Araba Gösterge İşaretleri ve Uyarı Işıklarının Anlamları

Uzun yıllardır direksiyon sallayan tecrübeli bir sürücü olsanız dahi otomobilinizin araç gösterge panelinde anlamını bilmediğiniz ikaz lambalarıyla hala karşılaşmanız muhtemel. Çünkü günümüzün otomobil modellerinde toplam 50’den fazla uyarı sembolü bulunuyor. Hatta dizel araçlar da işin içine girdiğinde bu sayı daha fazla artıyor. İleride herhangi bir sorun yaşamamak adına, araba göstergelerinin anlamlarının neler olduğunu hemen şimdi öğrenmeye ne dersiniz?

1. Araç Gösterge Paneli Nedir?

Araç gösterge paneli, teknolojik donanımlı otomobillerde direksiyon hizasında bulunan bir led ekranı ifade ediyor. Devir ile hız saatinin yan yana bulunduğu bu ekranda ayrıca, her biri farklı anlamlara gelen gösterge işaretleri de bulunuyor. Araçtaki tüm bileşenlerin denetleme sistemi olarak işlev gören gösterge paneli, herhangi bir parçada arıza meydana geldiğinde veya olağan dışı bir durum oluştuğunda uyarı sembolleriyle sürücüyü bilgilendiriyor. Sürücü bu panel sayesinde arabanın anlık durumunu kolayca takip edebiliyor.

2. Araç Gösterge Panelinde Neler Var?

Araç gösterge paneli, otomobilin yazılım sistemi aracılığıyla tüm bileşenlerine dair bilgi aktarımının sağlandığı bir bilgisayar olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla bu bilgisayarların ekranında karşılaşılan göstergeler, aracın durumuna göre birden fazla sayıda ve özellikte olabiliyor. Gösterge panelindeki araç ikaz lambaları genel anlamda arıza, güvenlik önlemi ihtiyacı vb. durumlarda yanıp sönüyor. Araç gösterge işaretlerinin çeşitleri, aşağıdaki alanların tümünü kapsıyor:

  1. Motor
  2. Lastikler
  3. Direksiyon
  4. Fren sistemi
  5. Akü
  6. Yakıt
  7. Egzoz
  8. Şanzıman
  9. Aks
  10. Aydınlatma
  11. Hava yastıkları
  12. Yol durumu
  13. Trafik durumu
  14. Kapı ve kapaklar
  15. Hava filtreleri
  16. Havalandırma
  17. Anahtar
  18. Arazi şartları

3. Arabanın Uyarı Işığı Neden Yanar?

Araç gösterge işaretleri çoğunlukla ya bir arıza meydana geldiğinde ya da aracın güvenliğini etkileyecek bir durum geliştiğinde yanıyor. Bir üst başlıkta sıraladığımız bileşen ve sistemlerden araç dışı faktörlere kadar pek çok etken, farklı araç göstergelerinin panelde görünür olmasının (yanmasının) nedeni olabiliyor. Bu, bir arıza veya güvenlik önlemi bilgilendirmesinin yanı sıra sadece bir ekipman veya sistemin devrede olup olmadığını da gösterebiliyor. Aynı zamanda bazı göstergeler çeşitli bileşenlerin birbiriyle uyumlu çalışmadığını göstermek için de yanıp sönebiliyor.

4. Araçlarda Uyarı & İkaz İşaretlerinin Anlamları Nelerdir?

Araçlardaki göstergeler uyarı amaçlı, güvenlik amaçlı, aydınlatma hakkında bilgilendirme amaçlı, genel ve gelişmiş işaretler olarak beş ayrı kategoriye ayrılıyor. Buna ek olarak dizel araçlara özel altıncı bir kategoriden de söz etmek mümkün. Öyleyse gelin, uyarı ve ikaz işaretlerini tek tek ele alalım:

4.1. Uyarı Amaçlı İşaretler

Uyarı amaçlı işaretler arasında el freni ikaz ışığı, akü sistemi ikaz ışığı, hararet ikaz ışığı ve motor yağ basıncı uyarı ışığı bulunuyor. Bu uyarı ışıkları herhangi bir arıza meydana gelmeden önce şoförü uyararak önlem alınması gerektiğini ifade ediyor.

