Araç Kiralamada Kilometre Sınırı Nedir, Aşılırsa Ne Olur?

Şirketinizin taşımacılık ve ulaşım ihtiyaçlarını filo kiralama hizmetiyle karşılamaya karar verdiğiniz zaman araç kiralama km sınırı detayına dikkat etmenizde fayda var! Çünkü kiraladığınız araç için belirlenmiş maksimum kilometre sınırını aşmanız durumunda, sözleşme bitiminde bazı ek giderlerle karşılaşmanız mümkün. Söz konusu sınırın aşılması durumunda tahsil edilmesi gereken kiralık araç km aşım ücreti ve daha fazlası için okumaya devam edebilirsiniz.

1.   Araç Kiralamada Kilometre Sınırı Nedir?

Araç kiralamada km sınırı, sürüş deneyiminizi belirli bir toplam mesafe ile sınırlayan bir sözleşme koşulu. Kiralanan arabanın sözleşme süresince toplam ne kadar yol kat edebileceğini belirleyen araç kiralama km limiti için genellikle kiracı firmanın ihtiyaçları göz önünde bulunduruluyor. Bazı durumlarda ihtiyaç duyulan km limiti fazla iken, bazı durumlarda söz konusu ihtiyaç minimum seviyede olabiliyor. Belirlenen km sınırının aşılması halinde araba kiralama şirketleri tarafından km aşım tarifesi uygulanıyor ve kiracı taraf, fazladan kat edilen her bir kilometre için ek ücretlendirmeye tabi tutuluyor. 

2. Toplam Km Sınırı Ne Demek?

Toplam km sınırı, kiralık arabanın kullanılacağı süre boyunca kat edebileceği maksimum mesafeye karşılık geliyor. Araç kiralama km sınırı, filo şirketlerinin belirledikleri prosedürler ve aracın kiralanacağı süreye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin; Hedef Filo bünyesinde kiralık binek araçlarda km sınırı yıllık 60 bin, ticari araçlarda yıllık 80 bin km olacak şekildedir.
Diğer firmalar, araç kiralamada günlük kilometre sınırı için genellikle 200-300 km gibi bir limit belirleyebiliyor. Aylık filo kiralamalarda ise bu limit, araç kiralama günlük kilometre sınırı ile kıyaslandığında daha yüksek seviyelere çıkabiliyor. Süreçte araba kiralamada kilometre sınırı için net anlaşmalar yapmak ve bu anlaşmalara uyum göstermek ek ücretlerin önüne geçmeyi sağlayabilir. Bu noktada filo yönetiminin önemi de ayrıca açığa çıkıyor. Çünkü filo yönetimi hizmeti kapsamında sunulan rota takibi gibi avantajlar, araçların varış noktasına hangi şekilde ve kaç km ile gittiğini görebilmeyi sağlıyor. 

3. Kiralık Araçlarda Neden Km Sınırı Var?

Kiralanan araçların belirli bir mesafeden sonra aşırı kullanıma maruz kalması ve beraberinde gelen maksimum onarım maliyetleri, kiralık araçlarda neden km sınırı var sorusunun yanıtı oluyor. Araç kiralamada km sınırı sayesinde kiralama şirketleri bakım maliyetlerini kontrol altında tutabiliyor ve bünyelerindeki araçları sözleşme bitimindeki işlemler için koruma altına alabiliyor. Neticede işletmeler tarafından yapılan filo araç seçimi sonrası arabaların uzun ömürlü olması sağlanıyor ve haliyle ikinci el satış maliyetleri de bundan etkileniyor.

Hedef Filo ile sunulan uzun dönem araç kiralama avantajları için yazımızı inceleyebilirsiniz.

4. Araç Kiralamada Km Sınırı Aşılırsa Ne Olur?

Hedef Filo ile yapacağınız uzun süreli araç kiralama sözleşmelerinde, araç kiralamada km sınırı aşılırsa ne olur sorusunun yanıtına da yer veriliyor. Sözleşmelerde araba kiralamada kilometre sınırı binek araçlarda yıllık 60 bin, ticari araçlarda 80 bin km olarak belirtiliyor. Eğer ticari araç kiralama süresince bu limit aşılırsa km başına aşım ücretinin ödenmesi gerekiyor. Buradan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz kiHedef Filo avantajları arasında km sınırı olmadan araç kiralama seçeneği bulunmadığı için sınır aşımına dikkat etmeniz son derece önemli.

5. Araç Kiralamada Km Aşım Ücreti Ne Kadardır?

Kiraladığınız araçla kat ettiğiniz yol sözleşmede belirtilen km sınırını aşıyorsa araç kiralamada km aşım ücreti ödemesi ile yükümlü olduğunuzu artık biliyorsunuz. Km aşımı halinde ödemeniz gereken ek ücretler, fazladan kat edilen her bir kilometre üzerinden belirleniyor ve hesaplama kilometre birim fiyatı üzerinden yapılıyor. Kilometre aşım için kilometre birim fiyatları aracın segmentine bağlı olarak değişmektedir. Daha ayrıntılı bilgi için Hedef Filo müşteri temsilcileriyle iletişime geçebilir; araç kiralama süreçlerinizi profesyonel bir şekilde sürdürebilirsiniz.

Araç kiralama süreçlerinde işletme ihtiyaçlarına yönelik pratik çözümler bulmak mümkün! Hedef Filo ile iletişime geçin, işletmenizin araç taleplerini anında karşılayın!