Yıllık Araç Kiralamak için Hangi Koşullar Sağlanmalıdır?

Yıllık araç kiralama, filo firmaları tarafından en az 12 ay olmak üzere verilen bir hizmet türünü oluşturuyor. Genellikle şirketler tarafından 12, 24 ve 36 ay olarak alınan yıllık araç kiralama hizmeti, diğer adıyla “uzun dönem araç kiralama” olarak da biliniyor. Uzun dönem araç kiralama, şirketlere hem kısa hem de uzun vadede sunduğu avantajlar ile şirket bütçesinden iş verimliliğine kadar pek çok konuda fayda sağlıyor.

Şirketlerin yıllık araç kiralama hizmeti alacağı filo firmasını seçmesi, kapsamlı bir araştırma sürecini de beraberinde getiriyor. Çünkü kurumsal ve profesyonel bir hizmet seçmek, süreç boyunca yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmek adına en önemli koşul oluyor. Ödeme planları, ek hizmetler, avantajlar ve şirkete özel paketlerin belirlenmesinden sonra ise sıra, filo firması ile şirket arasında imzalanacak olan kiralama sözleşmesine geliyor. Fakat kiralama yapabilmek için şirketlerin filo firmasına sunmak zorunda bulunduğu bazı evraklar bulunuyor. Gelin, bunları birlikte inceleyelim!

1. Yıllık Araç Kiralamak için Gereken Koşullar Nelerdir?

Yıllık araç kiralama hizmeti için gereken koşullar, bir yıl ya da dört yıl olması fark etmeksizin aynı kapsama sahip oluyor. Şöyle ki, uzun dönem araç kiralama yapabilmek için şirketlerin resmî varlığını filo firmasına kanıtlaması gerekiyor. Bunun için gereken belgeleri sağlayamayan şirketler, yıllık araç kiralama hizmetinden yararlanamıyor.

Yıllık araç kiralama için gereken belgelerin en başında şirketin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi kaydının fotokopisi geliyor. Şirketleri güvende tutan bu kayıt, filo firmasına sunularak onları da güvence altına almaya yardımcı oluyor. Bunun ardından ise şirket faaliyet belgesini temin etmek gerekiyor. Şirketin tüm işlerini yasal olarak yürüttüğüne dair devlet tarafından verilen bu belge, filo firmaları için olmazsa olmaz bir önem taşıyor. Şirket bazında belgeleri tamamladıktan sonra da sıra, kişilerden alınacak belgelere geliyor.

Filo firmasına şirket yetkililerinin nüfus cüzdanı fotokopilerinin de iletilmesi gerekiyor. Bu da filo firmasından alınan hizmetin gerçek kişilere bağlı olduğunu gösteriyor. Ayrıca araçları en az 12 ay boyunca kullanacak kişileri belirleyebilmek adına araç kullanacak kişilerin nüfus cüzdanı ve ehliyet belgesi fotokopileri de gerekli oluyor. Yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıyı resmî olarak kayda dökebilmek için araç kullanacak kişilerin imza sirkülerinin iletilmesi de isteniyor. Özetle, yıllık araç kiralama hizmeti alabilmek için toplam 6 adet belgenin filo firmasına ibraz edilmesi gerekiyor.

2. Yıllık Ticari Araç Kiralamak için Gereken Koşullar Nelerdir?

Ticari araç kiralama, şirketlerin yük veya yolcu taşımacılığı yapmak amacıyla aldığı kiralama hizmetini ifade ediyor. Yıllık ticari araç kiralama da kurumsal araç kiralama gibi 12, 24, 36 ve 48 ay olmak üzere yapılabiliyor. “Uzun dönem ticari araç kiralama” adıyla da bilinen bu hizmet için ise sözleşme öncesinde filo firmasına sunulması gereken belgeler bulunuyor.
Yukarıda kurumsal araç kiralamak için belirtilen belgeler, ticari araç kiralamak için de isteniyor. Bundan farklı olarak ise filo firmasına, ticari maksatla taşımacılık yapmamak kaydıyla verilen K2 belgesini iletmek gerekiyor. Yük ve yolcu taşımacılığı yapmak üzerine izin niteliğinde bir belge olan K2 belgesini de filo firmasına ibraz ettikten sonra, yıllık ticari araç kiralama süreci sorunsuz bir şekilde başlayabiliyor.

Sektörün öncü firmalarından Hedef Filo, uzun dönem kurumsal ve ticari araç kiralama hizmetleriyle şirketlerin iş süreçlerindeki yükünü hafifletiyor. Siz de Hedef Filo’nun sunduğu avantajlardan yararlanmak için kiralama teklif formunu doldurabilir ve süreci hemen başlatabilirsiniz!