Kiralık Araçlarda Trafik Cezasını Kim Öder?

Kullanmakta olduğunuz kiralık araçla bilinçli ya da bilinçsiz herhangi bir şekilde trafik ihlallerine sebebiyet vermiş olabilirsiniz. Eğer bölgede bir trafik polisi veya mobese kamerası varsa söz konusu ihlaller karşısında trafik cezası almanız kaçınılmaz! Peki, böyle bir durum karşısında kiralık araç trafik cezasını siz mi ödeyeceksiniz? Yoksa bu gider kalemini de mi filo firmanız üstlenecek? Konu ile ilgili tüm detaylar için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

1. Kiralık Araca Trafik Cezası Kesildiğinde Kim Öder?

Kiralık araç kullanımınız süresince herhangi bir trafik cezasına maruz kalırsanız, söz konusu ceza doğrudan size kesiliyor; yani filo firmasına ulaşmıyor. Eğer ticari araç kiralama sürecinde Hedef Filo’nun sunmuş olduğu Ceza Yönetimi adlı hizmet ürününü tercih ederseniz işiniz kolaylaşabilir. Bu durumda gelen cezanın görüntüsünü Hedef Filo'ya iletebilirsiniz. Ardından ilgili kiralık araç trafik cezası filo firması tarafından ödenecek. Ancak söz konusu işlemden sonra ödeme yine tarafınıza fatura ediliyor olacak.

2. 2024 Yılı Trafik Cezası Tutarları Ne Kadardır?

Kiralık araç trafik cezası tutarları farklı kural ihlalleri karşısında değişkenlik gösteriyor. Alkollü araç kullanımı, aşılan hız limiti, emniyet kemeri takmamak ya da seyir halindeyken cep telefonu kullanmak gibi yaygın ihlaller buna örnek olarak gösterilebilir. 2024 yılı güncel kiralık araç trafik cezası ödeme tutarlarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz. Bu tutarlar, bireysel araç sahipleri için de aynı şekilde uygulanıyor:

Ceza Sebebi Trafik Ceza Maliyeti (TL)
Alkollü araç kullanımı (ilk yakalanma) 6.439
Ehliyetsiz araç kullanımı 12.977
Emniyet şeridi ihlali 6.440
Seyir halinde cep telefonu kullanmak 1.507
Drift 32.234
Engelliler için ayrılan alanda park 1.383
Hatalı park edilmiş araç 691
Süresi dolmuş ehliyetle araç kullanımı 2.610
Hız sınırının yüzde 10 ila 30'a kadar aşılması 1.507

3. Kiralık Aracın Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Zamanında ödenmeyen kiralık araç trafik cezası ücreti genellikle kiralık araç şirketine bildiriliyor. Firma, bu bilgilendirmenin ardından ödenmemiş ceza tutarını tahsil etmek için gerekli aksiyonları alıyor. Böyle bir olayın meydana gelmesi halinde kiralık araç firması tarafından sözleşmede belirtilmişse ilave idari ücretler talep edilebiliyor. Hatta kredi puanınızı etkileyebilecek gecikme ücretleri dahi uygulanabilir.
Herhangi bir ek ücretle karşılaşmamak adına trafik cezası ödemesini zamanında yapmanız son derece önemli. E-Devlet şifrenizle Emniyet Genel Müdürlüğü ya da PTT internet sitesinden cezanızı sorgulayabilir ve ödeme işlemini hemen gerçekleştirebilirsiniz. Bir diğer ödeme seçeneği ise Gelir İdaresi Başkanlığının anlaşmalı olduğu bankalar üzerinden işlem yapmak. İlgili banka şubelerine giderek ya da vergi dairesine şahsen başvurarak cezanızı ödeyebilirsiniz.

4. Kiralık Aracın Trafik Cezasını Hangi Durumlarda Filo Firması Öder?

Kiralık araç kullanımı sırasında anlık hatalar nedeniyle trafik cezasına maruz kalan sürücünün söz konusu cezayı ödeme yükümlülüğü bulunuyor. Çünkü sürücü, kiralama sözleşmesini imzalarken bu sorumluluğu kabul ettiğini açıkça belirtiyor.

5. Hedef Filo’da Avantajlı Ceza Yönetimi Hizmeti

Hedef Filo'da sunulan Ceza Yönetimi hizmeti ile trafik cezaları, idari para cezaları ve benzeri cezaların takibi ve ödemeleri firma tarafından titizlikle yerine getiriliyor. Herhangi bir kiralık araç trafik cezası ödemesinde erken ödeme indirimlerinden faydalanabiliyor, işletme süreçlerini daha verimli hale getirmek bu sayede mümkün oluyor. Operasyonel detayların takibi ve araç kiralama sürecine dair tüm adımlar, Hedef Filo'nun uzman kadrosu tarafından yürütülüyor. Neticede operasyonel yükler minimize edilmiş oluyor. Daha fazla Hedef Filo avantajları için müşteri temsilcileri ile ilk görüşmenizi hemen şimdi yapabilirsiniz!

Kiralık araç trafik cezası ödemelerinde stres yaşamamak ve işletmenizi daha etkin bir şekilde yönetmek için Hedef Filo’nun uzman ekibi ile hemen iletişime geçin!