Araç & Filo Yönetimi Maliyetlerinizi Düşürmenin 10 Yolu

İşleyişi ulaşım ve taşımacılık faaliyetlerine dayalı olan şirketler, bilindiği üzere büyük ölçüde araç kiralama hizmetine ihtiyaç duyuyor. Nitekim bugünün koşullarında otomobil satın almanın gerek bireyler gerekse de kurumlar için gittikçe zorlaşması, özellikle de firmalar için filo kiralama şirketlerinden hizmet almayı en ideal seçimlerden biri kılıyor.
Diğer yandan döviz kurlarının belirsizliği, sürekli değişen ekonomik koşullar ve otomobil satın almayı zorlaştıran finansal riskler, filo yönetimi maliyetlerini de doğal olarak etkiliyor. Bu nedenle şirket kârlılığını ve verimliliğini en üst seviyeye taşımak adına, filo maliyetlerini azaltmaya yardımcı olacak yöntemler benimsemek elzem bir ihtiyaç oluyor. O halde gelin, filo maliyetlerini azaltmanın yolları nelerdir, birlikte bakalım!

1. Gereksiz Araçları Filonuzdan Çıkarın

Filonuzda az kullandığınız ya da kullanmadığınız araçların olup olmadığını tespit etmekle işe başlayabilirsiniz. Bu araçları filonuzdan çıkarmak, haliyle genel maliyetinizin azalmasına yardımcı olur. Eğer sözleşmeniz vb. koşullar gereği araçları filonuzdan çıkaramıyorsanız, aktif olarak kullanılan araçlarınızın sayısını azaltmayı deneyebilirsiniz.
Örneğin; bir aracı farklı çalışanlarınız paylaşabilir mi? Ya da farklı vardiyalar için aynı aracı tahsis edebilir misiniz? Bu şekilde aynı aracı daha çok kullanmaya başlasanız dahi, farklı araçları kullanmaya kıyasla daha çok tasarruf etmeniz mümkün hale gelebilir.

2. Kazaları Önlemek için Eğitim Programlarına Katılın

Filo aracınız ile kaza yapmak hem çalışanlarınızın sağlığını tehlikeye atar hem de filonuzu ve filo yönetim maliyetlerinizi zarara sokar. Bunun önüne geçmek için çalışanlarınızı güvenli sürüş ve trafik kuralları üzerine kapsamlı eğitim programlarına dahil edebilirsiniz. Programda öğrenilenleri belirli aralıklarla güncelleyerek bilgilerin taze kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede hem çalışanlarınızı güvende tutabilir hem de filonuz için ayırdığınız bütçeyi koruyabilirsiniz.

3. Yükleri Azaltın

Filo maliyetlerini azaltmanın en önemli yolu muhakkak, yakıt tasarrufu sağlamaktan geçiyor. Kullanılan araçlarda ihtiyaçtan ve gerekenden fazla yük taşımak, ekstra ağırlığa yol açtığı için yakıt verimliliğini azaltabiliyor. Bu nedenle gerekenden fazla yük taşımamaya ve araçlarınızdaki fazla yükleri yola çıkmadan önce boşaltmış olmaya dikkat edebilirsiniz.

Bunu yapmak için ise elbette kullanılmayan ekipmanlarınızı muhafaza edebileceğiniz bir alan tahsis etmeye özen göstermelisiniz. Aksi takdirde kullanılmayan eşyaları yine boş araçlarda tutmak durumunda kalabilir, acil bir durumda iş süreçlerinizi aksatabilirsiniz.

4. Lastik Basıncını Kontrol Edin

Sıcak ve soğuk havalarda, lastik basıncı olması gereken değere göre artış veya azalış gösterebiliyor. Bu da yakıt verimliliğinin yaklaşık yüzde 0,2 oranında düşmesine neden oluyor. Bu sebeple çalışanlarınızı yola çıkmadan önce mutlaka lastik basınç değerini kontrol etmeye teşvik edebilirsiniz. Böylece lastik basıncını olması gereken değerde tutarak yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

5. Mevcut Araçlarınızı Yükseltin

İşlerinizi yürütürken, kiraladığınız araçlardan daha farklı ve daha gelişmiş modellere ihtiyacınız doğabilir. Bu noktada yeni araç satın almak ya da kiralamaktan önce, sahip olduğunuz araçları yükseltmeyi düşünebilirsiniz. Örneğin; kamyonlar için özelleştirilmiş gövdeleri, ek panelleri ve servis gövdelerini araçlarınıza ekleyebilirsiniz. Bu sayede ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek ekipman ve sistemleri filo maliyetlerinizi çok fazla artırmadan kurabilirsiniz.

