Araç ve Filo Kiralama Ücretini Belirleyen Bileşenler Nelerdir?

Kurumsal araç kiralama, uzun yıllardır pek çok işletmenin başvurduğu avantajlı bir hizmet. Her ölçekteki işletmenin ihtiyaçlarına yanıt verebilen bu hizmet modeli, işletmeler tarafından genellikle 12 ila 48 ay arası olacak şekilde, yani uzun dönem olarak tercih ediliyor. Şirketler, iş kapasiteleri ve faaliyet alanlarına göre araç kiralama ücretini belirleyecek tüm ihtiyaç ve beklentilerini göz önünde bulundurarak diledikleri sayıda araç ve filo kiralayabiliyor.

Tabii kiralık araçlar için filo firmasına bırakılmak istenen işlemlerin beraberinde lastik takma/saklama, ikame araç temini vb. faydalanılmak istenen ek hizmetler, araç kiralama bedellerinde birtakım farklılıklar yaratıyor. Endişelenmeyin! Hedef Filo, esnek ödeme planları ve sunduğu uzun dönem araç kiralama avantajları ile işletmelere araç kiralarken bütçelerine göre en cazip çözümleri sunuyor!

1. Araç Kiralama Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Sıklıkla merak edilen araç kiralama fiyatları nasıl belirlenir sorusunun yanıtında aracın modeli ve ne kadar süreliğine kiralanacağı gibi hususlar kritik rol oynuyor. Bundan dolayı da araç kiralama ücreti bir dizi etkene bağlı olarak değişebiliyor. Maliyetlerde gözlemlenen bu değişim, her işletmenin belirli bir bütçe planlaması hazırlamasını ve araç kiralamada gider kısıtlaması gibi unsurları dikkate almasını gerektiriyor. 

Firmanız için araç kiralama bedeli araştırması yaparken öncelikle ihtiyaçlarınızı karşılayacak araç modellerini, sayısını ve kiralama süresini belirlemelisiniz. Bu aşama, ihtiyaçlarınızı netleştirmenize ve bütçe planlamanızı daha sağlıklı bir şekilde yapmanıza olumlu katkı sağlayabilir. 

Filo yönetimine dair de bilgi edinmek isterseniz “Filo Yönetiminin Önemi’’ başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

2.  Araç Kiralamada Ücreti Belirleyen Bileşenler Nelerdir?

  1. Araç fiyatları,
  2. Kredi faizleri,
  3. MTV,
  4. HGS,
  5. Kasko,
  6. Periyodik bakım ve arıza,
  7. Yaz ve kış lastiği temini,
  8. Lastik takma ve saklama hizmeti,
  9. Muayene giderleri,
  10. İkame araç temin etme imkanı vb.

Araç kiralamak bilindiği üzere işletmelere pek çok yönden esneklik ve maliyet avantajları sunuyor. Hedef Filo’nun uzun dönem ticari araç kiralama sözleşmeleri en az 12, en fazla 48 ay olarak şekilde sunuluyor. Kiralama sürecinde en kritik noktalardan biri olan araç kiralamada yaklaşık maliyet hesaplama işlemi buna ek olarak diğer unsurlardan da etkileniyor. Daha açık ifade etmek gerekirse, araç kiralama ücreti için belirleyici rol üstlenen unsurlar arasında araç sayısı, kiralama süresi ve araç modeli gibi noktalar en başta gösterilebilir. Gelin, araç kiralama bedeline yansıyan tüm faktörleri şimdi daha yakından inceleyelim!

2.1. Araç Fiyatları

Filo firmasının size sunacağı oto kiralama ücretleri seçeceğiniz aracın segmentine ve piyasa değerine göre belirleniyor. Örneğin;    şehir içi kullanım için tercih edilen küçük boyutlu A segmentteki araçlar, büyük boyutlarda ve geniş aileler için uygun olan D segmentindeki araçlara göre daha ekonomik maliyetlerde karşımıza çıkabiliyor.

2.2. Kredi Faizleri

İşletmelerin sıklıkla araştırdığı araç kiralama ücreti için belirleyici bir diğer husus da kredi faizleri oluyor. Düşük faiz oranlarıyla yapılan kredi anlaşmaları maliyetleri azaltırken, yüksek faiz oranları aylık araç kiralama bedeline artı maliyet olarak yansıyor.

2.3. HGS

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kaydının filo firması tarafından yapılması, filo araç seçimi sonrası ücreti belirleme kapsamında önemli bileşenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kiralanacak aracın tescil ve kullanımı için gerekli olan HGS kaydı ödemesi, aylık belirli tutarlarla araç kiralama ücretine dâhil ediliyor.

2.4. Kasko

Kiralayacağınız aracın kasko sigorta bedeli de yıllık araç kiralama ücretlerini belirleme noktasında önemli bir rol üstleniyor. Yine benzer bir örnek üzerinden ilerlemek gerekirse bazı araçlarda kiralık araç kaskosu için bedel daha düşük iken kimi marka ve modellerde daha yüksek olabiliyor. Kiralık araç kaskosu filo firması tarafından yaptırıldığı için firma bu gider kalemini de aylık faturalara dahil ediyor.

2.5. Periyodik Bakım ve Arıza

Kiralama anlaşmalarında belirtilen periyodik bakım prosedürleri ve arıza durumlarında yapılacak onarımların maliyetleri de araç kiralama ücretlerini belirleme konusunda önem teşkil ediyor. Eğer işletme filo firmasından bu işlemlerin ödemelerini de üstlenmesini isterse sözleşme buna göre hazırlanıyor. Bu da elbette aylık araç kiralama bedelinde artış anlamına geliyor.

2.6. Vergiler ve Muayene Giderleri

MTV gibi vergi ödemeleri ve muayene giderleri, kiraladığınız aracın yasal düzenlemelere uygunluğunu sağlamak amacıyla gerçekleştirilen harcamalar arasında yer alıyor. Bildiğiniz üzere araç muayenesi ve MTV ödemeleri zorunlu birer işlem. Aracın resmi sahibi de filo firması olduğu için bu ödemeler yine filo firması tarafından üstlenilip kiracıya fatura bedeli üzerinden yansıtılıyor. 

3.   Araç ve Filo Kiralamada Fiyat Maliyet Hesaplama

Araç ve filo kiralamayı düşünüyorsanız kiralama ücretinin vergiler, kiralama süresi, araç sayısı ve modeli gibi çeşitli faktörler ışığında belirlendiğini artık biliyorsunuz. Kiralık araç ücretlerine baktığımızda, esnek ödeme planları ile Hedef Filo avantajları bu konuda bir adım öne çıkıyor. Firma bünyesinde ticari ya da binek araç kiralama gibi farklı ihtiyaçlarınıza yönelik çeşitli ödeme planlarını Hedef Filo portföy yöneticileri ile iletişime geçerek daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Hedef Filo’da sabit ödemeli, peşinatlı, yıllara göre artan/azalan ve müşteri ihtiyaçlarına özel olarak planlanabilen farklı ödeme seçenekleri bulunuyor. Firma, bütçe dostu araç kiralama hesaplama stratejisi ile birlikte işletmelerin kazanç grafiği ve gereksinimlerinize en uygun çözümleri sunuyor.

Kiraladığınız araçlara dair tüm işlem ve takip süreçlerinde de filo firmanızla güçlü bir iş birliği sağlamak için Filo Yönetiminin Avantajları başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

İşletmenizin araç ve filo kiralama ihtiyaçlarına yönelik en uygun teklifler için Hedef Filo ekibi ile iletişime geçin, firma potansiyelinizi zirveye taşıyın!