Filo Kiralamada Ödeme Planları, Fatura Kesimi ve Vergilendirme

Şirketiniz için ticari ya da binek araç kiralama hizmetinden faydalanmayı düşünüyorsanız, bu konuda elde edeceğiniz vergi avantajları ve Hedef Filo’nun avantajlı ödeme seçeneklerini keşfetmek isteyebilirsiniz. Kiralık araçlarda fatura kesim süreci, araç kiralama ödeme planı ve vergi indirimleri gibi detaylar hakkında bilgi edinmek için içeriğimize göz atın!

1.  Hedef Filo’da Araç Kiralama Ödeme Planları Nasıldır?

Şirketiniz için en uygun ödeme seçeneklerini tercih edebileceğiniz Hedef Filo’da sabit ödemeli, peşinatlı, yıllara göre artan, yıllara göre azalan ve ihtiyaçlara göre değişebilen nakit ödemeli araç kiralama planları sunuluyor. Firma bünyesindeki araç kiralama ödeme planı seçenekleri, kiralama süreçlerinin şirketler için en az maddi yükle gerçekleştirebilmesini hedefliyor.

Sabit tutarlı araç kiralama ödeme planı, firmanızın her ay sabit bir kira ödemesi yapmasını sağlıyor ve neticede bütçe planlama süreciniz kolaylaşıyor. Peşinatlı filo kiralama ödeme planı seçeneği ise sonraki aylarda uzun vadeli bütçe tasarrufunu mümkün kılıyor. Yıllara göre artan araç kiralama ödeme planı ile de işletmenizin ödeme kapasitesine uyum sağlanıyor ve doğal olarak üstlendiğiniz finansal yük dengelenmiş oluyor.

2. Araç Kiralamada Vergi Maliyeti Nedir?

Araç kiralamada vergi unsuru, Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin 317 seri numaralı hükümleri doğrultusunda düzenleniyor ve kiralama süreçlerinde önemli rol oynuyor. Vergi maliyeti araç kiralamada stopaj ve KDV oranları ile karşımıza çıkıyor. Şirketlerin finansal planlamalarında titizlikle ele alması gereken stopaj oranı, araç kiralama ödeme planı bedelinin yüzde 20'sine denk geliyor. KDV unsuru da aynı şekilde kiralama bedelinin yüzde 20'sini temsil ediyor.

Şirketlerin kiraladıkları binek ve ticari araçlar, söz konusu vergi maliyetleri kapsamında belirli sınırlamalara tabi tutuluyor. Firmaların vergi ödemeleri ve maliyetlerini yönetme sürecini dengede tutan bu detay nedeniyle, vergi mevzuatının dikkatlice takip edilmesi ve en doğru şekilde uygulanması oldukça önemli!

Araç kiralamada maliyet faktörü ilginizi çekiyorsa, araç kiralamada gider kısıtlamaları başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

3.  Araç Kiralamada Öne Çıkan Vergi Avantajları Nelerdir?

Kurumsal firmalara taşıt kiralama işlemi gerçekleştiren firmanın sağladığı vergi avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1.  KDV indirimi: KDV, araç satın alma süreçlerinde kesilen bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor ve dolayısıyla şirkete araç satın alındığında bu vergide herhangi bir indirim seçeneği söz konusu olmuyor. Filo kiralama durumunda ise bu durum daha farklı! Kira faturasındaki KDV'nin tamamı indirim olarak gösterilebiliyor. Muhasebe kayıtlarına araç kiralama ödeme planı kapsamında gider olarak kaydedilen KDV ücreti, işletmenizin vergi indiriminden yararlanmasını sağlıyor.
  2. Kurumlar Vergisi indirimi: Şirkete kiralanan araçlar için aracın kira bedeli de belli bir değere kadar Kurumlar Vergisi’nden düşülebiliyor. 2024 yılı için Kurumlar Vergisi’nden düşülebilecek araç kiralama bedeli en fazla 26 bin TL olarak belirtiliyor. Bu durumda, aylık araç kiralama fatura tutarınız 36 bin TL ise bunun sadece 10 bin TL’si gider olarak gösterilmiyor. 
  3. MTV muafiyeti: Araba satın alma süreçlerinde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) yasal olarak tanınmayan bir gider olarak kabul ediliyor. Konu filo kiralama olduğunda ise MTV, ayrıca fatura edilmek yerine toplam kiralama bedeline dâhil ediliyor.
  4. Araç Onarım maliyetleri: Filo kiralama süreçlerinde araç muayenesi ve araç bandrolü gibi vergiye tabi olan çeşitli ödemeler de gider olarak kaydediliyor ve bu kalemlerde de indirimden faydalanmak mümkün oluyor. Hedef Filo ile araç kiralama ödeme planı ve vergi avantajları konuları ilginizi çektiyse, uzun dönem araç kiralama avantajları başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

İşletmeniz için filo kiralama ödeme planı ve vergilendirme süreçlerinin profesyonel bir şekilde yönetilmesi son derece mühim! Mali yönetiminizde etkili olan bu süreçlere yakından hakim olmak ve işletmenizin araç kiralama ihtiyaçlarını karşılamak için Hedef Filo ile iletişime geçebilirsiniz!