4.1.1. El Freni İkaz Işığı

Araç çalışırken el freni yukarıda ise el freni ikaz ışığı yanar. El freni indirilmesine rağmen ikaz ışığı hala yanıyorsa bu durum, aracın fren sistemindeki sıvılarda veya basınç düzeyinde ihmal edilmemesi gereken bir sorun olduğunu gösterir.

4.1.2. Akü Sistemi İkaz Işığı

Akü sistemi ikaz ışığı, akünün boşaldığını veya sorunlu olduğunu ya da alternatörde bir arıza meydana geldiğini gösterir. Bu durumda aracın, kapatılabilecek tüm elektrik aksamlarının devre dışı bırakılması ve en kısa sürede servise götürülmesi gerekir.

4.1.3. Hararet İkaz Işığı

Hararet ikaz ışığı, aracın güvenliği konusunda en çok dikkate alınması gereken göstergelerden biridir. Motorun olması gerekenden çok daha fazla ısındığını gösterir. Hararet göstergesi uyarı ışığının yanması halinde aracın kontağını hemen kapatmak ve motor sıcaklığıyla soğutma suyu ısısının düşmesini beklemek gerekir. Motor soğuduktan sonra ise olabildiğince düşük hızda –fakat vakit kaybetmeden– servise gidilmelidir.

4.1.4. Motor Yağ Basıncı Uyarı Işığı

Motor yağ basıncı uyarı ışığı, motorun yağ basıncının düştüğünü gösterir. Yağ ışığı açıkken aracı sürmemek gerekir. Aksi halde motora daha fazla zarar verilebilir. Panelde belirdiğinde motoru kapatmak ve en kısa sürede yağ eklemesi yapmak gerekir.

4.2. Güvenlik Amaçlı İşaretler

Güvenlik amaçlı araba göstergeleri arasında direksiyon kilidi, lastik basıncı, hava yastığı, fren pedalı, buzlanma, otomatik vites ve çocuk kilidi gibi birçok gösterge bulunuyor. Bu göstergeler, adından da anlaşılabileceği üzere maksimum güvenliği sağlamak ve gerekli önlemleri almak adına şoföre önemli talimatlar veriyor.

4.2.1. Lastik Basınç Uyarısı

Lastik basınç uyarısı, lastik hava basıncının gerekenden daha düşük olduğunu gösterir. Güvenli sürüş için lastik hava basıncının hemen ölçülmesi ve tüm tekerleklerde eşit-ideal seviyeye getirilmesi gerekir. Bununla birlikte kış aylarındaki soğuk hava şartlarında lastiklerin sıcak havayla aniden temas etmesi durumunda da basınç değişikliği ortaya çıkabilir. Bu sebeple lastik basınç uyarısı, yüksek düzeyde sıcaklık farklılıkları meydana geldiğinde de yanabilir.

4.2.2. ESP/ABS/ASR Sistemi Uyarısı

ESP/ABS/ASR sistemi uyarı ışığının yanması hatalı çekiş kontrolünün olduğunu gösterir. Yokuş yukarı çıkarken, keskin manevralar yaparken veya zorlu hava koşullarında ESP/ABS/ASR ışığı yanabilir. Bu gösterge sistemin kendisinde de arıza olduğunu işaret edebilir. Bu durumda aracın servise gösterilmesi gerekir.

4.2.3. 4WD Uyarısı

4WD uyarısı dörtçeker araçlarda bulunur. Aracın tekerlek çekiş sisteminin ön veya arka kısmında sorun olması halinde belirir.

