Araç Kiralama ile Şirketinizi Kurtarabileceğiniz Mali Yükümlülükler Nelerdir?

Şirketler, birçok gider kalemine sahip olmaları sebebiyle yüksek maliyet gerektiren şirket ihtiyaçlarını karşılamakta oldukça zorlanabiliyor. Bunlar arasında bütçeyi en çok zorlayan faktör ise araç satın almak oluyor. Binek veya ticari araçlar, ulaşım ve taşımacılık faaliyetleri yürüten şirketler için büyük bir önem taşıyor. Fakat özellikle de birden fazla araç alımı yapmak, bilhassa günümüzün ekonomik şartlarında her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Bu noktada hem şirketlerin araç ihtiyaçlarını karşılamayı sağlayan hem de bunu yüksek maliyetler harcamadan yapabilmeyi mümkün kılan “araç kiralama hizmeti” öne çıkıyor. Araç kiralama hizmeti sayesinde iş süreçleri sorunsuz bir şekilde ilerlerken, şirketler yüklü ödemeler altında sıkıntı çekmekten kurtuluyor. Peki, araç kiralama hizmetinin sizi ve şirketinizi kurtaracağı masraflar neler olabilir? Birlikte bakalım!

1. Araç Satın Alma Maliyeti

Şirkete araç kiralamanın avantajları arasında ilk sırada, araç satın alma maliyetlerinin ortadan kalkması yer alıyor. Günümüzde ticari veya binek, sıfır veya ikinci el, dizel veya elektrikli olması fark etmeksizin tüm araç modelleri, olağanüstü fiyat artışları nedeniyle yüklü maliyetleri gerektiriyor.

Diğer yandan, bilhassa da ulaşım ve taşımacılık alanında faaliyet gösteren şirketlerin araç gereksiniminin vakit kaybetmeden karşılanması gerekiyor. Bu yönüyle araç kiralama hizmetleri, ihtiyaç duyulan araçları büyük harcamalar yapmadan veya bankalara borçlanmadan kullanabilmeyi sağlıyor. Filo firmasının sunduğu uygun ödeme seçenekleri ise bu avantajlı hizmeti daha da kârlı bir hale getiriyor.

2. Araç Bakım ve Onarım Masrafları

Tüm araç sahiplerinin periyodik araç bakımını mutlaka yaptırması gerekiyor. Çünkü periyodik bakım, aracın performansını yükseltmek için önemli olduğu kadar, trafik güvenliğini sağlamak adına da gerekli oluyor. 2022 yılı itibarıyla periyodik araç bakım ücretleri bin TL ila 8 bin TL arasında değişim gösteriyor. Araç satın alımında bu, tamamen mülk sahibine yani şirkete ait oluyor. Araç kiralama hizmetinde ise periyodik ve ağır bakım masraflarının tümü filo firması tarafından karşılanıyor. Ayrıca bakım tarihlerini şirkete özel atanan filo temsilcileri takip ediyor.

Satın alınan otomobiller için kaza ve arıza gibi onarım gerektiren işlemler araç sahibi tarafından yaptırılıyor. Dolayısıyla onarım masraflarının tümü şirket bütçesinden ödeniyor. Fakat araç kiralama hizmeti sayesinde –kullanıcı hatasının bulunmadığı tüm durumların– onarım süreçleri ve masrafları da filo firması tarafından üstleniliyor. Araç kiralama hizmetinin önemli maddi avantajlarından birini de bu nokta oluşturuyor.

3. Trafik Sigortası ve Kasko Poliçesi Ödemeleri

Filo firmasındaki araçların tümü, sigortalanmış ve kaskosu yapılmış bir şekilde teslim ediliyor. Bu sebeple araç satın alımında şirket tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası ve kasko ödemeleri, kiralama hizmetinde dert olmaktan çıkıyor. Ancak trafik sigortasının ve kasko poliçesinin bir yılın sonunda yenilenmesi gerekiyor. Yenileme işlemi ve ücretleri ise yine filo firması tarafından üstleniliyor. Böylece araç kiralama satın almaya kıyasla bu noktada da kârlı bir seçim oluyor. 

4. MTV, KDV, ÖTV ve Kurumlar Vergisi Ödemeleri

Vergi avantajları araç kiralama hizmetini yaygınlaştıran sebepler arasında başı çekiyor. Şöyle ki, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödemelerinin takibi ile ücretlerin ödenmesi, araç satın alımında tamamen şirketlerin sorumluluğunda oluyor. Ödeme tarihleri kaçırıldığı takdirde ilgili borca faiz işlemeye başlıyor. Bu nedenle mutlaka tarihleri takip etmek gerekiyor. 

Araç kiralama hizmetinde vergi ödeme tarihleri şirkete özel olarak atanan filo temsilcileri tarafından takip ediliyor. Uzun dönem araç kiralamalarında, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi kiralama yapan şirketler tarafından değil, filo firması tarafından karşılanıyor. Kurumlar Vergisi ise kiralık araç ücretlerinin şirket gideri olarak gösterilmesi sebebiyle indirimli olarak ödeniyor.

5. Hedef Filo'nun Araç Kiralamada Şirketlere Sunduğu Avantajlar

Hedef Filo’dan uzun dönem kiralama hizmeti alan şirketler, yukarıda bahsedilen trafik sigortası ve kasko poliçesi ödemeleri, araç bakım ve onarım masrafları, MTV, KDV, ÖTV ve Kurumlar Vergisi ödemeleri ile ilgili tüm avantajlara sahip oluyor. Aynı zamanda Hedef Filo’daki uzun dönem araç kiralama hizmeti, şirketlerin kazanç grafiğine uygun esnek ödeme seçenekleri ile planlanıyor. Sabit kira ödeme, peşinatlı ödeme, yıllık artan ödeme ve peşinatlı yıllık artan şeklinde sunulan ödeme seçenekleri, şirket bütçesine ve iş süreçlerine çok yönlü olarak katkıda bulunuyor.

Bunun yanı sıra Hedef Filo’da şirketlere,

  • Anlaşmalı servis noktalarından ücretsiz işlem kolaylığı,
  • 7/24 filo yöneticisi desteği,
  • Kaza ve arıza durumlarında ikame araç temini,
  • Sözleşmede bulunduğu takdirde ücretsiz yaz/kış lastiği değişimi,
  • Filo yönetim hizmetlerinin tercih edilmesi halinde verimli iş ve zaman yönetimi gibi daha pek çok avantaj sunuluyor.

Hedef Filo, filo kiralama sektöründeki 20 yıllık tecrübesiyle her daim yanınızda! Siz de hemen uzun dönem araç kiralama teklif formumuzu doldurun, avantajlı seçeneklerle şirket verimliliğinizi artırmaya başlayın!