Ticari Araç Masrafları Nelerdir?

İş dünyasında faaliyet gösterenler için ticari araç kiralama hizmeti, mobilite ve operasyonel etkinlik açısından önemli bir rol üstleniyor. Nitekim ister ticari ister binek araç kiralama olsun, bu hizmetten faydalanmak yerine ihtiyaç duyulan araçları satın almak, yüklü bir maliyeti de yanında getiriyor. Bu durum şirketlerin sermayesini tek seferde yüklü bir şekilde harcamasına, tüm bakım onarım işlemlerinden sorumlu olmasına ve ayrıca araç modeli seçiminde oyun alanlarının kısıtlanmasına yol açıyor. Ticari araç kiralamanın avantajları ise tam da bu noktada cazibesini hissettiriyor. Hadi, detaylar için bir alt satıra buyurun!

1. Ticari Araçlarda Vergi Giderleri

Ticari araçlarda vergi giderleri, işletmelerin ticari araçları satın alırken ve kullanırken ödeyecekleri tüm vergileri kapsıyor.

1.1. Ticari Araçlarda MTV

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), trafiğe kayıtlı olan tüm araçlardan yılda iki kez olacak şekilde tahsil ediliyor. MTV oranı aracın yaşı, cinsi, ağırlığı ve motor silindir hacmi baz alınarak hesaplanıyor. Ayrıca aracın 2018 yılından önce veya sonra satın alınmış olması da MTV oranını etkiliyor. Dolayısıyla şirketiniz için herhangi bir araç satın aldığınız takdirde yılda iki kez en az 987 TL, en fazla 31 bin 991 TL vergi ödemeniz gerekecek. Bu tutarların 2024 yılı için geçerli olduğunu unutmamalısınız. Öyle ki fiyatlar her sene güncelleniyor ve genellikle artış eğiliminde oluyor.

1.2. Ticari Araçlarda Katma Değer Vergisi (KDV)

İşletmeler ve KDV mükellefi olmayan vatandaşlar tarafından yapılacak ilk sıfır binek veya ticari araç alımlarında yüzde 20 oranında Katma Değer Vergisi uygulanıyor. Üstelik KDV oranı 2024 yılı itibarıyla yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkarıldı. Bu rakamın da önümüzdeki yıllarda yeniden değişebileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

1.3. Ticari Araçlarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)

Özel Tüketim Vergisi tüm araçlardan yalnızca bir defaya mahsus olmak üzere alınıyor. Bir araç satın alırken aracın satış fiyatına ÖTV de ekleniyor.  ÖTV oranı aracın türüne, motor hacmine, yakıt türüne ve yaşına göre değişiklik gösteriyor. Üstelik ticari araç satın alımlarında ödenen bu vergi tutarı herhangi bir indirim kapsamında bulunmuyor.

2. Ticari Araçlarda Muayene Giderleri

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34’üncü maddesi gereğince, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliğini tespit etmek amacıyla araç muayene istasyonunda gerekli kontrol işlemlerini yaptırmak gerekiyor. 2024 yılı itibarıyla otomobillerden araç muayene ücreti olarak bin 821 TL alınıyor. Ancak bu tutar da elbette aracın türüne göre değişiklik gösteriyor.

2024 yılı içerisinde bir aracın türüne göre en düşük muayene ücreti 927 TL, en yüksek muayene ücreti ise 2 bin 432 TL olarak hesaplanıyor. Buna ek olarak, araba muayenesi geciktiği takdirde her ay için yüzde 5 oranında gecikme faizi uygulanıyor. Peki, bu kadar mı? Hayır. Çünkü ticari araç giderleri ne yazık ki vergiler ve muayene ücretleriyle sınırlı kalmıyor.

3. Ticari Araçlarda Bakım Giderleri

Binek ve ticari araç kiralama hizmeti yerine işletmeniz için araç satın almak istediğiniz takdirde aracın bakım masraflarını da üstlenmeniz gerekiyor. Ticari araçlar düzenli olarak bakıma ihtiyaç duyuyor. Bu bakımlar arasında motor yağı, filtreler, fren sistemleri, lastikler ve diğer önemli parçalar kontrol ediliyor ve gerekli durumlarda bu parçalarda değişiklik yapılıyor.

Ticari araçların yoğun bir şekilde kullanılması fren ve süspansiyon sistemlerinin aşınmasına da yol açabiliyor. Fren balatalarının değiştirilmesi, fren disklerinin onarılması veya süspansiyon parçalarının yenilenmesi gibi işlemler araçların en temel bakım giderleri arasında yer alıyor.

4. Ticari Araçlarda Kasko Giderleri

Ticari araçlarda kasko giderleri aracı çeşitli risklere karşı korumak amacıyla ödenen sigorta primlerini ve poliçe maliyetlerini içeriyor. Dolayısıyla ticari araç masrafları arasına kasko ödemeleri de ekleniyor. Kasko değer listesi, motorlu kara taşıtlarının kasko poliçelerinin düzenlenmesinde yardımcı olmak amacıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSB) tarafından hazırlanıyor. Aracın markası, modeli ve üretim yılı kasko ücretini etkiliyor.

5. Ticari Araçlarda Trafik Sigortası Ücreti

Trafik sigortası, trafiğe çıkan her motorlu araç için yaptırılması zorunlu tutulan bir sigorta türü. Trafik sigortasının kapsamı ve teminatları T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor. Zorunlu trafik sigortası için sekiz basamak bulunuyor. İlk kez trafik sigortası yaptıran araçlar dördüncü basamaktan başlıyor. Araçlar hasarsız geçirdikleri her bir yıl için alt basamağa düşüyor ve bu sayede prim ödemeleri azalıyor. Hasarlı geçen her yıl içinse basamak sayısı ve prim ödemesi daha da yükseliyor.

6. Ticari Araç Kiralama Hizmetiyle Araç Giderlerinden Kurtulmak Mümkün mü?

Filo firmaları ticari araç kiralama hizmeti kapsamında pek çok avantaj sunuyor. Uzun dönem kiralama avantajları arasında vergi, bakım, muayene, kasko ve trafik sigortası ödemelerinden muaf olmak ise en önemli kazanımlar olarak öne çıkıyor. Üstelik ticari araç kiralamanın avantajları bunlarla da sınırlı kalmıyor. Hedef Filo’dan ticari araç kiralama hizmeti aldığınız takdirde kaza ve hasar durumunda servis ücreti de sözleşme koşullarına göre filo firması tarafından karşılanıyor. Tüm bu masraflar ortadan kalktığı zaman şirketler ve işletmeler bütçelerini daha verimli şekilde yönetebiliyor.

Bu aşamada, binek ve ticari araç kiralamada gider kısıtlamaları olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. Bu nedenle herhangi bir filo firmasıyla araç kiralama sözleşmesi imzalamadan önce tüm maddelerin üzerinden tek tek geçmeli, şirketiniz ve çalışanlarınız için en doğru hizmeti satın almak adına titiz bir araştırma yapmalısınız.

Hedef Filo ile şirketiniz için son model ve sıfır araçlar kiralayarak şirketinizin prestijini yükseltmenin yanı sıra gider kalemlerini de azaltabilirsiniz. Böylece hem yeni arabalara hem de daha yüksek bir kazanç tablosuna sahip olabilirsiniz. Hadi, bizimle hemen iletişime geçin; tüm detayları bir de müşteri temsilcilerimizden öğrenin!