 4.2.4. Direksiyon Kilidi Uyarısı

Direksiyon kilidi uyarısı, direksiyonun kilitlendiğini ve hareket ettirilemeyeceğini gösterir. Bu durumda anahtar kontağa takıldıktan sonra direksiyonu bir tam tur çevirmek çözüm sağlayabilir. Direksiyon kilidi uyarısı, direksiyon sisteminde meydana gelen farklı bir sorun sebebiyle de ortaya çıkabilir.

4.2.5. Servis Arıza Uyarısı

Servis arıza uyarısı, aracın kilometre bakımı zamanının geldiğini haber verir. Bu uyarı ışığının sürekli yanıyor olması, aracın daha fazla geç kalmadan servise götürülmesi gerektiğini gösterir.

4.2.6. Hava Yastığı Uyarısı

Hava yastığı uyarısının sürekli yanması veya yanıp sönmesi, hava yastıklarında sorun olduğuna dair bilgi verir. Araçta elektrik arızası meydana gelmesi, hava yastığı soketlerinde temassızlık oluşması, emniyet kemerlerindeki sensör bağlantılarında sorun olması vb. sebeplerle yanabilir. Hava yastığı uyarı ışığının dikkate alınmaması olası kazalarda can güvenliğini tehdit eder.

4.2.7. Yan Hava Yastığı Uyarısı

Yan hava yastığı uyarısı, aracın yan kısımlarında bulunan hava yastıklarının çalışmadığını gösterir. Sebep bir üst maddedeki nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Yan hava yastığı uyarı ışığının kaza olasılıklarına karşılık göz ardı edilmemesi büyük önem taşır.

4.2.8. Çeki Demiri Kilit Uyarısı

Çeki demiri kilit uyarısı, dorse ya da römorkların araca sabitlenmesini sağlayan çeki demiri kilidinin açık durumda olduğunu gösterir. Bir römork veya karavan araca bağlandığında dorse çeki demiri ikaz lambası yanmıyorsa bu bağlantıda bir sorun olduğuna işaret eder.

4.2.9. EPS Uyarısı

EPS uyarısı, elektrik destekli direksiyon sistemi uyarısı anlamına gelir. EPS, direksiyonun yumuşaklık seviyesinin hıza göre ayarlanmasını sağlar. EPS uyarı ışığının sürekli yanıyor olması, sistemin devre dışı olduğunu ve dolayısıyla manevra kabiliyetinin düşebileceğini işaret eder.

4.2.10. Yakıt Kapağı Uyarısı

Yakıt kapağı uyarısı panelde belirdiyse, aracın yakıt kapağı açık kalmış demektir. Özellikle yakıt doldurulduktan sonra yakıt kapağının tam olarak sıkılmaması bu uyarının belirlemesine neden olur.

4.2.11. Park Freni Uyarısı

Park freni uyarısı, el freni kontak açıkken çekildiyse yanar ve el freni indirildiğinde söner. Bu uyarı ışığının sürüş esnasında yanması fren hidroliği seviyesinin az olmasına veya fren sistemindeki farklı bir soruna işaret eder.

4.2.12. Fren Pedalı Uyarısı

Fren pedalı uyarı ışığının yanması fren pedalına basılması gerektiğini gösterir. Genellikle araç park etme moduna alınmadan önce ya da durdurulduğunda yanar.

4.2.13. Buzlanma Uyarısı

Buzlanma uyarı ışığı, sürücüyü buzlanma oluşmaya başlayabileceği konusunda uyarmak için yanar. Çoğunlukla buzlanmadan 2-3 derece önce sürücüyü ikaz eder.

4.2.14. Takip Mesafesi Uyarısı

Takip mesafesi uyarı ışığı, seyir halindeyken öndeki araçla aradaki güvenli takip mesafesinin aşılmış olduğunu gösterir. Ani bir durumda sorunsuz durmayı sağlamak için sürücüyü uyarır.

