Filonuza Araç Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Şirket filosu yaratma sürecinin titizlikle ve geniş bir bakış açısıyla ilerlemesi gerekiyor. Öyle ki filo araç seçimi yaparken saha çalışanlarının güvenli bir sürüş deneyimi yaşamasından yakıt giderlerine ve araç arıza risklerine kadar onlarca detay tek tek inceleniyor. Yani anlayacağınız, filo kiralama süreci boyunca biraz zaman ve enerji harcamaya hazır olmanızda fayda var. Hazırsanız, filonuza araç seçerken dikkate almanız gereken noktaları birlikte gözden geçirelim!

1. Araçların Kullanım Amacını Belirleyin ve İhtiyaçlarınızla Uygunluğunu Değerlendirin

Şirketinizin faaliyet amacı, çalışanların şirket araçlarını hangi hedefle ve hangi ortamda kullanacağı filo araç seçimi yaparken dikkate almanız gereken kritik detaylar arasında yer alıyor. Rutin olarak uzun yol yapacak çalışanlar için arazi tipi araçlar ya da şantiyeler için kompakt yapılı binek araçlar pek uygun olmayabiliyor. Filo yönetimi sürecini sorunsuz yürütmek adına şirketin faaliyet sektörüne uygun araçlar seçmek pek çok yönden avantaj sağlıyor.

2. Filonuzda İhtiyaç Duyacağınız Araçların Sayısını ve Niteliklerini Tespit Edin

Filo için araç seçiminde faaliyet sahasının dikkate alınması ve uygun araç modellerinin belirlenmesinin ardından sayısal verilerle daha tutarlı planlamalar yapılabiliyor. Sahada görev yapan ve toplantılara ya da müşteri ziyaretlerine gidecek olan ekipler için farklı araç modelleri seçmek verimlilik artışı sağlıyor. Bu nedenle şirket aracı tahsis edilecek personel sayısı ve operasyonel ihtiyaçlar dikkate alınarak özel bir planlama oluşturulması gerekiyor.

3. Çalışanlarınızın Beklentilerini ve Memnuniyetini Önemseyin

Filo araç seçimi yaparken gözden kaçıracağınız basit bir detay dahi araç filonuzun kalitesinde ve iş verimliliğinde büyük değişimler yaratabiliyor. Ayrıca çalışanların beklentilerini dikkate almak ve karşılamak için gerekli çabayı göstermek de kurum içi aidiyetin artmasına destek sağlıyor. Özellikle de saha faaliyetleri ve uzun yolculukları şart koşan pozisyonlarda bulunan çalışanların beklentileri bu süreçte önemli bir rehber oluyor.

4. Maliyet Konusunda Tüm Değişkenleri Dikkate Aldığınızdan Emin Olun

Yakıt maliyetleri, araç kiralama vergisi, filonun büyüklüğüne bağlı olarak bu işle ilgilenecek bir filo yöneticisi istihdam etmenin maliyeti ve dahası… Şirket giderlerinin önemli bir kısmını oluşturan filo seçiminde araç modelinin pek çok kalemi doğrudan etkilediğini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Araç kiralamada KDV ve stopaj oranları ve radarınıza takılan araç modellerinin yakıt tüketim oranlarını da hesaba dahil etmenizde fayda bulunuyor.

5. İş Güvenliğini Sağlamak Adına Geliştirilen Araç Teknolojilerini İnceleyin

Kurumsal filo kiralama şirketleri tarafından sunulan araç takip sistemleri ya da araçlarda bulunan özel teknolojiler iş güvenliği standartlarının artırılmasında destek sağlıyor. Öyle ki hız limitleyicisinden geri görüş kamerasına ve otomatik acil sistemlerine kadar uzanan birçok teknolojiyle daha güvenli sürüş deneyimleri elde edilebiliyor. Araç takip sistemleri ve özel donanımlarla anlık saha takibi, en ekonomik rotaların belirlenmesi ve müşteriler için daha tutarlı teslimat ya da ziyaret planlamaları yapılması gibi pek çok avantaj yakalanabiliyor.

6. Marka İmajınıza Uygun Bir Filo Oluşturmayı Dikkate Alın

Araç özellikleri, güvenlik ve maliyetler filo için araç seçiminde hiç şüphesiz başlıca kriterler olarak sıralanıyor. Bununla birlikte yine şirket faaliyeti özelinde marka imajını da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu nedenle yıllık araç kiralama koşulları ve satın alma maliyetlerini kıyaslarken seçimlerinizin marka imajına yansımalarını da dikkate almanız büyük önem taşıyor. Şirketinizin uzun vadeli hedeflerinde sürdürülebilirlik konusu ön plandaysa elektrikli araçlar sizin için daha doğru bir seçenek olabilir. Ya da lüks şirket araçları şirket prestijinizi artırabilir.

7. Doğru Çözüm Ortağıyla Çalışmayı İhmal Etmeyin

Kurumsal araç kiralamada şirket seçimi bu listenin en kritik hususlarından biri olarak öne çıkıyor. Çünkü araçların rutin bakımlarının takibi, filo yöneticisinin tecrübe ve ulaşılabilirlik durumu, araçlarda kullanılan takip sistemleri ve kaza ya da arıza durumlarında yürütülen prosedürler iş süreçlerini doğrudan etkiliyor. Filo kiralama sektöründe tecrübeye sahip köklü bir filo şirketi tercih ederek araç kiralama sürecinde ve devamında sorunsuz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Filo kiralama sektöründe öncü olan Hedef Filo’nun uzman portföy yöneticileri ile iletişime geçerek filo kiralama ve filo yönetim hizmetleri hakkında detaylı bilgi alabilir, şirketinizin ihtiyaç duyduğu araçlara avantajlı şekilde ulaşabilirsiniz. Filo yöneticilerinden kesintisiz destek alarak ve tüm rutin bakım onarım, vergi ve araç takibi süreçlerini Hedef Filo’ya emanet ederek sorunsuz işleyen filo sisteminizin tadını çıkarabilirsiniz!