Uzun Dönem Filo Kiralamada 2023 Yılı Beklentileri

Şirketler birçok farklı gider kalemi nedeniyle zor koşullarla karşılaşabiliyor. Bütçeyi en çok zorlayan kalemlerden biri de araç satın almak oluyor. Büyük ve küçük ölçekli olması fark etmeksizin her şirket ulaşım ve nakliye çalışmaları için araçlara ihtiyaç duyuyor. Kurumsal filo kiralama, şirketlere ve kurumlara sunulan araç kiralama hizmetlerini ifade ediyor. En az 12 ay süresince verilen uzun dönem kurumsal filo kiralama hizmeti, her şirketin ihtiyacına göre değişiklik gösteriyor.
Ulaşım ve taşımacılık faaliyetleri yürüten şirketler için faaliyette olan araçların sayısı büyük önem taşıyor. Bu nedenle son yıllarda filo kiralama şirketlerine duyulan talep artıyor. Araç kiralama hizmeti sayesinde şirketler yüklü ödemelerin altında ezilmiyor ve diledikleri model araçları kullanabiliyor. Böylece şirketler ve kuruluşlar için büyük bir sorun olan araç kiralamanın mali yükümlülükleri de azalıyor.

1. 2022 Yılında Filo Kiralamaya Talep Arttı

2022 yılında 26 ülkeden 7 bin 578 üst düzey yöneticinin katılımıyla gerçekleştirilen 2022 Filo Barometresi araştırma raporuna göre filo kiralama hizmetine duyulan talep geçen yıla göre artış gösterdi. Arval Mobility Observatory’nin hazırladığı 2022 yılı Mobilite ve Filo Barometresi raporu, şirket filolarının büyüklüğünün ve operasyonel kiralama tercihlerinin artış eğilimi içerisinde seyrettiğini ortaya koyuyor. Rapordaki diğer önemli çıktılar ise şu şekilde:

  1. 26 ülkeden gelen üst düzey şirket yöneticileri, filo şirketlerinin yüzde 94'ünün önümüzdeki 3 yıl içinde sabit kalacağını veya büyüyeceğini öngörüyor. Türkiye'de bu oranın yüzde 89 civarında olduğu gözleniyor.
  2. Türkiye'de filolarının büyüyeceğini öngören şirketlerin yüzde 65'i, 2023 yılı içerisinde işlerini büyüteceklerini düşünüyor.
  3. Filo kiralayan şirketlerin yüzde 37'si şirket araçlarını kalifiye personelin işe alımı ve şirketten ayrılmaması için önemli bir unsur olarak görüyor.
  4. Kurumsal araç kiralayan şirketlerin yüzde 28'i, şirket aracı kullanmayan çalışanlarına da araç tahsis etmeyi planlıyor.
  5. Araştırmaya katılan şirketlerin yaklaşık yüzde 41'lik kısmı, operasyonel kiralama modeline geçmeyi ya da finansman modelinde operasyonel kiralamanın ağırlığını artırmayı planlıyor.
  6. Şirketlerin yüzde 39'u hibrit (HEV), plug-in hibrit (PHEV) ve elektrikli araç (EV) tiplerinden en az birine filolarında yer veriyor. Elektrikli araç modellerine yer vermeyen şirketler ise önümüzdeki 3 yıl içinde filolarında bu araçlardan en az birini bulundurmayı düşünüyor.
  7. Her 100 filo kiralama şirketi içerisindeki 17 firma, filolarında elektrikli araçlardan en az birinin bulunduğunu belirtiyor.
  8. Elektrikli ve hibrit araç kullanımında İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Belçika ve Hollanda gibi Batı Avrupa ülkeleri ve İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya ön sıralarda yer alıyor.
  9. Türkiye ve Rusya şirketlerinde alternatif yakıt teknolojilerinin benimsenmesinin nedenleri arasında, yüzde 44'le daha düşük çevresel etki, yüzde 36 ile yakıt giderlerini azaltmak ve yüzde 31'le şirket imajını desteklemek düşünceleri öne çıkıyor.

