Başarılı Bir Filo Yöneticisi Nasıl Olunur?

Filo kiralama, günümüzde şirketlerin ulaşım faaliyetlerini verimli bir biçimde gerçekleştirmeleri için başvurdukları en popüler hizmeti oluşturuyor. Elbette kiralama aşaması ile birlikte, araçların yönetimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli hususları da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Filonun operasyonel, hukuki ve finansal tüm gereklilikleri, filo kiralama hizmetinin beraberinde gelen sorumluluklar arasında yer alıyor. Tüm bu süreçleri yöneterek uygun bir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayan kişi ise “filo yöneticisi” adını alıyor. Peki, başarılı bir filo yöneticisi nasıl olmalıdır? Gelin, birlikte inceleyelim!

1. Ekibiniz için Hedefler Belirleyin

Verimli bir filo yöneticisi olmak için ekibinize başarı hedefleri koyarak işe başlayabilirsiniz. Ekip içinde belirleyeceğiniz standartlar ile herkesin iş birliği içinde olmasına ve sorumluluğunu olması gerektiği gibi sürdürmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için araçlarınızı düzenli olarak kontrol edebileceğiniz gibi sürücülerinizin de bunu belirli aralıklarla yapmasını isteyebilirsiniz. Araçlarla ilgili aksilik, sorun ve arızaları ise eksiksiz bir şekilde kaydedip onarmaya özen göstermelisiniz.

2. Sektördeki Gelişmeleri Takip Edin

Pek çok alanda olduğu gibi filo sektöründeki gelişmeleri takip etmek de son derece önemli. Siz de sektördeki gelişmeleri takip edebileceğiniz kişilerle bağlantı kurarak, kaynakları araştırarak ve dijital trendleri takipte kalarak güncelliğinizi koruyabilirsiniz. Bu sayede yeni stratejiler ve yöntemler ile filo operasyonlarınızı daha iyi bir hale getirecek teknolojilerden de haberdar olabilirsiniz.

3. Filo Bakımını Kolay Bir Hale Getirin

Filo bakımını aksatmamak ve önleyici bakımlar yaptırmak, bir filo yöneticisinin başarı yakalamasındaki en önemli etkenlerin başında geliyor. Düzenli filo kontrolleri ve bakımları ile iş verimliliğinizi ve şirket içi tasarrufu en üst noktada tutabilirsiniz. Bunun için sürücülerinizi, bakım tarihlerini görebilecekleri mobil uyarılar ile güncel tutabilirsiniz.

4. GPS Tabanlı Araç Takip Sistemleri Kullanın

GPS tabanlı araç takip sistemleri ile hem sürücülerinizi hem de filonuzu koruyabilirsiniz. Araç takip sistemleri üzerinden sürücülere gönderilecek uyarılar ile kritik sürüş, ani hız değişimleri ve yanlış şerit gibi riskli durumları ortadan kaldırabilirsiniz. Kullanacağınız sistemin GPS tabanlı olması, sürücülerin kaza yapma riskini de azaltacaktır. Bu sayede olası kazaların önüne geçebilir ve aynı zamanda filonuzun onarım maliyetlerinden de kaçınabilirsiniz.

5. Dijital Olun

Çağımızın gittikçe dijitalleşmesi ile birlikte, siz de başarılı bir filo yöneticisi olarak dijital dünyayı aktif olarak kullanmaya özen gösterebilirsiniz. Bu sizi her zaman gelişmelerden haberdar ve güncel tutabileceği gibi önemli belge ve dökümlerinizi kaybetmeden saklayabilmenize de olanak tanır. Faturalarınız, evraklarınız, filonuzla ilgili belge ve kayıtlarınız dijitalde her zaman elinizin altında olabilir. Bu sayede hem evrak işlerinizi hızlı bir şekilde halledebilir hem de istediğiniz bilgiye istediğiniz anda ulaşarak hızlı planlamalar ve etkili çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.

6. Yakıt Verimliliği Sağlayın

Yakıt verimliliği de filonuz ve şirketiniz için elbette son derece önemli. Bunun için ekibinizle birlikte sürüş öncesinde, sırasında ve sonrasında yakıt verimliliği sağlamak için neler yapabileceğinizi öğreten eğitim programlarına katılabilirsiniz. Aynı zamanda yakıt izleme sensörlerine sahip araç takip sistemleri kullanabilir ve çalışanlarınıza kullanmaları için şirket yakıt kartları verebilirsiniz. Bunlar, şirketiniz için doğru ve güvenli harcamalar yapmaya olanak tanırken, sizin de başarınızı destekleyen faktörlerden biri olacaktır.

7. Bir Filo Derneğine Katılın

İyi bir filo yöneticisi olmak için gelişmeleri tam yerinden takip etmeye özen gösterebilirsiniz. Aynı meslek grubu içerisinden insanlarla tanışabileceğiniz ve bilgilerinizi paylaşabileceğiniz bir filo derneği, sizi sektörün içinde tutmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda derneklerin size paylaşım, destekleme ve farklı alanları gözlemleme gibi pek çok olumlu getirisi de olabilir. Bunun için etik kurallara sahip olan ve kapsamlı bir anlayış ile yürütülen dernekleri tercih edebilirsiniz. Örneğin, bu alanda en kapsayıcı çatı kuruluş olan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneğini (TOKKDER) tercih edebilirsiniz.

Filo kiralama sektörünün öncü isimlerinden Hedef Filo, şirketlere yalnızca filo kiralamakla kalmıyor, etkili bir filo yönetimi hizmeti ile ihtiyaç duyduğunuz her an yanınızda oluyor. Siz de filo kiralama ve filo yönetim hizmetleri için Hedef Filo’yu tercih edebilir, yükünüzü hafifletebilirsiniz!