Sektöre Göre Kiralık Araç Seçimi

Kurumsal kiralama söz konusu olduğunda sektöre göre araç seçimi, işletmelerin operasyonel verimliliğini artırmak, gelir-gider kalemlerini dengede tutmak, şirketlerin prestijini iyileştirmek ve müşteri memnuniyetini sağlamak adına temel dikkat noktalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle, bu yazımızda sizlerle operasyonel araç kiralama hizmetleri bağlamında çeşitli sektörlerin özel araç ihtiyaçlarını inceleyeceğiz. Çıkacağımız bu yolculuk, sektöre göre araç kiralama için doğru seçimler yapmanın önemini tüm hatlarıyla keşfetmenizi sağlayabilir. İşletmelerin başarılı bir araç kiralama stratejisi oluşturmasına nasıl yardımcı olabilecek tüm detaylar, bu sayfanın devamında!

1. Sektöre Göre Kiralık Araç Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

İşletmelerin operasyonel verimliliklerini artırmak ve giderlerini kontrol altında tutmak için ticari araç kiralama hizmetlerine yönelmeleri, özellikle de günümüz koşullarında bir hayli anlaşılır bir durum. Fakat unutmayın; kiralık araç seçiminde doğru tercihleri yapmak, başarılı bir kiralama stratejisinin temelini oluşturuyor. Nitekim kiralık araç seçimiyle birlikte işletmelerin günlük operasyonları da doğrudan etkileniyor.

Şöyle düşünün, inşaat malzemelerini binek araçta taşımak hiçbir firma tarafından tercih edilmez; öyle değil mi? Taşınan malzemelerin düşmemesi ve trafikte olası kazalara yol açmaması için yük taşıyacak türden bir aracın kullanılması gerekiyor. Bu durum benzer şekilde tüm sektörler için geçerli. Dolayısıyla doğru aracı seçerek işletmenizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilir ve başarıya giden yolda sağlam bir “kaldıraca” sahip olabilirsiniz. İşte, bundan hareketle kiralık araç seçiminde dikkat etmeniz gereken unsurlar:

  1. İhtiyaç: Kiralık araç seçimi yaparken ilk olarak ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekiyor. Kaç araca ihtiyacınız olduğunu ve hangi tür araçların işletmenizin faaliyetlerini en iyi şekilde destekleyeceğini net bir şekilde belirlemelisiniz.
  2. Araç seçimi: Kiralayacağınız araç sayısına ve türüne karar verdikten sonra işletmenizin gereksinimlerine uygun araç tipini ve boyutunu da belirlemelisiniz. Bu seçimi ise en başta taşınacak yük veya yolcu sayısına göre yapmalısınız.
  3. Yakıt verimliliği: Yüksek yakıt harcaması yapmak istemiyorsanız yakıtı verimli kullanan araçlar seçerek işletmenizin operasyonel maliyetlerini azaltabilirsiniz.
  4. Araç güvenliği ve teknolojisi: Güvenlik özellikleri ve son teknolojiler sayesinde çalışanlarınızın güvenliğini artırabilir ve işletmenizin risklerini azaltabilirsiniz. Ayrıca güncel teknolojiye sahip araçlar sayesinde işlerinizi de daha verimli bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
  5. Bakım ve sigorta: Kiralık araçların bakım ve sigorta gereksinimleri hakkında da bilgi edinmelisiniz. Ticari araç kiralamanın avantajları arasında bakım ve sigorta kalemlerine ait hangi başlıkların bulunduğunu inceleyebilirsiniz.
  6. Filo şirketi seçimi: Güvenilir bir filo kiralama firması seçmek başarılı hizmet deneyimi için kritik önem taşıyor. Müşteri hizmetleri, fiyatlandırma, araç yelpazesi ve kiralama şartları gibi faktörleri değerlendirmeden herhangi bir filo firmasıyla anlaşmamaya dikkat etmelisiniz.
  7. Kiralama koşulları: Ticari veya binek araç kiralama hizmetine ne kadar süreyle ihtiyacınız olduğunu da önceden saptamalısınız. Her filo kiralama firmasında uzun dönem kiralama avantajlarınız olduğunu unutmamalı ve bu doğrultuda hareket etmelisiniz. Nitekim kiralama süresi ve koşulları şirketin giderlerini doğrudan etkiliyor.
  8. Gider kısıtlamaları: Araç kiralama hizmetleri sayesinde birçok farklı gideri vergiden düşerek şirketinizin gelir-gider dengesini koruyabilirsiniz. Fakat binek ve ticari araç kiralamada gider kısıtlamaları hakkındaki detayları da dikkatlice incelemeyi unutmamalısınız.

2. Sektörlere Göre En Uygun Araç Seçimi için Öneriler

Sektörünüze uygun araç seçimini yaparken hangi noktaları göz önünde bulundurmanız gerektiğine temel hatlarıyla değindik. Şimdi ise genelden özele inme zamanı! Tekrar hatırlatacak olursak, sektöre göre kiralama için araç seçiminin işletmenin operasyonel gereksinimlerine, faaliyet alanına ve müşteri taleplerine uygun olarak yapılması gerekiyor. İşletmenin hangi sektörde faaliyet gösterdiği ve hangi türden operasyonlar gerçekleştirdiği, kiralık araç seçiminde belirleyici bir rol oynuyor.

