyor. Filo yönetimi hizmeti verilen müşteriler için de tüm şartların sözleşmelerle detaylandırılması büyük önem taşıyor. Böylece daha tutarlı ve profesyonel bir filo yönetimi süreci yürütülebiliyor.

4. Empati Yeteneği

Filo yöneticilerinin şirketin tüm departmanlarıyla ve birçok farklı sektörden çalışanla diyalog kurması gerekiyor. Özellikle de kaza ve arıza durumlarında kriz halinde olan kişilerin duygu durumunun iyi tayin edilebilmesi büyük önem taşıyor. Böylesi kritik durumlarda hızlı ve doğru kararlar alabilmenin yolu empati yeteneğinden geçiyor. Beyaz yaka ve mavi yaka personellerle doğrudan iletişim kuran filo yöneticilerinin olaylara geniş bir çerçeveden bakması önem teşkil ediyor.

5. Tedbirlilik

Hata kaldırmayan trafik kuralları, her zaman hata riski doğuran insan faktörü ve araçların yıpranmasından doğabilecek riskler… Filo yöneticilerinin iş süreçlerinin her anında tüm olasılıkları göz önünde bulundurması gerekiyor. Riski öngörmek ve ortadan kaldırmak filo yöneticilerinin başlıca görevleri arasında bulunuyor. Bu noktada filo takip sistemi, GPS teknolojisi ve elektronik kayıt cihazları gibi teknolojilerden destek alınmasında fayda bulunuyor. Bu nedenle filo yöneticilerinin her zaman tedbirli olması ve olası tüm sorunlara karşı çözüm senaryoları geliştirmesi gerekiyor.

6. Şeffaflık

Filo yönetim maliyetleri, mil başı maliyetler, araç yenileme ya da muayene maliyetleri, planlama ve raporlama işlemleri konusunda şeffaf ve açık olunması filo verimini doğrudan etkiliyor. Bu nedenle paylaşılmasında sakınca bulunmayan tüm önemli metriklerin dijital bir ortamda ve tüm ilgililerin erişimine açık halde bulunması önemli olabiliyor.

Verilere dayalı yürütülen iş süreçleriyle yakıt maliyetleri, kilometre, yük ağırlıkları, sıvı kullanımı ve rölanti süresi gibi onlarca metriğe dayanarak performans ölçümü yapılabiliyor. Güvenli sürüş alışkanlıklarını teşvik etmek ve hedeflenen çizgiye erişmek noktasında da şeffaf ve tutarlılık sağlayan bu uygulamanın gücünden faydalanılabiliyor.

7. Yenilik ve Gelişmelere Hızlı Adapte Olmak

Filo takip yazılımlarının içeriği, araçlarda kullanılan teknolojiler, filo yönetiminde yakıt tüketimi alışkanlıkları ve hatta yakıt tipi zamanla değişebiliyor. Özellikle de günümüzde gittikçe dijitalleşen iş dünyasında filo yöneticilerinin de yeniliklere açık olması gerekiyor. Filo yönetimi süreçlerinde yaşanan gelişmelere hızla adapte olunması ve otomasyonun gücünden faydalanılması büyük önem taşıyor. Yani anlayacağınız, filo yöneticilerinin gelişime açık olması ve yeniliklere hızla uyum sağlamaları gerekiyor.

Tamamen pürüzsüz ve sorunsuz işleyen bir filo kiralama süreci ve filo yönetimi fikri sizce kulağa nasıl geliyor? Hedef Filo’nun alanında uzman tecrübeli filo yöneticileri sayesinde filo yönetimi süreci profesyonel bir şekilde yürütülüyor. Siz de filo kiralama ve filo yönetim hizmetleri için Hedef Filo’yu tercih edebilir, şirketiniz için verimli bir deneyim elde edebilirsiniz!