Şirket Araçlarının Periyodik Bakımı Nasıl Olur?

Şirket araçları, işletmelerin günlük operasyonlarını sürdürmek ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamak adına büyük bir rol üstleniyor. Elbette bu araçların verimli bir şekilde çalışması ve çalışanların güvenliğinin sağlanması ise periyodik bakımlar sayesinde gerçekleşiyor. Şirket araçlarının periyodik bakımı, araçların uzun ömürlü olmasını sağlamanın yanı sıra işletme maliyetlerini de düşürerek operasyonel verimliliği artırmaya yardımcı oluyor. Şirket aracı periyodik bakımında araçların motor, fren sistemi, lastikler ve diğer kritik bileşenleri kontrol ediliyor. Şirket aracı bakımına dair merak ettiğiniz tüm detaylar sayfanın devamında!

1. Şirket Araçlarında Periyodik Bakım Zorunlu mu?

Şirket çalışanlarının güvenliği ve işlerin sürdürülebilmesi için ticari araç kiralama firmaları periyodik bakımları genellikle zorunlu olarak yaptırıyor. Şirket araçlarında periyodik araç bakımının belirtilen kilometre katedilmese dahi yapılması gerekiyor. Her yıl periyodik bakıma giren araçların hasarlı veya kusurlu parçaları değiştirilerek daha uzun ömürlü ve daha güvenli bir kullanım sağlanıyor.

2. Şirket Araçlarında Periyodik Bakım Nasıl Olmalı?

Şirket araçlarının güvenilirliğini sürdürmek ve verimliliğini artırmak için araç belirli bir kilometreye ulaştıktan sonra veya yılın belli bir döneminde periyodik bakımdan geçmesi tavsiye ediliyor. Şirket araçlarında periyodik bakımın doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için aşağıda sıralanan adımlara dikkat ediliyor:

  1. Planlama: Şirket araçlarının bakımının düzenli aralıklarla yapılması gerekiyor. Otomobil markaları ürettikleri araçlara göre belli bir bakım programı öneriyor. Bu doğrultuda aracın doğru zamanda doğru kontrollerden geçmesi mümkün oluyor.
  2. Kapsamlı kontroller: Şirket araçları bakım sırasında motor yağından filtrelere, fren sisteminden klimalara kadar inceleniyor. Detaylı incelemelerin sonucunda araç için en uygun adımlar atılıyor.
  3. Kaliteli malzeme seçimi: Periyodik bakım sırasında aracın bir parçasının değiştirilmesine karar verildiyse orijinal parça kullanılmasına ve değişim işleminin uzman personel tarafından yapılmasına dikkat etmek gerekiyor.
  4. Kayıt tutma: Araçların periyodik bakım işlemlerinin ayrıntılı bir şekilde kaydedilmesi gerekiyor. Bu sayede bir sonraki bakımda aracın hangi noktalarında sorun çıktığı daha net görülebiliyor.

3. Şirket Araçlarında Periyodik Bakım Neleri Kapsar?

Şirket aracı periyodik bakımında araçta arızaya yol açabilecek parçaların tespit edilmesi amaçlanıyor. Standart bir periyodik bakım sürecinde aşağıdaki noktalara dikkat ediliyor:

  1. Yağ filtresinin değiştirilmesi
  2. Motor yağının değiştirilmesi
  3. Hava filtresinin değiştirilmesi
  4. Yakıt filtresinin değiştirilmesi
  5. Polen filtresinin değiştirilmesi
  6. Ateşleme bujisinin kontrol edilmesi
  7. Fren sisteminin kontrol edilmesi
  8. Egzoz sisteminin kontrol edilmesi
  9. Süspansiyon sisteminin kontrol edilmesi
  10. Radyatör suyunun kontrol edilmesi
  11. Far ve aydınlatmaların kontrol edilmesi
  12. Aracın iç ve dış elektrik-elektronik aksamının kontrol edilmesi
  13. Antifriz sisteminin kontrol edilmesi
  14. Lastik bakımı
  15. Akü bakımı

Bir filo firmasından ticari veya binek araç kiralama hizmeti alındığı takdirde bu bakımların kontrolü filo firması tarafından yapılıyor.

4. Şirket Araçları için Periyodik Bakım Çeşitleri Nelerdir?

