Şirket Aracı Muayenesi için İzlenmesi Gereken Süreç

İşletmelerin şirket araçlarını dönemsel olarak muayeneye götürmesi hem çalışanların güvenliğini gözetmek hem de yasal zorunluluklara uyum sağlamak açısından önemli bir adım. Araç muayenesinde istenen belgeleri toplayarak bu süreci başarılı bir şekilde tamamlayabilir ve güvenlik kriterlerini geçen araçlarınızı gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edebilirsiniz. Gelin, şirket aracı muayene sorgulama işlemleri ile araçlarınızı ne zaman muayeneye götürmeniz gerektiğini ve araç muayene ücretleri hakkında nasıl bilgi alabileceğinizi ayrıntılı olarak konuşalım!

1. Şirket Aracı Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Şirket araçlarının senede bir kez muayeneye girmesi zorunlu tutuluyor. Dolayısıyla sıfır kilometre yeni ticari araçlar, hafif veya ağır araçlar olmasına bakılmaksızın her yılın sonunda araç muayenesi yaptırmak gerekiyor. Tabii binek veya ticari araç kiralama hizmetlerinden yararlanıyorsanız filo şirketiniz aracı sizin adınıza muayeneye götürebilir. Bu sayede siz de bu gereksinim için ayrıca iş gücü kullanmak veya kullandırmak durumunda kalmazsınız.

2. Araç Muayenesini Hangi Kurum Yapar?

Türkiye’de araç muayenesi işlemleri, tek yetkili kurum olan TÜVTÜRK (Technischer Überwachungs – Verein: Teknik Gözetim Kurumu) tarafından gerçekleştiriliyor. TÜVTÜRK şirket aracı muayenesi için öncelikle randevu almak gerekiyor. TÜVTÜRK, şirket araçları için gerekli belgeleri de kendi web sitesi üzerinden paylaşıyor. Bununla birlikte sorgulama ekranında aracın muayene süresinin geçerliliğini de gösteriyor. Bu bilgiler doğrultusunda TÜVTÜRK şirket araç muayenesi için gerekli evrakları toplayabilir ve aracınız için randevu oluşturabilirsiniz.

3. Şirket Aracını Muayene için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Araçlarınız için muayene randevusu almadan önce şirket arabasını muayene için gerekli evrakları tamamlamalısınız. Aşağıda sıralanan evrakları toplayarak muayeneye girebilirsiniz:

3.1. Zorunlu Trafik Sigortası

Zorunlu Trafik Sigortası’nı ticari ve binek fark etmeksizin tüm araç sahiplerinin yaptırması gerekiyor. Eğer şirket aracının Zorunlu Trafik Sigortası bulunmuyorsa muayene randevusu da alınamıyor. Bu nedenle şirket araç muayenesi için gerekli belgelerin başında Zorunlu Trafik Sigortası geliyor.

3.2. Araç Tescil Belgesi

Bildiğiniz gibi araç tescil belgesi yani ruhsatı bulunmayan araçların trafiğe çıkmaları yasak. Dolayısıyla hem trafiğe çıkabilmek hem de aracınızı muayene ettirebilmek adına şirket aracı muayenesi için gerekli evrakların içerisine ruhsatı da eklemelisiniz. Eğer şirket aracını yeni aldıysanız ve aracın şirket üzerine devri henüz gerçekleşmediyse araç tescil belgesi yerine EK-44 Araç Tesciline İlişkin Belge ile başvuru yapmanız gerekiyor.

3.3. Yakıt Sistemi Montajı

Aracın yakıt tankında bulunan ve üzerinde aracın yakıtına ait bilgilerin yer aldığı Yakıt Sistemi Montaj Belgesi de ticari veya binek araç muayenesi için şart. Yakıt Sistemi Montaj Belgesi aşağıdaki bilgileri içermeli:

  1. Araç TİP numarası
  2. Araç TİP onay numarası
  3. Aracın yakıt tankının ait olduğu marka bilgisi
  4. Aracın seri numarası
  5. Aracın üretildiği yıl
  6. Araç yakıt tankıyla ilgili diğer bilgiler

Yakıt Sistemi Montaj Belgesi üzerinde araca ait tüm bilgilerin okunur olması gerekiyor. Eğer aracınız bir önceki muayeneden onay alamadıysa veya araç deposunun kullanım tarihi sona erdiyse kusurlu olarak addediliyor. Bu nedenle ticari veya binek araç kiralama hizmeti alırken de bu detayları incelemek gerekiyor.

3.4. Egzoz Gazı Ölçüm Muayene Belgesi

Egzoz gazı emisyon ölçümü, trafikte yolculuk eden motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazı emisyonlarının kontrolüne dair hazırlanan yönetmelik gereğince uygulanıyor. Egzoz gazı emisyon ölçümü için aracın tescil belgesi ve işlemi yapacak kişiye ait yetki belgesi gerekiyor. Bu ölçüm işlemi hususi ve resmi otomobiller için ilk üç yaşın sonunda uygulanıyor. Daha sonra ise her iki yılda bir tekrarlanıyor. Diğer motorlu taşıtların da ilk bir yılın sonunda ve her yıl yeniden egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırması gerekiyor.

3.5. Muayene Yetki Belgesi

Şirket araçları genellikle aracın sahibi tarafından değil, şirket çalışanları tarafından kullanılıyor. Öyle ki her şirkette periyodik araç bakımı ve araç muayenesiyle ilgilenen çalışanlar bulunuyor. Böyle durumlarda TÜVTÜRK şirket araç muayenesi yetki belgesini görmek istiyor. Aracı muayeneye götürecek kişinin şirket aracı muayene yetki belgesini, kimliğini veya noter onaylı vekaletnamesini yanında götürmesi gerekiyor.

3.6. Araca Ait Borçların Ödenmesi

Araç muayenesi için gerekli evrakların yanı sıra aracın üzerindeki tüm borçların da ödenmesi gerekiyor. Araçların plakasına kayıtlı trafik cezası, otoyol veya köprü geçiş borcu, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) gibi ödemeler bulunuyorsa araca muayene işlemi uygulanmıyor.

4. Kiralık Araçlarda Muayene İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Ticari araç kiralama hizmetinden faydalanıyorsanız uzun dönem kiralama avantajlarınız arasında muhtemelen aracın bakım, onarım ve muayene işlemlerinden muaf olma ayrıcalığı da yer alıyor demektir. Hedef Filo, kiralık ticari araç hizmeti kapsamında araca ait vergilerin ödemesini, bakım ve onarım işlemlerini sizin yerinize üstleniyor. Bu sayede aracınızı muayene ettirmek için zaman ve nakit kaybetme sorunundan kurtulabilirsiniz. Elbette ki ticari araç kiralamanın avantajları bunlarla sınırlı kalmıyor. Linke tıklayarak bu konuda hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hedef Filo şirketlere yalnızca mali açıdan yardımcı olmuyor. Aynı zamanda sıfır ve son teknoloji araçlarla prestijli ve konforlu bir araç kiralama hizmeti de sunuyor. Binek ve ticari araç kiralamada gider kısıtlamaları hakkında detaylı bilgi edinmek ve uzun dönem filo kiralama teklif formuna ulaşmak için Hedef Filo web sitesinde gezintiye davetlisiniz!