Filo Yöneticisi Nedir? Filo Yöneticileri Ne İş Yapar?

Filo sahibi kurum ve kuruluşlarda araçların yaşam döngüsünü oluşturan tüm süreçleri filo yöneticisi takip ediyor. Filo sektöründe sürdürülebilirlik açısından, bu işin gerektirdiği nitelikleri taşıyan filo yöneticilerini yetiştirmek ve istihdam etmek büyük bir önem taşıyor. Tabii bu gereksinim, büyük veya küçük ölçekli fark etmeksizin tüm işletmeler için birtakım maliyetleri de beraberinde getirebiliyor. Bu noktada Hedef Filo, sunduğu Filo Yönetimi hizmeti altında uzman yönetici kadrosunun koordine ettiği filolarla hem zamandan hem maliyetten tasarruf etmenizi sağlıyor.

1. Filo Yöneticisi Nedir?

Filo yöneticisi şirket araçlarının bakımını, onarımını, tamirini, alım satımını ve yasal işlemlerini takip eden kişiyi ifade ediyor. Yani kısaca “Filo yöneticisi nedir veya kimdir?” sorusuna, “filoların verimli kullanımı için tüm süreçleri takip eden kişi” yanıtı da verilebilir. Çünkü filo yöneticisi araçların mevzuata uygun istifadesinden, düşük maliyetle en verimli şekilde kullanılmasından ve yeni teknolojilerin takip edilmesinden sorumlu. Yani araçların şirket bünyesine dahil olduğu ilk günden satılacağı/teslim edileceği güne kadar tüm işlemlerini filo yöneticisi takip ediyor. 

2. Filo Yöneticisi Ne İş Yapar?

Artık filo müdürünün ya da diğer bir ifadeyle filo yöneticisinin ne demek olduğunu biliyorsunuz. Şimdi sıra geldi, filo yöneticisinin görev ve sorumluluklarına!
Filo yöneticisi;

  1. Filo içerisinde bulunan araçların yasal şartları yerine getirdiğinden ve trafiğe çıkabilecek nitelikleri taşıdığından emin oluyor.
  2. Araçların fiziki anlamda da trafiğe çıkıp çıkamayacaklarının kontrolünü gerçekleştiriyor veya gerçekleştirilmesini sağlıyor.
  3. Bakım, sigorta ve hasar gibi detayları yakından takip ediyor ve eksiklerin hızla tamamlanması için çalışıyor.
  4. Araç kiralamanın mali yükümlülükleri ve bunların takip-ödeme süreçlerini kontrolünde tutuyor.
  5. Şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayacak doğru araçların belirlenmesine yardım ediyor.
  6. Araçların kilometreleri, kullanım detayları, sürücülerin performansları ve yakıt durumu ile ilgili süreçlerde aktif rol alıyor.

Filo yöneticisi ne iş yapar sorusunu daha da detaylandırmak elbette mümkün. Fakat genel anlamda filo yöneticisinin görev tanımı, araçların düşük maliyetle maksimum verimliliğe ulaşarak hizmet vermesini sağlamak!

3. Filo Yöneticisi Hangi Departmana Bağlıdır?

Filo sorumlusu ya da yöneticisi olarak görev yapan bireyler genellikle ulaştırma veya lojistik departmanında istihdam ediliyor. Bunun yanı sıra filo rent a car alanında hizmet sunumu gerçekleştiren kuruluşlarda ayrıca bir filo yönetimi departmanı bulunuyor.

Bu gibi kuruluşlarda farklı şirketlerin hizmetine verilen birden fazla filo bulunduğundan sadece bir filo yöneticisi değil, birçok kişinin görev yaptığı bir filo ekibi yer alıyor. Yani aslında filo ekibi nedir sorusunun cevabı burada saklı. Tabii filo yönetim ekibinin muhasebe, satın alma ve finans gibi birimlerle iç içe olduğunu da belirtmek gerek!

4. Filo Yöneticisi Olmak için Hangi Bölümlerden Mezun Olunmalı?

Başarılı bir filo yöneticisi olmak için öncelikle belli eğitim koşullarını sağlamak gerekiyor. Bunlardan ilki üniversite koşulu. Bazı şirketler yeteneklerini ve tecrübelerini göz önünde bulundurarak lise mezunu bireyleri de filo yöneticisi kadrosunda istihdam edebiliyor. Fakat genel anlamda filo müdürü olmak için üniversitelerin işletme, otomotiv, maliye ve muhasebe gibi ya da bunlarla ilintili bölümlerinden mezun olma şartı aranıyor. Hatta bazı şirketler bu kadronun bir yönetici pozisyonu olmasından ötürü yüksek lisans şartı bile koyabiliyor.

5. Filo Yöneticisi Olmak için Hangi Mesleki Şartlar Sağlanmalı?

  1. Filo yöneticisi hem hizmet sağlayıcılar hem de hizmet alıcılarla diyalog halinde olduğundan, bu bireylerin iletişim kabiliyetleri son derece güçlü olmalı. Yani filo uzmanlarının sözlü ve yazılı iletişim becerilerinin kuvvetli olması gerekiyor.
  2. Filo yöneticisi, araç kiralama süreçlerine ve filo yönetim maliyeti konusundaki iş kalemlerine hakim olmalı.
  3. Filo yöneticileri etkin bir şekilde planlama, uygulama ve yönetme becerisine sahip bireylerden seçilmeli.
  4. Filo yöneticileri çeşitli bilgisayar programlarını rahatlıkla kullanabilmeli. Tablodan sunuma kadar pek çok görseli hazırlayabilecek donanıma sahip olmalı.
  5. Filo yöneticisi pozisyonunda görev yapacak bireylerin belki de en önemli özelliklerinden biri kriz yönetimi becerisi! Olası bir arıza, hasar, kaza durumunda filo yöneticisinin krizi çözmesi ve soğukkanlılıkla süreci kontrol etmesi gerekli.
  6. Filo yöneticisi, hizmet sunduğu kurumlara şirket aracı kiralamanın avantajları hakkında yeterli bilgiyi sağlayabilmeli.
  7. Bu görevi yapacak bireylerin araçları ve sürücüleri ilgilendiren yasal süreçleri bilmesi ve bu alandaki yeni gelişmeleri yakından takip etmesi gerekiyor.
  8. Filo yöneticilerinden sorumluluk bilinci yüksek, analitik düşünebilen ve yeniliklere açık bireyler olmaları bekleniyor.

6. Şirket Aracı Olan Her İşletmede Filo Yöneticisi Olmalı mı?

Şirketler veya filo hizmeti veren kuruluşlardaki filo idaresine dair işlerin tümünü bu alanda istihdam edilen yöneticiler yapıyor. Yani ister filo hizmeti sağlayan bir kuruluş ister kendi filosuna sahip bir işletme olsun, her şekilde bir filo yöneticisine ihtiyaç duyuluyor. Birden fazla aracın kontrolü, takibi, yasal prosedürleri ve alım satım işlemleri filo yönetim sistemi içerisinde görev alan yöneticiler tarafından gerçekleştiriliyor. Tabii filo yöneticisi maaşları da bu görevlerin kapsamına göre belirleniyor.

Filo kiralama şirketi seçimi için tercihinizi Hedef Filo’dan yana yaparak siz de profesyonel filo yöneticilerinden hizmet alabilirsiniz. Dilerseniz özmal şirket araçlarınız için de Hedef Filo’nun Filo Yönetimi hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.