Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Başladı! Peki, Sizin Aracınız Kışa Hazır mı?

İklim değişikliğinden dolayı mevsim sıcaklıkları her yıl, önceki senelerin aynı dönemlerine kıyasla büyük oranda farklılaşmaya başladı. Bu durum, hava koşullarında sadece yıldan yıla değil; birkaç gün içerisinde dahi ekstrem değişikliklerin yaşanma olasılıklarını beraberinde getiriyor. Bundan dolayı Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu doğrultusunda önlem amaçlı olarak kış lastiği uygulamasına geçilmesini her yıl aynı dönemler içerisinde şart kılıyor. Böylece kış başlangıcından itibaren araçların, olası tüm hava değişikliklerine karşı güvende olması sağlanıyor.

1. Kış Lastiği Uygulaması Neden Zorunlu?

Sıcaklık 7 derece ve altına düştüğünde, kuru ve sıcak hava koşullarına göre üretilen yaz lastiklerinin yapısal özelliklerinde birtakım değişiklikler meydana geliyor. Yaz lastiklerinin yol tutuş kabiliyeti belirtilen sıcaklığın altında azaldığı için trafik kazalarının oluşma riski de artıyor. Bu nedenle mevsim normallerinin 7 derece ve altına inmesi söz konusu olduğunda, kış lastiği uygulaması devlet kontrolünce zorunlu tutuluyor.

2. Yaz Lastiği ve Kış Lastiğinin Farkı Nedir?

Yaz lastikleri, kuru ve ıslak yollarda aracın hakimiyetini sağlama amacıyla yumuşak kauçuk malzemeden üretiliyor. Ayrıca yol tutuşunun daha fazla artması için bu lastikler, daha az diş derinliğine sahip oluyor. Sıcaklık 7 derecenin altında indiğinde ise yaz lastikleri yumuşaklık özelliğini kaybederek katılaşıyor. Bu durum, diş derinliği de az olduğu için yaz lastiklerinin soğuk havalarda yol tutuş kabiliyetini önemli ölçüde azaltıyor.

Kış lastiklerinin üretiminde de yaz lastikleriyle aynı şekilde, yumuşak kauçuk malzeme kullanılıyor. Ancak iki lastik çeşidinin bileşenleri farklı olduğu için kış lastikleri, soğuk hava koşullarında yumuşaklık özelliğini korumaya devam ediyor. Bu da lastiklerin yola daha iyi tutunmasını sağlayarak araç güvenliğini sağlamaya yardımcı oluyor. Kış lastiklerinin aynı zamanda diş derinliği de daha fazla oluyor.

Ayrıca bu lastiklerin dişleri daha keskin olmakla birlikte, yüzeylerinde kar ve suyu dışarıya aktaran kanallar da bulunuyor.

2.1. Dört Mevsim Lastiği Hangi Özelliklere Sahiptir?

Dört mevsim lastikleri yaz ve kış lastiği özelliklerini bir araya getiriyor. Bu lastikler, kauçuk yumuşaklığı ve diş derinliği bakımından optimum yol tutuşu için tasarlanıyor. Kuru-ıslak zeminde ve hafif kış şartlarında ideal bir yol tutuşu sağlayabilen dört mevsim lastikler, karlı ve çamurlu yol koşullarında ise kış lastikleri kadar yüksek güvenlik sağlayamıyor. Bu nedenle hava sıcaklıkları 7 derecenin altına düştüğünde, direksiyon hakimiyetinin ve araç performans seviyesinin korunması için kış lastiğine geçilmesi zorunlu tutuluyor.

3. Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Hangi İllerde Geçerli?

Zorunlu kış lastiği uygulaması, 1 Aralık-1 Nisan dönemleri içerisinde Türkiye’nin neredeyse tüm illerinde uygulanıyor. Söz konusu uygulama pek çok ilde tüm ilçeler için geçerli tutuluyor. Bununla birlikte Türkiye’nin daha sıcak kesimlerinde yer alan Muğla ve Adana gibi illerde zorunlu kış lastiği uygulaması yalnızca belirli ilçeleri kapsıyor.

Diğer yandan bazı illerde kış lastiği uygulaması zorunlu tutulmasa da, ülke genelindeki tüm şehirler arası kara yollarında kış lastiği kullanımı şart koşuluyor. Örneğin; İzmir’de hususi araçların yanı sıra yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar da zorunlu kış lastiği uygulamasına tabi tutulmuyor. Fakat İzmir-Yalova kara yolunda araçların kış lastiği takması zorunlu oluyor.