4.2.15. Çekiş Kontrolü Uyarısı

Çekiş kontrolü uyarı ışığının yanıp sönmesi, aracın çekiş kontrol sisteminin (traction control system – TCS) devreye girdiğini veya bir problem olduğunu gösterir. Genellikle yokuşlarda ve kaygan zeminlerde yanar. TCS aracın kaymasını önlemeye yardımcı olur.

4.2.16. Elektronik Park Freni Uyarısı

Elektronik park freni, aracın yüzde 30 eğimli yokuşlarda güvenle sabit durmasını sağlar. Söz konusu uyarı ışığının yanması elektronik park freni sisteminde bir sorun olduğunu gösterir.

4.2.17. Hava Filtresi Uyarısı

Hava filtresi uyarı ışığı, motora hava akımı sağlayan filtrelerde tıkanma ya da eskime olduğunda yanar. Bu gösterge belirdiğinde filtrenin vakit kaybetmeden temizlenmesi büyük önem taşır.

4.2.18. Fren Hidrolik Uyarısı

Fren hidroliği ikaz lambası, hidrolik fren sistemindeki sıvı seviyesi gereken miktarın altına düştüğünde ya da fren sisteminde farklı bir arıza olduğunda ortaya çıkar.

4.2.19. Fren Balata Uyarısı

Fren balata uyarı ışığının yanması, balataların aşındığını ve fren mesafesinin riskli boyutta uzayabileceğini gösterir. Bu durumda araç en kısa sürede balataları değiştirilmek üzere servise götürülmelidir. Fren balatalarını zamanında değiştirmemek fren disklerinin zarar görmesine, ani fren kilitlenmelerinin yaşanmasına, frenlerin zayıflamasına ve hatta seyir halindeyken frenlerin boşalmasına neden olur.

4.2.20. Fren Lambası Uyarısı

Fren lambası uyarı ışığı, fren lambalarında arıza olması durumunda yanar. Fren esnasında yanan lambalardan en az birinin çalışmadığını gösterir. Ayrıyeten fren lambası sigortalarında bir problem olduğuna işaret edebilir.

4.2.21. Katalitik Konvertör Uyarısı

Katalitik konvertör uyarı ışığı, egzoz sistemindeki katalitik dönüştürücüde hasar veya fazla ısınma vb. bir arıza meydana geldiğini belirtir. Katalitik konvertörün performansı düşmeye başladığında da yanar.

4.2.22. Otomatik Vites Uyarısı

Otomatik vites uyarısı, otomatik şanzımanlı otomobillerde en önemli araç arıza işaretlerinden biridir. Bu gösterge ortaya çıktığında aracın şanzıman sisteminde bir sorun var demektir. Otomatik vites ikaz lambası ortaya çıktığında genellikle panelde arızanın nedeni de yazar. Şanzımanda meydana gelen herhangi bir sorun aracın seyrini olumsuz etkileyeceği için hemen servis bulunmalıdır.

4.2.23. Süspansiyon Amortisörü Uyarısı

Süspansiyon amortisörü uyarı ışığı, aracın süspansiyon sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Bu durumda amortisörlerden bir veya birkaçında bozulma meydana gelmiş olabilir. Aynı zamanda sensör sorunları veya elektrik problemleri de Süspansiyon amortisörü uyarı ışığının yanmasına sebebiyet verebilir. Büyük sorunlara neden olmaması adına aracın servise gösterilmesi gerekir.

4.2.24. Hava Süspansiyonu Uyarısı

Hava süspansiyon uyarı ışığı, basıncı sağlayan hava süspansiyonunda bir problem meydana geldiğini belirtir. Kompresör yeterli basınç üretemediğinde ya da hava sızıntısı oluştuğunda ortaya çıkar.

4.2.25. ABS Uyarısı

ABS uyarı ışığı, aracın kilitlenme karşıtı frenleme sisteminde sorun olduğunu gösterir. Ciddi problemlerde sönmeden yanmaya devam eder.

