Yağ Göstergesi ve Motor Yağı Kontrolü

Araba yağ göstergesi kontrolü, aktif olarak trafiğe çıkan herkesin fikir sahibi olması gereken detaylar arasında yer alıyor. Öyle ki bu basit ama etkili kontrol uygulaması güvenli bir sürüş deneyimi için kritik rol oynuyor. Çünkü araç motorunda bulunan yağ çubuğu seviyesi, araç performansı ve motorun sağlıklı şekilde çalışmayı sürdürmesini doğrudan etkiliyor.

Motor yağı göstergesi ideal seviyenin altına düştüğünde motorun ciddi şekilde zarar görme riski bulunuyor. Yani anlayacağınız, hem güvenlik standartlarını sağlamak hem de aracınızın performansını korumak için periyodik bakım süreçlerinde yağ seviyesi göstergesine dikkat etmeniz son derece önemli. Öyleyse gelin, arabanın yağına nasıl bakılır birlikte keşfedelim!

1. Motor Yağı Nedir?

Motor yağı, motorun hareket eden parçalarının sürtünmesini azaltmakla görevli olan sistemin düzgün biçimde çalışmasını sağlıyor. Bu kimyasal madde sayesinde araç yağlama sistemi, mekanik parçalar arasında gelişen sürtünmeyi minimum seviyeye indirebiliyor. Bilhassa da hareketli parçaların yağlanması aracın performansı üzerinde doğrudan rol oynuyor. Bu nedenle araç bakımı denildiğinde akla ilk gelenlerden biri de yağ çubuğu göstergesinin kontrolü oluyor.

2. Yağ Göstergesi Nedir?

Yağ gösterge işareti, bazı araçlarda motor yağının minimum güvenli seviyeye ulaştığını belirten elektronik bir yağ sensörü olarak karşımıza çıkıyor. Ancak araçta otomatik gösterge yer almasa dahi araç sahiplerinin her bin kilometrede bir araç yağ çubuğu kontrolü ile durum tespiti yapması gerekiyor.

2.1. Yağ Gösterge İşareti Neden Yanar?

Yağ gösterge işaretinin yanması aracın motor yağının kontrol edilmesini gerektiğini işaret ediyor. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olabiliyor. Ayrıca yağ seviyesinin dramatik düzeyde azalması araçta teknik bir sorun olabileceğine işaret ediyor. Araç tork gücü, marka, model ve motor hacmi araçların yağ tüketimi seviyesinde farklılıklara neden olabiliyor. İşte tam olarak bu nedenle araç sahiplerinin, araçlarının motor yağ çubuğu seviyesinin nerede olması gerektiği bilgisine hakim olması gerekiyor.

2.2. Yağ Basıncı İkaz Işığı Yanıyorsa Ne Yapılmalı?

Yağ sıcaklığı göstergesi ikaz ışığı yandığında, en kısa zamanda aracınızı uygun bir konuma park ederek motor yağı seviyesini incelemeniz gerekiyor. Motor yağı, motorun ısınmasını engelliyor. Dolayısıyla bu seviyede azalma görülmesi motor hararet sorununun da başlıca nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

3. Motor Yağı Nereden ve Nasıl Kontrol Edilir?

3.1. Aracınızı Düz Bir Zeminde Park Edin

Motor yağı kontrolü yapılırken, yağ seviyesi yağ çubuğunun neresinde net olarak tespit edilebilmesi için aracınızı düzgün ve engebeli olmayan bir yere park etmeniz gerekiyor. Böylece yağ haznesinin sizi yanıltma olasılığı ortadan kalkmış olacak. Ayrıca en az 10 dakika beklemenin ardından kontrole başlamanız, motorun ve yağın soğumasına olanak sağlamak adına önemli. Bu sayede daha tutarlı bir ölçüm yapmanız mümkün olabilir.

3.2. Yağ Çubuğuna Ulaşın ve Seviyesini Kontrol Edin

Kaporta kapağının altında yer alan yağ çubuğunu üst tarafı gözüken yerden alarak yağ kontrolüne başlayabilirsiniz. Ardından bir peçete yardımıyla çubuğun ucunu düzgün bir şekilde silmeniz ve çubuğu yerine hızlıca sokup çıkartarak incelemeniz gerekiyor. Bu incelemede motor yağı seviyesinin üst çizgiye yakın olması şartı aranıyor.

3.3. Doğru Sınıf ve Türde Yağı Tespit Ederek Gerekli Takviyeyi Sağlayın

Motor yağının en üst çizgiye yakın olmaması durumunda araç türüne uygun nitelikte ve doğru kalitede bir ürün seçerek motor yağına takviye yapmanız gerekiyor. Ancak motor yağına ekleme yaparken aşırıya kaçılması durumunda fazla yağ yanma odasına karışarak riskli sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle takviyeyi doğru seviyede yapmaya özen gösterilmesi gerekiyor.

4. Motor Yağının İyi Olduğunu Nasıl Anlarız?

Motor yağı kontrol edilirken yağ seviyesi yağ çubuğunun neresinde olmalı artık biliyoruz. Öyleyse şimdi biraz da temiz motor yağı seçimi konusunda aydınlanalım.

4.1. Temiz Motor Yağı Nasıl Anlaşılır?

Motor yağı seviyesi haricinde yağın temiz olması da önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Motor yağının yılda en az bir kez yenilenmesi gerekiyor. Motorun gürültülü çalışması, motordan gelen tıkırtı sesi ya da yanık yağ kokusu motor yağının yeterince temiz olmadığına işaret ediyor.

4.2. Motor Yağı Ne Renk Olmalı?

Motor yağının rengi, kalitesi ve orjinalliği hakkında fikir veriyor. Gerçek ve kaliteli motor yağının berrak ve parlak renkli olması gerekiyor. Kaliteli motor yağı ayrıca saydam kehribar, yani altın renginde oluyor. Bu da rengi kahveye bakan motor yağlarından uzak durmanız gerektiği anlamına geliyor.

Hedef Filo, kiralık araçlarına ait periyodik bakım ve onarımlara ilişkin masraflarla birlikte, gerekli olması durumunda parça değişikliği ve ilintili işçilik ücretlerinin de tümünü üstleniyor. Size ise sadece güvenli sürüş ve kaliteli hizmetin tadını çıkarmak kalıyor!