Türkiye’de Kış Lastiği Uygulamasının Zorunlu Olduğu İller

A
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin

B
Balıkelir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa

Ç
Çanakkale
Çankırı
Çorum

D
Denizli
Diyarbakır
Düzce

E
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir

G
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane

H
Hakkâri
Hatay

I
Iğdır
Isparta

İ
İstanbul

K
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya

M
Malatya
Manisa
Mardin
Muğla
Muş

N
Nevşehir
Niğde

S
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas

Ş
Şanlıurfa
Şırnak

T
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli

U
Uşak

V
Van

Y
Yalova
Yozgat

Z
Zonguldak

 

Bahsi geçen iller için bu yıl da 1 Aralık 2023 tarihinde başlayan kış lastiği uygulamasının, 1 Nisan 2024 tarihinde sona ermesi planlanıyor. Araçların denetimi, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından görevlendirilen personelin yanı sıra Bakanlık kararına göre illerin Valilikleri tarafından da gerçekleştirilebiliyor. Bu durumda denetimler, Emniyet Genel Müdürlüğüne veya Jandarma Genel Komutanlığına mensup görevliler tarafından yapılıyor. Buna ek olarak, T.C. Ticaret Bakanlığı bünyesindeki sınır birimleri ve belediyelerin denetim birimlerinin de bu konuda yetkisi bulunuyor.

4. Zorunlu Kış Lastiği Hangi Araçlar için Geçerli?

Kış lastiği uygulaması, yük ve yolcu taşımacılığı yapan tüm araçlar için zorunlu tutuluyor. Uygulama, özel (hususi) araçlar için zorunluluk kapsamında bulunmuyor. Ancak hem güvenli seyahat hem de en iyi araç performansı için hususi araçların da -bilhassa 7 dereceye yakın sıcaklıklarda- kış lastiği takması büyük bir önem taşıyor.

4.1. Kış Lastiği Uygulaması Hangi Araçlara Zorunlu?

  1. Otobüsler
  2. Minibüsler
  3. Kamyonlar
  4. Kamyonetler
  5. Çekiciler
  6. Tüm ticari araçlar

5. 2024 Kış Lastiği Takmama Cezası Kaç TL?

Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda kış lastiği zorunluluğuna uyulmaması durumunda, denetim birimleri tarafından sürücülere 4 bin 69 TL cezai yaptırım uygulanıyor. Cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ise bu tutara yüzde 25 indirim uygulanıyor. Erken ödeme indirimiyle birlikte ödenmesi gereken ceza tutarı 3 bin 51 TL oluyor.

6. Hedef Filo ile Şirket Araçlarınızın Lastikleri Emin Ellerde!

Şirket araçlarınızın kış lastiği değiştirme işlemleri için siz hala ekstra zaman ve iş gücü hesaplaması mı yapıyorsunuz? Operasyonel araç kiralama ihtiyaçlarınız için tercihiniz Hedef Filo ise, bu konuda telaşınız olmasın! Çünkü Hedef Filo’da kış lastiği temini ve değişim bedeli, sözleşmeniz kapsamında fatura tutarına yansıtılmadan karşılanıyor. Ayrıca Hedef Filo’nun müşterilerine ek ürün olarak sunduğu Lastik Valesi hizmeti sayesinde, lastik değişim işlemleri hem doğru zamanda hem de sizin işlerinizi aksatmadan, Hedef Filo ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor.

“Vale Hizmetleri” kapsamında yer alan Lastik Valesi ürününden faydalandığınız takdirde; Hedef Filo tarafından yönlendirilen bir personel, lastik değişimleri için aracınızı şirketinizin önünden alıp işlemleri tamamlayarak kısa sürede teslim ediyor. Kış lastiği takılmak üzere çıkarılan mevcut lastikler ise bir sonraki değişime dek Hedef Filo tarafından muhafaza ediliyor. Size de yılın her döneminde, iş süreçlerinizi hiçbir aksaklık yaşamadan sürdürmenin rahatlığını yaşamak kalıyor!

Uçtan uca hizmet modeliyle Hedef Filo, bir numaralı çözüm ortağınız olarak sadece şirket araçlarınızı temin etme konusunda değil; ulaşıma dair tüm gereksinimlerinizde de her daim yanı başınızda!