4.2.26. Çocuk Kilidi Uyarısı

Gösterge panelinde kilit ikonunun kapalı olması çocuk kilidinin devrede olduğunu, açık olması ise devre dışı olduğunu gösterir.

4.2.27. Bilgi İkaz Uyarısı

Bilgi ikaz ışığının yanması aracın bilgi sisteminde bir mesaj olduğunu gösterir. Uygun araç modellerinde gösterge panelindeki ikona dokunularak uyarının sebebi görülebilir. Çoğunlukla düşük yakıt seviyesi ya da aracın bakım gereksinimleri hakkında bilgi verir.

4.3. Aydınlatma Amaçlı İşaretler

Aydınlatma amaçlı işaretler, adından da anlaşılabileceği üzere aracın aydınlatma sistemiyle ilgili bilgilendirmeler yapıyor. Çeşitli far uyarılarından oluşan bu işaretler hem sürücünün hem de trafikteki diğer araçların güvenliğini sağlama noktasında büyük önem taşıyor.

4.3.1. Kısa Far Uyarısı

Kısa far ikaz ışığı, aracın kısa farlarının çalıştığına işaret eder. Bu farlar 25 metreyi aydınlatmakla birlikte gösterge panelinde yeşil renk lamba işaretiyle belirir.

4.3.2. Uzun Far Uyarısı

Uzun far ikaz ışığı, aracın uzun farlarının çalıştığını belirtir. Gösterge panelinde mavi renk lamba işaretiyle görünürken 100 metreyi aydınlatır.

4.3.3. Ön Sis Lambası Uyarısı

Ön sis ikaz lambası, aracın öndeki sis lambasının açık olduğunu gösterir. Gösterge panelinde, sola dönük sarı renkte far işaretinin önünde yer alan üç yatay çizgiyi dikey kesen bir çizgiyle belirir.

4.3.4. Arka Sis Lambası Uyarısı

Arka sis ikaz lambası, arkadaki sis lambasının açık olduğunu ifade eder. Gösterge panelinde, sağa dönük mavi renkte far işaretinin önünde yer alan üç yatay çizgiyi dikey kesen bir çizgi belirdiğinde arka sis lambası açık demektir.

4.3.5. Otomatik Far Uyarısı

Otomatik far ikaz lambası, aracın kısa-uzun far geçişlerini adaptif olarak kendi kendisine yapacağını gösterir.

4.3.6. Yağmur ve Işık Uyarısı

Yağmur ve ışık ikaz lambası, araçtaki yağmur sensörü ve/veya otomatik far sensörü aktif olduğunda belirir.

4.3.7. Otomatik Uzun Far Uyarısı

Otomatik uzun far ikaz lambası, uzun farlar otomatik olarak çalışırken uzun huzmeli ışıkların açık olduğunu gösterir.

4.3.8. Far Seviyesi Uyarısı

Far seviyesi ikaz işareti, far seviyesi kontrol sisteminde bir hata olduğunda belirir. Bu durumda aracı kısa süre içerisinde servise götürmek büyük önem taşır.

4.3.9. Dış Aydınlatma Uyarısı

Dış aydınlatma ikaz lambası, aracın dışındaki lambalardan biri veya birkaçı arızalı olduğunda yanar.

4.4. Genel (Ortak) Göstergeler

Genel gösterge işaretleri arasında kaput, kapı, yakıt ve fan gibi birçok uyarı işareti bulunuyor. Bu göstergeler birçok otomobilde standart olarak bulunduğu için “ortak araç göstergeleri” olarak da ifade ediliyor.

4.4.1. Açık Kaput Uyarısı

Açık kaput uyarısı, aracın kaputunun düzgün kapatılmadığını ya da açık kaldığını gösterir.