Kurumsal araç kiralama hizmetine en çok ihtiyaç duyan sektörleri ve bu sektörlere en uygun araçların nasıl özelliklere sahip olması gerektiğini aşağıdaki alt başlıklarda görebilirsiniz:

2.1. Taşımacılık ve Lojistik Sektörü

Taşımacılık ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin araç seçimi yaparken öncelikle taşıma kapasitesini göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Küçük ve orta boyutlu yüklerin taşınması için geniş bagaj hacmine sahip minivan, panelvan ve doblo tipi araçları tercih edebilirsiniz. Tabii ki yakıt verimliliğini de göz ardı etmemelisiniz. Nitekim taşımacılık ve lojistik operasyonları genellikle yüksek yakıt tüketimini beraberinde getiriyor. Taşımacılık ve lojistik sektöründe kullanabileceğiniz araç çeşitleri:

  1. Minivan
  2. Panelvan
  3. Doblo

2.2. Sağlık Sektörü

Sağlık sektörüne yönelik araç seçimi yaparken tıbbi teçhizatları sığdırabilecek geniş ve son teknolojik araç modellerinin seçilmesi gerekiyor. Bazı hastalar hastaneye tek başına ulaşım sağlayamıyor. Bu durumda ambulansların yanı sıra küçük boyutları ve manevra kabiliyetleri nedeniyle hatchback araçlar tercih edilebiliyor. Hastaları en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna ulaştırabilmek adına araçların yüksek manevra kabiliyetine sahip olmasına da özen göstermek gerekiyor. Ulaşım açısından sıkıntılı bölgeler için SUV gibi arazi koşullarına uyum sağlayan araçlar ve tıbbi malzeme taşımak için daha büyük araçlara da ihtiyaç duyuluyor. Sağlık sektöründe kullanabileceğiniz araç çeşitleri:

  1. Minivan
  2. Panelvan
  3. SUV
  4. Hatchback

2.3. Turizm ve Konaklama Sektörü

Turizm ve konaklama sektöründe ticari araç kiralama süreci, işletmenin müşteri memnuniyetini artırmayı ve seyahat deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyor. Bu sektörde araç seçimi yaparken öncelikle müşterinin konforunu ve güvenliğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Turistlerin ve gezginlerin rahat ve güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak için geniş, konforlu ve donanımlı araçlar tercih etmelisiniz.  Nitekim güncel teknolojiye sahip üst segment araçlar sayesinde seyahat deneyimini iyileştirebilir ve müşterilere daha iyi bir hizmet sunabilirsiniz. Turizm sektöründe kullanabileceğiniz araç çeşitleri:

  1. Doblo
  2. Minivan
  3. Mikrovan
  4. Sedan
  5. SUV
  6. Hatchback

2.4. İnşaat Sektörü

İnşaat sektöründe araç seçimi yaparken taşınacak yüklerin ve inşaat alanının genel durumunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. İnşaat alanı içerisinde daha hızlı ilerlemek ve hafif yükleri taşımak için manevra kabiliyeti yüksek geniş araçları kullanabilirsiniz. Genellikle yük taşımak ve daha uzun mesafeler katedebilmek için dizel araçlar tercih ediliyor. Son olarak güvenlik ve teknolojik özelliklere de dikkat etmeniz gerekiyor. Bu nedenle araçların güvenlik donanımlarıyla birlikte güncel teknolojiye sahip olmalarına da özen göstermelisiniz. İnşaat sektöründe kullanabileceğiniz araç çeşitleri:

  1. Panelvan
  2. Minivan
  3. Doblo
  4. SUV
  5. Pick-up

2.5. Hizmet Sektörü

Hizmet sektöründe ticari veya binek araç kiralama seçimi işletmenin hizmet kalitesini artırmayı ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Örneğin; personellerin işe ulaşımını sağlamak için servis araçları veya binek araçlar tercih edebilirsiniz. Müşteri memnuniyetini artırmak için araçların konforlu olmasına ise ayrıca özen göstermelisiniz. Bunun için üst segment ticari araç türlerine yönelebilirsiniz.

Manevra kabiliyeti yüksek ve park edilmesi kolay araçlar seçerek dar sokaklarda veya yoğun trafikte dahi hizmet kalitenizi müşterilerinize en iyi şekilde hissettirebilirsiniz. Bu alanda daha küçük ticari araçlar seçeceğiniz için benzinli motorlara yönelebilirsiniz. Ayrıca işletmenizin ihtiyaçlarına uygun ekipmanlara sahip araçlar seçmeye de özen göstermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Hizmet sektöründe kullanabileceğiniz araç çeşitleri:

  1. Mikrovan
  2. Minivan
  3. Doblo
  4. Sedan
  5. Hatchback

Hedef Filo’dan kurumsal ticari araç kiralama hizmeti alarak sıfır ve son teknolojik araçlara sahip olabilir, Türkiye’nin dört bir yanındaki anlaşmaları servislerden faydalanabilir ve 7/24 hizmet veren müşteri temsilcileriyle tüm ihtiyaçlarınızı hızlıca çözüme kavuşturabilirsiniz. Hadi, doğruyu seçmenin şimdi tam zamanı!