Araç Kiralamada KDV ve Stopaj Oranı

Son zamanlarda oldukça yüksek rakamlara ulaşan araç vergileri, kişilerin ve kurumların araç satın almak yerine kiralık araçlara yönelmesinde önemli bir rol oynuyor. Özellikle birden fazla araca ihtiyaç duyan kurumlar için bu alandaki vergi avantajlarından yararlanmak, maliyetleri düşürmek bakımından ciddi kazanımlar sağlıyor. Siz de araç kiralamalarda vergi prosedürlerinin nasıl işlediğini merak ediyorsanız, gelin; bu konuya daha yakından bakalım!

1.Araç Kiralamada Stopaj Oranı Nedir?

Hizmet alınan kişi ya da kuruma ödenecek ücret henüz sahibinin eline geçmeden bu işlem için ödenen vergiye “stopaj” deniyor. Araç kiralamalarda vergi olarak ödenen stopaj oranı, araç kiralama bedelinin yüzde 20’si kadar oluyor. Bir örnek vermek gerekirse; kiralama bedeli bin TL olan bir araç üzerinden bu işlem yapıldığında, 200 TL stopaj vergisi ödenmesi gerekiyor.

2. Araç Kiralamada KDV Oranı Nedir?

Araç kiralama işlemi sırasında stopaj haricinde Katma Değer Vergisi, yani bilinen adıyla KDV de ödenmesi gerekiyor. Bu işlemlerde ödenen KDV oranı ise aracın kiralama bedelinin yüzde 18’ine karşılık geliyor. Yine örnek bir durum üzerinden düşündüğümüzde; kiralama bedeli bin TL olan bir araç için 180 TL KDV ödenmesi gerekiyor.

3. Araç Kiralarken KDV ve Stopaj Nasıl Avantaj Sağlıyor?

Normal şartlarda araç satın alımlarında kurumlar için herhangi bir vergi indirimi uygulanmıyor. Hatta satın alınan araç için ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) de gider olarak gösterilemiyor. Araç kiralama işlemlerinde ise buna karşılık, aracın kira bedelinin tamamı da gider olarak gösterilebiliyor. Üstelik KDV indirimi de uygulanıyor. Bu sayede şirketler hem araç satın aldıktan sonra ortaya çıkabilecek çeşitli masrafları hem de bu satın alımlardan doğabilecek vergi maliyetini en aza indirebiliyor.
Araç satın almak yerine kiralamanın maliyet olarak tüm artıları şu şekilde:

  • Satın aldığınız araçlar için KDV indirimi uygulanmaz ve KDV’yi gider olarak gösteremezsiniz. Fakat araç kiraladığınızda hem KDV indiriminden yararlanır hem de kira bedelini gider olarak göstererek masraflarınızdan düşebilirsiniz.
  • Bir aracı satın aldığınızda, trafiğe çıktığı andan itibaren değeri düşmeye başlar. Hatta aracı satmak istediğinizde güncel değer ile defter değeri arasındaki fark için de vergi ödemeniz gerekir. Kiralık araçlarda ise bu gibi endişelerinizin olmasına gerek kalmaz.
  • Kiraladığınız aracın bakımı ve onarımı ile ilgili masrafları gider olarak gösterebilir ve yine masraflardan düşebilirsiniz. Ancak satın aldığınız araçlar için böyle bir durum söz konusu değildir.

Tüm bu yönleriyle incelendiğinde; araç kiralama vergisi hem şirketler hem de kişiler için satın alma işlemlerinden çok daha avantajlı maliyetler ile karşılanabiliyor.

4. Filo Araç Kiralamanın Avantajlı Yolu: Hedef Filo

Müşterileri tarafından 7/24 ulaşılabilir olan Hedef Filo, araç kiralama konusunda kullanıcılarına ayrıcalıklı fırsatlar sunuyor. Bu fırsatlardan bazıları ise şu şekilde:

  • İhtiyaçlarınız doğrultusunda sizin için en uygun aracı seçmek istediğinizde birçok marka ve model alternatifiniz vardır.
  • Şartlarınıza en uygun şekilde düzenlenebilen esnek sözleşmeler sayesinde sabit ve düzenli kira bedelleri ödersiniz. Böylece bütçe planı konusunda içiniz rahat olur.
  • Kiraladığınız aracın dönem sonu ikinci el değer riski Hedef Filo tarafından karşılanır. Bu sayede aracın değer kaybı noktasında size yansıyan herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmazsınız.
  • Evrak takibi işlerini Hedef Filo üstlendiğinden, bu konu ile sizin ilgilenmeniz gerekmez.
  • Periyodik araç bakımını anlaşmalı servis noktalarında ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Siz de kiralık araç ihtiyaçlarınızı uygun ve avantajlı seçenekler ile karşılamak için Hedef Filo kiralama teklifi formunu doldurabilir ve uzun dönem araç kiralama işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.