6. Şirket Yakıt Kartlarını Kullanın ve Düzenli Kontrol Edin

Filonuzun yakıt harcamalarını takip etmek ve kontrolde tutmak için şirket yakıt kartları kullanabilirsiniz. Bu sayede belirli akaryakıt mağazalarından çeşitli indirimler almanız da mümkün. Yakıt tasarrufu sağlanabilmak adına büyük avantaj sağlayan yakıt kartları, akaryakıt alımı yapan çalışanlarınıza geri ödeme yapmak için harcayacağınız vaktin de önüne geçecektir. Böylelikle hem daha verimli hem de daha uygun bir yakıt planlaması yapmanız da mümkün olur.
7. Araç Takip Sistemi Kurun
Araç takip sistemleri, filo araçlarınızı her yönden takip etmenizi sağlar. Bu sistemler ile sürücülerinizin hızını ve hatalı/uyumsuz hareketlerini kontrol edebilirsiniz. Takip sistemleri sayesinde hızlanan sürücünüze sinyal ya da uyarılar göndererek olası kazaların önüne geçebileceğiniz gibi, ani hızlanma vs. durumları kontrol ederek daha fazla yakıt harcanmasını da engelleyebilirsiniz.

8. Isınma Sürelerini Azaltın

Motoru uzun süre ısıtmak da yakıt verimliliğini azaltan etkenlerden birini oluşturuyor. Bu sebeple motorun ihtiyacı olmadığı durumlarda, özellikle sıcak havalarda motoru ısıtma işlemini es geçebilirsiniz. Aynı zamanda yolculuğun sonunda motoru çalışır durumda bırakmamaya da özen göstermelisiniz. Bu küçük ama önemli değişim ile filo yakıt maliyetlerinizi daha da düşürmeniz mümkün.

9. Risksiz Seçimler Yapın

Araçlarınızı kiralama aşamasında ve kiraladıktan sonra, yüksek maliyet gerektirecek seçimlerden uzak durmayı tercih edebilirsiniz. Örneğin; boya maliyetlerinden kaçınmak için beyaz renkli araçlar seçebilirsiniz. Kiraladıktan sonra araçların üstüne ekleyeceğiniz logo ve tanıtım afişleri için de uygun ücretlere sahip alternatiflere yönelebilirsiniz.

10. Yakıt Verimliliği Sağlayacak Eğitim Programlarına Başvurun

Filo yönetimi maliyetlerini azaltmak için en önemli koşulun yakıt tasarrufu sağlamak olduğunu, yukarıda sıralanan pek çok maddede halihazırda gördünüz. Bahsi geçen maddelerdeki kazanım planlarının doğru bir şekilde uygulanabilmesi için, sürücülerinizi yakıt tasarrufu eğitim programlarına dahil etmek de oldukça iyi bir fikir olabilir.

Yakıt verimliliği sağlamaya yardımcı olacak eğitim programları ile çalışanlarınızın uygun sürüş tekniklerini öğrenmesini sağlayabilir; yakıt tüketimini artıran agresif sürüş, hızlı frenleme ve ani hızlanma gibi durumları olabildiğince azaltabilirsiniz. Ayrıca bu eğitim sayesinde çalışanlarınıza, şirketinizin yanı sıra özel yaşamları için de faydalı olacak bir deneyim sunma fırsatı elde etmiş olursunuz.

Türkiye’de filo kiralama sektörünün lider markalarından Hedef Filo, şirketinize en uygun ödeme seçenekleriile iş süreçlerinizdeki verimliliği artırmaya katkı sunuyor. Siz de işlerinizi Hedef Filo güvencesiyle yürütmek isterseniz, hemen teklif talep formunu doldurabilir ve portföy yöneticilerimizle görüşmelere başlayabilirsiniz!