Pandeminin etkisiyle birlikte uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ve pek çok şirkette kalıcı hale gelmesi, şirketlerin araç filolarına alternatif mobilite çözümleri üretmesi gerektiğini ön plana çıkardı. Küresel çapta yaşanan bu dönüşümle birlikte her 10 şirketin 5'inden fazlası kurumsal araç paylaşımı, bisiklet kiralama veya mobilite bütçesi ayırmak gibi alternatif çözümlere yönelmeye başladı. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 73'ü önümüzdeki 3 yıl içinde yenilikçi mobilite çözümlerini hayata geçirmeyi planlıyor.

2. Uzun Dönem Filo Kiralamada 2023 Yılı Beklentileri Neler?

2022 yılında büyüme göstererek 69 bin 150 adet aracı filosuna katan araç kiralama sektörü 2023 yılında da yüksek beklentiler içerisinde. Konuyla ilişkili rakamlar ve beklentiler, Türkiye’nin filo kiralama sektörü çatı kuruluşu Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneğine (TOKKDER) ait 2022 yılı Operasyonel Kiralama Sektör Raporu’nda detaylı bir şekilde paylaşıldı. Rapora göre Türkiye’de otomotiv sektörünün yüzde 10'unu domine eden araç kiralama şirketleri, 2023 yılı içinde toplam araç parkındaki sayıyı talepler doğrultusunda daha da yükseltmeyi hedefliyor.
Rapora göre, Türkiye’de operasyonel araç kiralama sektöründe faaliyet gösteren şirketler 2022 yılında toplamda 36 milyar 900 milyon TL’lik yatırım yaparak 69 bin 150 adet aracı filosuna katmayı başardı. Sektörün aktif büyüklüğü 87 milyar 600 milyon TL’ye, toplam araç sayısı ise 245 bine ulaştı. Operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki hafif ticari araç payı yüzde 6,7’ye, elektrikli ve hibrit araçların payın ise yüzde 8,2’ye ulaştı. Peki ya 2023 beklentileri? İşte öne çıkan bazı detaylar:

  1. TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, araç bulunurluğu ve finansman olanaklarına bağlı olarak sektörün 2023 yılında da büyümeye devam edeceğini söylüyor.
  2. Hedef Filo Yönetici Direktörü Önder Erdem, 2023 yılı içerisinde büyüme stratejilerine uygun olacak şekilde ihraçlarını sürdürmeyi planladıklarını belirtiyor. Yeni yatırımlarla birlikte müşterilere sundukları kesintisiz hareket etme özgürlüğü ve yaşam kalitesini artıran araç çözümlerini bir adım daha ileriye taşıyacaklarını da sözlerine ekliyor.
  3. Hedef Filo, tüm filo içerisinde yüzde 13 oranında hibrit ve elektrikli araçlara yer veriyor. Hedef Filo, önümüzdeki yıllarda elektrikli araç alanında daha farklı adımlar atarak çevre dostu filo hizmetleri sunmaya hedefliyor.

3. Kurumsal Araç Kiralama Şirketleri Ne Vadediyor?

Kurumsal araç kiralama şirketi ile çalışan firmalar, araç satın alma maliyetinin yükünden kurtuluyor. Araç kiralama hizmetiyle birlikte kurumsal şirketler, periyodik bakım ve onarım masraflarını düşünmek mecburiyetinde kalmıyor. Çünkü tüm bu hizmetler filo firması tarafından karşılanıyor. Filo firmasındaki araçlar, sigortalanmış ve kaskosu yapılmış bir şekilde şirketlere teslim ediliyor. Bunun yanı sıra Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeleri de filo şirketleri tarafından karşılanıyor. Bu sayede araç kiralayan şirketler ciddi bir mali ve yasal yükümlülüğü geride bırakmış oluyor.

Siz de kurumsal filo kiralama hizmetlerinden faydalanmak için Hedef Filo uzun dönem filo kiralama teklifi ile şirket verimliliğinizi zirveye taşıyabilirsiniz!