Periyodik araç bakımı genellikle araçlar belli bir kilometreye ulaştıktan sonra yapılıyor. Araç bakım periyotları aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  1. 10 bin bakımı: Standart bakım olarak da yaygın bir şekilde ifade edilen 10 bin araç bakımlarında, periyodik araç bakımı listesine sadık kalınarak filtre ve yağların değişimi gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla bu bakım sırasında hava, yağ, polen, yakıt filtresi ve motor yağı değiştiriliyor. Bununla birlikte ön ve arka balata, süspansiyon kontrolü ve silecek değişimi de yapılıyor.
  2. 45-60 bin bakımı: 45-60 bin bakımı olarak ifade edilen periyodik bakım kontrolünde standart bakıma ek olarak buji değişimi, alternatör kayışının değişimi ve otomatik şanzıman yağının değişimi gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte triger kayışları, balata, şanzıman ve direksiyonun kontrolü de yapılıyor. Ayrıca rot ayarı da sağlanıyor.

5. Şirket Araçlarının Periyodik Bakımları Ne Zaman Yapılır?

Periyodik araç bakımı her aracın markasına, modeline ve yakıt türüne göre değişiklik gösteriyor. Örneğin; benzinli araçlar için bakım periyodu 15 bin, dizel araçlar için bakım periyodu 10 bin kilometreye ulaşıldığı takdirde yapılıyor. Ancak şirket araçlarının günlük, haftalık ve aylık bakımlardan da geçmesi gerekiyor. İşte detaylar:

5.1. Günlük Araç Bakımı

Sürücü aracı çalıştırmadan önce aşağıdaki adımların üzerinden geçerek daha güvenli bir yolculuk deneyimi yaşayabilir:

  1. Lastik havasının kontrolü
  2. Lastik etrafında yağ vb. akıntı izlerinin olup olmadığının kontrolü
  3. Kontak açıldıktan sonra ikaz lambalarının kontrolü
  4. Aynaların açılarının ve temizliğinin kontrolü
  5. Farların ve diğer elektrikli aksamın kontrolü
  6. Havalandırma mazgallarının kontrolü

5.2. Haftalık Araç Bakımı

Sürücünün araçla yola çıkmadan önce arabadaki şu gibi sıvı göstergelerini haftalık olarak kontrol etmesi öneriliyor:

  1. Motor yağı kontrolü
  2. Hidrolik yağı kontrolü
  3. Diğer sıvı seviyelerinin kontrolü

5.3. Aylık Araç Bakımı

Sürücünün aracı benzin istasyonuna götürerek aylık olarak aşağıdaki adımları kontrol etmesi tavsiye ediliyor:

  1. Lastik kontrolü
  2. Aracın iç ve dış temizliğinin yapılması
  3. Kaporta çiziklerinin kontrolü
  4. Emniyet kemeri ve silecek lastiklerinin kontrolü
  5. Jantların kontrolü ve temizliği
  6. Akünün kontrolü

6. Şirket Araçlarına Periyodik Bakım Yapılmazsa Ne Olur?

Şirket araçlarına periyodik bakım yapılmaması güvenlik riskine, performans düşüklüğüne, uzun vadede daha yüksek giderlerle karşılaşılmasına, yasal sorunlara ve iş sürekliliğinin aksamasına yol açabiliyor. Kısacası her şirketin kullandığı araçlara mutlaka düzenli olarak bakım yaptırması gerekiyor.

Araçların bakım işlemleriyle uğraşmak istemiyorsanız filo kiralama firmalarıyla anlaşarak ticari araç kiralama hizmeti alabilirsiniz. Nitekim Hedef Filo ile ticari araç kiralamanın avantajları arasında -sözleşme koşullarına göre- araç bakımından muaf olmak da yer alıyor. Bunun yanı sıra vergi ödemeleri, kasko ve sigorta maliyetleri de filo firması tarafından karşılanıyor. Ancak araç kiralama sözleşmesi imzalarken binek ve ticari araç kiralamada gider kısıtlamaları detaylarını da incelemelisiniz. Böylece şirketiniz ve çalışanlarınız için en doğru anlaşmaya imza atabilirsiniz.

Uzun dönem kiralama avantajlarınız Hedef Filo’da sizi bekliyor. Teklif formunu hemen doldurun, Hedef Filo’nun ayrıcalıklarından yararlanmaya başlayın!