Şirket Aracını Kimler Kullanabilir?

Her şirket işletme faaliyetlerini sürdürebilmek ve iş süreçlerini desteklemek amacıyla birçok farklı yardımcıya ihtiyaç duyuyor. Bu yardımcılar arasında da şirket araçları elbette ilk sıralarda geliyor. Ticari araç kiralama hizmetleriyle kiralanan araçlar sayesinde şirket faaliyetleri daha hızlı bir şekilde yürütülebiliyor. Ayrıca ticari araç kiralama avantajları sayesinde şirketler bütçe planlarını daha iyi hesaplayabiliyor ve zamandan tasarruf edebiliyor. Ancak söz konusu kiralık ticari araçlar olunca şirket arabasını kimler kullanabilir sorusu da gündeme oturuyor. Buyurun, şirket aracını kimlerin kullanabileceğine daha yakından bakın!

1. Şirket Adına Kiralanan Aracı Kimler Kullanabilir?

Şirket adına kiralanan bir aracı şirketin tüm Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na kayıtlı çalışanları kullanabiliyor. Son zamanlarda neredeyse tüm şirketlerin araç ihtiyacı ticari veya binek araç kiralama hizmetleriyle karşılanıyor. Kiralanan araçlar için işletmelerin araçları nasıl kullanacaklarına dair belirli politika ve prosedür oluşturması gerekiyor. Bu sayede şirket araçlarının hangi çalışanlara teslim edileceği netleşmiş oluyor.

2. Şirket Arabasını Başka Biri Kullanabilir mi?

Ticari veya binek araç kiralama hizmetiyle alınan araçları şirket çalışanlarının kullanabilmesi olağan bir durum. Peki, şirket arabasını başka biri kullanabilir mi? İşte bu noktada işler biraz karışıyor. Kiralık aracı şirketin SGK’lı çalışanlarının yanı sıra sermaye fark etmeksizin şirketin kurucu ortakları da kullanabiliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumunun kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yayınlamış olduğu 2021/25 sayılı genelgeyle, İl Emniyet Müdürlüklerine bağlı emniyet ekiplerince yapılan trafik denetimleri sırasında ticari araçların kimler tarafından kullanıldığı kontrol ediliyor. Bu durumda şirkete ait araçların, şirketin sigortalı olarak çalıştırdığı kişiler dışında başka kişiler tarafından kullanılması halinde hem sürücü hem de şirket birtakım sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Dolayısıyla aracı kullanan kişinin şirket tarafından yetkilendirilmesi, bunun için de kendisine bir yetki belgesi verilmesi gerekiyor.

3. Kiralık Aracı Başkası Kullanırsa Ne Olur?

Kiralık ticari aracı şirket çalışanları dışında bir kişinin kullanması, genellikle kiralama sözleşmesine ve yasal düzenlemelere aykırı bir durum olarak ele alınıyor. Nitekim şirket aracı kiralamanın avantajları bulunsa da bununla birlikte kiralama koşulları da bulunuyor. Bu durumda kiralanan aracı başkasının kullanması sözleşme ihlali olarak değerlendirilebiliyor.
Ticari araç kiralama sözleşmeleri araç kullanımıyla ilgili belli sigortaları da karşılıyor. Fakat başkası tarafından kullanılan aracın kaza yapması veya hasar görmesi durumunda filo firması sorumluluk üstlenmiyor. Ayrıca kiralık aracı başka birinin kullanması birtakım cezai yaptırımları da beraberinde getiriyor.

4. Kiralık Aracı Başkasının Kullanması Cezası Nedir?

Şirket aracını yalnızca şirketin kurucu ortaklarının ve SGK’lı çalışanlarının kullanabileceğine değinmiştik. Bu durumda şirket aracını kullanan kişi şirketin sigortalı bir çalışanı değilse şirkete sigortasız işçi çalıştırmak bahsiyle ceza uygulanabiliyor. Kiralık aracı kullanan kişi sigortasız çalıştırılan bir işçi olmasa da, şirket çalışanının bir yakını olsa dahi bu durum değişmiyor. Dolayısıyla kiralık şirket araçlarını yalnızca bu aracı sürmeye yetkisi bulunan şirket çalışanlarının ya da ortaklarının kullanması gerekiyor.
Trafik denetlemesine takılan kiralık araçlar için trafik polislerince filo kiralama firmasına da ceza kesilebiliyor. Ancak filo kiralama firmaları bu cezaya itiraz edebiliyor ve ceza tutarını ödemekle yükümlü olmuyor. Nitekim filo kiralama firmaları araçları yalnızca şirketlere ve şirket yetkililerine teslim ediyor. Üçüncü bir şahsın kiralık aracı yetkisiz bir şekilde kullanması durumunda şirket sigortasız çalışan bulundurma cezası ödemek zorunda kalabiliyor.

4.1. Ceza Kesilmesi Durumunda Ne Olur?

Sosyal Güvenlik Kurumu, aracı kullanan kişi şirketin sigortalı çalışanı olmadığı için doğrudan cezai işlemleri başlatıyor. Bu durumda aracı kullanan kişinin farklı bir şirkette sigortalı bir çalışan olup olmamasına da bakılmıyor. Ancak şirketlerin Sosyal Güvenlik Kurumunun kestiği bu cezaya hukuki olarak itiraz etme hakkı bulunuyor. Bu süreçte devlet kurumları tarafından kesilen ceza kaldırılsa dahi şirket ile filo kiralama firması arasındaki sözleşme ihlali durumu devam ediyor.
Kiralık ticari aracın farklı bir kişi tarafından kullanılması durumunda filo kiralama firması sözleşmeyi feshederek hukuki yollara başvurabiliyor. Filo kiralama firmasının izleyeceği yol ise firmadan firmaya ve çalışandan çalışana farklılık gösterebiliyor. Kısacası kiralık şirket aracını başkasının kullanması durumunda şirketler çeşitli cezalarla veya buna istinaden bazı hukuki süreçlerle karşı karşıya kalabiliyor.

Siz de şirketiniz için sıfır ve lüks araçlar kiralarken şirket sermayesini korumak ve ek masraflardan kurtulmak istiyorsanız Hedef Filo’yu tercih edebilirsiniz. Operasyonlarınızı daha iyi yönetebilmek adına şirkete araç kiralamak için neden arıyorsanız linke tıklayarak makalemize göz atmayı unutmayın!