Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Araç sahibi olan çoğu kişiden, araç muayenesi randevusu aldığını ya da aracını muayeneye götürdüğünü defalarca duymuşsunuzdur. Belirli dönemlerde yapılması gereken bu işlem, devlet tarafından tüm araçlara zorunlu tutuluyor. Muayenenin amacı ise, aracın trafiğe güvenli bir şekilde çıkabilmesi ve araç sahibi ile trafikteki tüm sürücülerin can güvenliği için herhangi bir tehlike yaratmasının önlenmesi.
Türkiye’de araç muayenesi işlemleri resmî olarak TÜVTÜRK tarafından yürütülüyor. Tüm araçların muayenesi için TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden kolaylıkla randevu alınabiliyor. Fakat diğer yandan, randevu öncesinde araç muayenesinin nasıl yapılacağını da bilmek gerekiyor. Özellikle de aracın muayeneden geçememesi durumunda “trafiğe çıkamaz” ibaresi ile damgalanması, araç muayenesini sürücüler için stresli bir adım haline getiriyor.

1. Araç Muayenesinde Nelere Bakılır?

Araç muayenesine ilk olarak araçla ilgili resmî belgelerin kontrol edilmesi ile başlanıyor. Bu aşamada incelenen araç kaydı ve sigorta belgeleri, aracın yasal şartları karşılayıp karşılamadığını tespit etmeye yardımcı oluyor. Ardından, aracın;

  1. Direksiyon ve direksiyon sistemi,
  2. Fren sistemi,
  3. Görüş özellikleri,
  4. Motoru,
  5. Süspansiyonu,
  6. Lastik ve tekerlekleri,
  7. Lambaları ve yansıtıcıların olduğu aydınlatma sistemi,
  8. Şasi ve şasi bağlantıları,
  9. Elektrik teçhizatı ve
  10. Gürültü kirliliği seviyesine yönelik kontrolleri yapılıyor.

Bunun yanı sıra araçta muhakkak bulunması gereken ekipmanlar da gözden geçiriliyor. Bunun için araçta mutlaka ilk yardım çantası, yangın söndürme cihazı, üçgen reflektör ve stepne bulunması gerekiyor. Tüm bu kontrollerin yapılmasıyla birlikte, eğer araç yolcu taşıyorsa bazı ilave işlemlerin de yürütülmesiyle süreç tamamlanıyor.

2. Araç Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Araç muayenesinin kaç yılda bir yapılacağı, aracın binek araç ya da ticari olmasına göre değişkenlik gösteriyor. Şöyle ki sıfır kilometre yeni binek araçlar, ilk üç yıl boyunca muayene ihtiyaç duymuyor. Bu sürenin devamında ise bu tür hususi araçların her iki yılda bir muayeneye girmesi gerekiyor. Sıfır kilometre yeni ticari araçların ise ilk bir yılın sonunda muayene olması gerekiyor. Devamında ise hafif ya da ağır olması fark etmeksizin tüm ticari araçlar, senede bir kez olmak üzere araç muayenesini yaptırmaya devam etmek zorunda bulunuyor.

3. Kiralık Araçlarda Muayene

Araç kiralama hizmetlerinden faydalanmak şirketlere satın almaya kıyasla pek çok avantaj sağlıyor. Bu avantajlardan en öne çıkanları, filo firmasının araçların periyodik bakım tarihlerini takip etme sorumluluğunu şirketin üzerinden alarak ortaya çıkan masrafları da karşılaması oluyor. Araç muayenesinde ise durum, periyodik bakımlardan daha farklı şekilde ilerliyor. Burada araçlara ilişkin egzoz emisyon ölçümü ve muayene işlemlerinin tamamı, kiralama yapan şirket tarafından yürütülüyor. Hem bunlara ait ücret ve masraflar da sözleşme kapsamında filo firması tarafından üstleniliyor.

3.1. Araç Muayene Fiyatları

TÜVTÜRK’ün internet sitesindeki 2022 yılı araç muayenesi fiyat listesine göre;

  1. Traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisikletlerin araç muayene ücreti 258,42 TL,
  2. Römork ve yarı römork, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt ve arazi taşıtlarının muayene ücreti 507,40 TL,
  3. Otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerin muayene ücreti ise 685,58 TL olarak paylaşılıyor.

Türkiye’de filo kiralama sektörünün öncü firmalarından Hedef Filo, şirketlere binek ve ticari olmak üzere tüm araçları uzun dönem olarak kiralıyor. Kira sözleşmesi boyunca ise araçların bakım ve muayene ücretlerini tamamen kendi bünyesinde karşılıyor! Peki ya siz, filo firması seçiminiz için h