4.4.2. Açık Kapı Uyarısı

Açık kapı uyarısı, aracın kapılarından biri veya birkaçının açık kaldığına işaret eder. Uyarı lambası aracın kapıları kapalı olmasına rağmen hala yanıyorsa, kapı switch’lerinde temassızlık ya da farklı bir problem meydana gelmiş olabilir.

4.4.3. Düşük Yakıt Uyarısı

Düşük yakıt uyarısı, araç yakıt deposunun boşalmak üzere olduğunu gösterir. En yakın istasyona gidilmesi gerektiğini gösteren bir uyarı mahiyetindedir.
Yakıt uyarı ışığı yandıktan sonra aracım kaç kilometre gider?diyenler buraya!

4.4.4. Fan Uyarısı

Fan uyarısı, aracın havalandırma fanının çalışmakta olduğunu gösterir.

4.4.5. Ön Cam Buğu Uyarısı

Ön cam buğu uyarısı, ön camların buğulanması veya buzlanmasına karşılık buz çözücünün devreye girdiğini gösterir.

4.4.6. Ön Cam Yıkama Suyu Uyarısı

Ön cam yıkama suyu uyarısı araç ilk açıldığında yanar fakat çoğunlukla motor çalıştığında söner. Motor çalıştığı halde sürekli yanmaya devam ediyorsa, ön camları yıkamak için sileceklere bağlı olarak çalışan su haznesinde eksiklik olduğunu ifade eder. Bu durumda hazneye su ilavesi yapmak gerekir.

4.4.7. Arka Cam Buğu Uyarısı

Arka cam buğu uyarısı, arka camlardaki buğulanma ve buzlanma durumunda çözücü rezistansın çalışmakta olduğunu gösterir.

4.4.8. Anahtar Uyarısı

Anahtar ikaz lambası, anahtarsız kullanılabilen araçlarda bulunur. Anahtarın üzerinde soru işareti ikonunun bulunması, anahtarın araçta olmadığını ifade eder. 

4.5. Gelişmiş / Ek Araç Göstergeleri

Gelişmiş araç göstergeleri, adından da anlaşılabileceği üzere daha gelişmiş teknolojilerin bulunduğu araçlarda yer alıyor. Dolayısıyla bu uyarı işaretleri çoğunlukla orta-üst segment araçlarda bulunuyor.

4.5.1. Hız Sınırlayıcı Uyarısı

Hız sınırlayıcı ikaz lambası, aracın hız sınırlandırıcı fonksiyonu aktif olduğunda yanar.

4.5.2. Hız Sabitleyici Uyarısı

Hız sabitleyici ikaz lambası, hız sabitleme sistemi devreye girdiğinde belirir.

4.5.3. Adaptif Hız Sabitleyici Uyarısı

Adaptif hız sabitleyici ikaz lambası, araç hızını trafik durumuna göre otomatik olarak ayarlayan hız sabitleyicisinin çalıştığını gösterir.

4.5.4. Yokuş İniş Kontrolü Uyarısı

Yokuş iniş kontrolü ikaz lambası, yokuş iniş kontrolü sisteminin çalıştığını belirtir. Yokuş iniş kontrol sistemi yokuş inerken belirli bir hızı korumaya yardımcı olur.

4.5.5. Şerit Yardımı Uyarısı

Şerit yardımı ikaz lambası, şerit destek sistemi açıldığında belirir.

4.5.6. Şerit Kalkış Uyarısı

Şerit kalkış ikaz lambası, sinyal verilmeden şerit değiştirilmesi halinde yanar.

4.5.7. Acil Durum Frenleme Sistemi Uyarısı

Acil durum fren sistemi kapatıldığında, frenleme sağlayacak sensörler arızalı olduğunda veya kir nedeniyle çevreyi yeterli seviyede algılayamadığında acil durum frenleme sistemi ikaz lambası belirir.

4.5.8. Kör Nokta Uyarısı

Kör nokta ikaz lambası, aracın kör noktasında herhangi bir araç ya da nesne olduğunda sürücüyü ikaz eder.

