Rot ve Balans Ayarı Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu nedenle hayatımızı hatta başka insan ve canlıların hayatlarını koruyabilmek için periyodik araç bakımı konusuna özen göstermemiz gerekiyor. Rot ve balans ayarı da bu konuda önem taşıyan periyodik bakım aşamaları arasında üst sıralarda yer alıyor. Siz de periyodik bakımlarda rot balans ayarının nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, gelin; bu konuya daha yakından bakalım!

1. Rot Balans Ayarı Nedir?

Rot balans ayarı, esasında iki farklı bakım işlemini ifade ediyor. Ancak benzer işlevlere yönelik bu iki işlem genelde eş zamanlı olarak uygulanıyor. Her 15 bin kilometrede rot balans ayarı yapılması öneriliyor. Sayfanın devamında rot balans ayarına dair detayları bulabilirsiniz.

1.1. Rot Ayarı Nedir?

İşe önce aklınıza takılması muhtemel olan rot nedir sorusunu açıklayarak başlıyoruz. Aracın direksiyonu ile ön tekerlekte yer alan rot başını birbirine bağlayan bağlantı çubuğuna rot deniyor. Rot ayarı, direksiyon ile tekerlerin yönlerinin örtüşmesi amacıyla uygulanıyor. Bu bakım işlemiyle tekerleklerin iç açıları ve uzaklıkları birbirine eşitleniyor.

1.2. Balans Ayarı Nedir?

Balans ayarı, lastik ve tekerlek düzeneğinde ağırlığın eşit biçimde dağıtılması amacıyla uygulanan dengeleme işlemini ifade ediyor. Balans ayarının otomobillerin ilerleme ve dönüş kabiliyeti üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirtmek gerekiyor.

2. Rot ve Balans Ayarı Nasıl Yapılır?

Rot Ayarı Nasıl Yapılır? Balans Ayarı Nasıl Yapılır?
Lastiklerin içe veya dışa dönük açıları tespit edilir ve düz bir konuma getirilir. Tekerlekler araçtan çıkartılır ve balans ayarı bu şekilde yapılır.
Lastiklerin düşey açıları incelenerek bombeli görünüm saptanması durumunda düzeltilir. Sökülen tekerlekler balans makinesine bağlanır. Ardından iç ve dış ölçüleri alınır.
Araca yan tarafından bakıldığında direksiyon ekseninin ileri veya geri açıları hesap edilir. Makineye bağlı tekerlekler döndürülerek lastiğin sağ ve sol taraflarındaki denge durumu ölçülür. Böylece lastiklere kaç gramlık ağırlık monte edileceği tespit edilir.
Arka aks yönü ve ön aksların paralel olması sağlanır. Denge sağlaması amacıyla belirlenen ağırlıklar lazerle konumlanan hizaya monte edilir.

3. Rot Balans Ayarı Bozuksa ve Yapılmazsa Ne Olur?

Rot ve balans ne demek artık biliyoruz. Öyleyse şimdi de bu işlemleri yapmanın neden bu kadar önemli olduklarını inceleyelim. Rot ve balans ayarı ihmal edildiğinde görülebilecek pek çok sorun var. Onlar neler mi?

  1. Rot ve balans ayarının aksatılması, aracın dengesini olumsuz etkiliyor. Bu da aracın sağa ve sola çekmesine hatta savrulmasına neden olabiliyor.
  2. Direksiyon ve tekerlek farklı şekilde çalışabiliyor.
  3. Aracın tekerlek dişlileri sıyrılarak tekerleklerin daha çabuk yıpranmasına sebep olabiliyor.
  4. Otomobilin fren mesafesinin uzamasıyla sürüş güvenliği olumsuz etkileniyor.

Rot balans ayarının neden yapıldığına artık hakimiz. Öyleyse gelin, daha bilinçli bir araç kullanıcısı olmanın sırlarını keşfetmeye devam edelim:

4. Rot Balans Ayarının Bozuk Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Rot ve balans ayarının bozulması genellikle ilk olarak direksiyonda titreme ile kendini gösteriyor. Bununla birlikte direksiyonun tepki süresi de gecikiyor. Hatta direksiyon kontrolünde zorlanma yaşanabiliyor. Lastiklerin dengesiz şekilde aşınması da önemli bir gösterge. Ayrıca dengesizliğin yarattığı direnç sebebiyle yakıt tüketimi artabiliyor. Bunun beraberinde, bazı araçlarda rot ve balans ayarından kaynaklanan dengesizlikler araç uyarı ışıkları ile kendini gösteriyor.

5. Hedef Filo'dan Kiraladığınız Araçlarda Arıza Olması Durumunda Yapabilecekleriniz

“Rot ayarı neden yapılır?” ya da “Rot ayarı ne zaman yapılır?” soruları ile aklınızı meşgul etmek istemiyor olabilirsiniz. Öyleyse Hedef Filo hizmetleri ve avantajlarını mutlaka keşfetmelisiniz. Araç satın almayı tercih etmeniz durumunda, araç bakımları ve onarım maliyetlerini de üstlenmeniz gerekiyor. Fakat Hedef Filo’dan kiraladığınız araçların onarım ihtiyacı anlaşmalı servislerde ekstra ücret ödemeden karşılanabiliyor.

Siz de Hedef Filo ile araç kiralama işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirerek güvenli sürüş deneyimine en konforlu şekilde ulaşabilirsiniz.