K Yetki Belgesi ile Alakalı Tüm Sorular ve Cevaplar

Ürünlerinizi fabrikanızdan şubelerinize dağıtmak ya da tedarikçinizden ham madde veya ara mal teslim alıp üretimhanenize taşımak için siz de bir ticari araç filosu kiralamayı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak iş, işletmenizin ihtiyaçları için en iyi filo firmasını bulmakla kalmıyor. Eğer Türkiye genelindeki karayolları üzerinde ticari amaçla herhangi bir malın taşımacılığını yapacaksanız K yetki belgesine de sahip olmanız gerekiyor.

Reel sektör firmaları için önemli bir konu olarak karşımıza çıkan K yetki belgesi, firmaların ham madde, ara mal veya ürün transfer faaliyetlerine dair sahip oldukları taşıma yetkisini resmi olarak kanıtlıyor. Bu belgenin detaylarına ve nasıl edinileceğine gelin şimdi daha yakından bakalım!

1.   K Belgesi Nedir?

K belgesi, yurt içi ticari ürün/eşya taşımacılığı yapan bireylerin alması gereken bir belge. İş yaşamında önemli rol oynayan K türü yetki belgesi, satışını yapmak amacıyla eşya taşımacılığı yapan gerçek ya da tüzel kişilere veriliyor. K belgesi, gerçekleştirilen taşıma eyleminin amacına göre K1, K2 ve K3 olmak üzere üç farklı türlerde karşımıza çıkıyor.

2. K Belgesi Ne için Gereklidir?

Ülke sınırları içinde ticari amaçla eşya taşımacılığı gerçekleştiren kişilere verilen K belgesi, işletmelerin yasal düzenlemelere uygunluğunu kontrol etmek için gerekli görülüyor. Söz konusu belge, taşımacılık işiyle uğraşan şahısların kullandıkları araçların yasal olarak tanınmasını ve faaliyetlerinin denetlenmesini sağlıyor. Sektördeki güvenliği ve kalite standartlarını sağlamak adına önemli rol oynayan K yetki belgesi, işletmelerin sunduğu hizmetlerin güvenilirliğini belirliyor.

3. K Belgesi Kaç Yıl Geçerlidir?

Türkiye'de K belgesi kaç yıl geçerlidir sorusuna istinaden beş yıllık bir süreden söz ediliyor. Elbette bahsettiğimiz bu sürenin, ilgili mevzuat tarafından belirlenen düzenlemeler kapsamında değişikliğe uğraması mümkün. Konuya dair en güncel bilgilere ulaşmak için Hedef Filo’nun müşteri temsilcileri ile iletişime geçebilirsiniz. Dilerseniz, kiralayacağınız ticari araçların etkinliğini en iyi şekilde kontrol edebilmek adına filo yönetim avantajları konulu içeriğimize de göz atabilirsiniz.

4. K Belgesinde Yaş Sınırı Kaçtır?

Azami ağırlık kapasitesini sağlayan taşıtların K1 belge başvurusu için 20 yaşından büyük olmaması gerekiyor. Tüzel firmalar için K belgesi kaç yaş sınırı konusuna bakacak olursak durumun daha farklı olduğunu söyleyebiliriz. Tüzel firma sahipleri, 20 yaşından büyük araçlar için de başvuru yapabiliyorlar.

5. K Belgesine Neden İhtiyaç Duyulur?

Gerçek ve tüzel vergi mükellefleri için zorunlu olan K türü yetki belgesi, işletmelerin taşımacılık faaliyetlerinin yasal olarak tanınmasını sağladığı için gerekli. Temin edilen K1 belgesi firma güvenilirliğini ispatladığı için işletmeler bu belgeyi mutlaka almak durumunda kalıyor.

6. K Belgesi Almak için Ne Yapmak Gerekir?

Sıklıkla merak edilen K belgesi almak için nereye başvurulur sorusu için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına başvuru yapılabileceği yanıtını verebiliriz. Prosedürlerin daha kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanmasını istiyorsanız, e-Devlet üzerinden de bu işlemi gerçekleştirilebilirsiniz. Genellikle 15 iş günü içinde tamamlanan K belgesi başvuru süreci, e-Devlet üzerinden yapıldığında daha kısa süre içinde sonuçlanabiliyor. 2024 yılı K belgesi ücreti hakkında bilgi edinmek için il ticaret odalarının web sitelerinden güncel rakamları takip edebilirsiniz.


Taşımacılık sektöründe faaliyet gösteriyorsanız araç kiralamada gider kısıtlamaları konulu yazımız da ilginizi çekebilir!

7. K Belgesi Olmazsa Ne Olur?

İşletmeniz için K belgesi alınmazsa ne olur sorusuna yanıt arıyorsanız söz konusu durumda yasa dışı bir tablo çizileceğini bilmenizde fayda var! Yani şirketiniz iş kalitesine ve sektördeki güvenilirliğine dair herhangi bir garanti sunmamış oluyor. Neticede firmanız yasal yaptırımlara maruz kalabilir.

Kullandığınız ticari araçlar için K belgesine zaten sahipseniz her araçta taşıt kartı bulundurmanız gerektiğini hatırlatalım! Çünkü bu bir yasal zorunluluk olarak görülüyor. Taşıt kartının araçta bulundurulmaması ya da K belgesine ekletilmemiş bir aracın tespit edilmesi durumunda şirketlere cezai işlem uygulanabiliyor.

8. K Belgesi Filo Araç Kiralamada Neden İsteniyor?

Türkiye’de nakliyat sektöründe faaliyet gösteren araçların ticari amaçlarla kullanılması, K belgesi sayesinde yasal bir zemine oturtuluyor. Sürücülerin uygun eğitim ve donanıma sahip oldukları bu belgenin varlığı ile kanıtlanmış oluyor. Güvenliğin ve gerekli düzenlemelerin sağlanmasını temin eden K belgesi kiralama işlemi tam da bu yüzden büyük bir önem taşıyor. Detayları dilerseniz Hedef Filo müşteri temsilcilerinden öğrenebilir, K belgesi kiralama hakkında detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Firmanın sunduğu hizmetlerin faydalarını keşfetmek isterseniz, Hedef Filo avantajları başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Taşımacılık sektöründe yasal bir şekilde faaliyet göstermek istiyorsanız, K belgesi başvurusu için ilk adımı bugün atın!