4.5.9. İleri Çarpışma Sinyali

İleri çarpışma ikaz lambası, herhangi bir çarpışma tehlikesi algılandığında belirir.

4.5.10. Otomatik Park Pilotu Uyarısı

Otomatik park pilotu ikaz lambası, aracın otomatik olarak park edilmesini sağlayan park pilotu asistanının devreye girdiğini gösterir.

4.5.11. Arka Spoiler Uyarısı

Arka spoiler ikaz lambası, aracın arkasındaki rüzgarlıkta herhangi bir sorun meydana geldiğinde ortaya çıkar.

4.5.12. Araç İçi Hava Sirkülasyonu Uyarısı

Araç içi hava sirkülasyonu ikaz lambası, özellikle de soğuk havalarda araçtaki havalandırma sisteminin içerideki havayı döndürecek şekilde çalıştığına işaret eder.

4.5.13. Düşük Anahtar Pili Uyarısı

Düşük anahtar pili ikaz lambası, araç anahtarının pilinin tükenmek üzere olduğunu gösterir.

4.5.14. Kontak Anahtarı Uyarısı

Kontak anahtarı ikaz lambası anahtarda, anahtar girişinde veya anahtar sisteminde bir arıza olduğuna işaret eder.

4.5.15. Otomatik Ön Cam Silecek Uyarısı

Otomatik ön cam silecek ikaz lambası, aracın ön cam silecekleri otomatik moda alındığında görünür.

4.6. Dizel Araçlara Özel Göstergeler

Dizel araçlarda benzinli araçlardan farklı olarak bazı özel göstergeler bulunuyor. Bu göstergeler egzoz sıvısı, kızdırma bujisi, yakıt filtresi ve su sıvısı filtresi uyarıları olmak üzere dört göstergeden oluşuyor.

4.6.1. Egzoz Sıvısı Uyarısı

Egzoz sıvısı uyarısı, AdBlue tankındaki (dizel egzoz sıvısı deposu) çözeltinin azaldığını gösterir.

4.6.2. Kızdırma Bujisi Uyarısı

Kızdırma bujisi ikaz lambası motor çalıştıktan sonra genellikle kendiliğinden söner. Hiç sönmeden yanmaya devam ediyorsa kızdırma bujileri fazla ısınmış demektir. Bu durumda aracın bujileri soğuyana dek –yani ikaz ışığı sönene kadar– çalıştırılmaması gerekir. İkazın sürekli yanıp sönmesi ise bujilerde aşınma olduğuna işaret eder.

4.6.3. Yakıt Filtresi Uyarısı

Yakıt filtresi ikaz lambası, dizel yakıt filtresinin maksimum doluluk oranına ulaştığını ve vakit kaybetmeden boşaltılması gerektiğini gösterir.

4.6.4. Su Sıvısı Filtresi Uyarısı

Su sıvısı filtresi ikaz lambası, yakıt filtresindeki suyun azami doluluk oranına ulaştığını gösterir. Filtredeki suyun boşaltılması halinde söner.

5. Aracınızın Bakım ve Onarım İşlemleri İşinize Taş Koymasın! 

Ulaşım ihtiyaçlarında çözüm ortağı olarak Hedef Filo’yu tercih eden işletmeler, şirket araçlarının bakım ve onarımlarını Türkiye’nin dört bir yanındaki anlaşmalı servislerde sıra önceliğiyle yaptırabiliyor. Böylece araçlarda oluşabilecek teknik veya kullanıma bağlı sorunlar iş süreçlerini olumsuz etkilemeden en kısa sürede çözüme kavuşuyor.

Hedef Filo’nun sunduğu ayrıcalıklı hizmetlerden faydalanmaya başlamak için siz de uzun dönem kiralama teklif formunu doldurarak ilk adımınızı hemen şimdi atabilirsiniz!