Filo Kiralama Görüşmesinde Sorulması Gereken Sorular Nelerdir?

Biliyorsunuz ki doğru cevaplara ulaşmanın yolu doğru soruları sormaktan geçiyor. Şirketiniz için en uygun hizmete ulaşabilmek adına araştırmalarınızı iyi yapmalı, sektörün öncü firmalarıyla görüşmeli ve görüşme sırasında doğru soruları sormalısınız. Söz konusu filo kiralama hizmeti olunca sorulması gereken pek çok soru ve dikkat edilmesi gereken birçok detay ortaya çıkıyor.

Filo kiralama şirketi ile yapacağınız görüşmeyi tıpkı ev kiralamak için ev sahibiyle görüşmeniz gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki huzurlu bir yaşam için evin her bir noktasına dikkat ediyor, karşı tarafa detaylı sorular soruyor ve sözleşmenin her maddesini inceliyorsanız, filo kiralama görüşmesinde de aynı özeni göstermeniz gerekiyor. Böylece aradığınız kaliteli hizmete hayal kırıklığı yaşamadan ulaşabilirsiniz. Öyleyse filo kiralama görüşmesinde dikkat etmeniz gereken noktaları incelemeye hemen başlayalım!

1. Sözleşme Koşulları Nelerdir?

Kurumsal filo kiralama işlemleri çoğunlukla en az 12 ay olmak kaydıyla yapılıyor. Ancak uzun dönem filo kiralama işlemini 24, 36 ve 48 ay olarak yapabilirsiniz. Araç filosu ise filo firmasının araç portföyüne bağlı olarak binek veya ticari araçlar arasından seçiliyor. Araç tercihinizi içten yanmalı veya elektrikli modeller arasından yapabilirsiniz. Aynı zamanda kiralama işleminin hangi tarihten itibaren geçerli olacağına, araç filosunun bakım ve onarım işlemlerinin kime ait olduğuna ve ödeme koşullarına da dikkat etmeniz gerekiyor.

Filo kiralama sözleşmesini imzalamadan önce tüm sözleşmeyi sakin bir şekilde okumanızı tavsiye ediyoruz. Bu sayede sözleşme metninde sizi zora sokabilecek maddelere itiraz edebilir ve aklınızı karıştıran maddelerin detaylarını sorup öğrenebilirsiniz. Böylelikle şirketiniz için en uygun sözleşme metnini imzalayabilirsiniz.

2. Kiralama Şartları Nelerdir?

Uzun dönem araç kiralama hizmetinden faydalanabilmek için yıllık araç kiralama koşulları dikkatli bir şekilde incelenmeli ve yerine getirilmeli. Peki, bu koşullar neler?

  1. Öncelikle şirketler resmi varlığını filo firmasına kanıtlamalı.
  2. Yıllık araç kiralama işlemi yapabilmek için Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi kaydının fotokopisi alınmalı.
  3. Şirket faaliyet belgesi temin edilmeli.
  4. Filo firmasına şirket yetkililerinin nüfus cüzdan fotokopileri iletilmeli.
  5. Araç kullanacak kişilerin nüfus cüzdanı ve ehliyet belgesi fotokopileri de filo firmasına sunulmalı.
  6. Ayrıca araç kullanacak kişilerin imza sirküleri de filo şirketine iletilmeli.
  7. Yıllık ticari araç kiralaması yapmak içinse bu evraklara ek olarak K2 belgesi de temin edilmeli.

Bu şartları yerine getiren şirketler -eğer Findeks notu da yeterliyse- araç modelleri, ödeme seçenekleri ve sunulan hizmetler konusunda anlaşmaya vardıktan sonra sözleşmeyi hazırlayabilir ve imzalayabilir.

3. Kira Bedeline Yansıyacak Hizmetler Nelerdir?

Filo kiralama hizmeti alırken ödenmesi gereken çeşitli vergiler bulunuyor. Araç kiralama işleminde ödenen stopaj vergisi, araç kiralama bedelinin yüzde 20'si kadar oluyor. Stopajın yanı sıra KDV de ödemek gerekiyor. Ancak araç kiralamada KDV indiriminden yararlanabileceğiniz gibi kira bedelini gider olarak gösterip şirket masrafından düşebilirsiniz. Aynı zamanda kiraladığınız aracın bakım ve onarımına ait masrafları da gider olarak gösterebilirsiniz.
Saygın bir kurumsal araç kiralama şirketi ile çalışarak ihtiyacınız doğrultusunda en kaliteli araçlara sahip olabilirsiniz. İstediğiniz birçok marka ve model arasından şirketiniz için seçim yapmanız mümkün.

4. Faturalandırma İşlemleri ve Ödeme Süreçleri Nasıl İlerler?

Araç kiralamada mali yükümlülükler son derece az sayıda. Fakat yine de faturalandırma işlemlerini ve ödeme süreçlerini şirketinizi zora sokmayacak şekilde düzenlemelisiniz. Neyse ki Hedef Filo ile yapılan kira sözleşmelerinde her ay, önceden belirlenmiş net ve sabit tutarlar ödeniyor. Ticari filo kiralaması yaptıktan sonra Zorunlu Trafik Sigortası, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), periyodik bakım masrafları, lastik değişimi vb. giderleri de filo firması karşılıyor.
Ödeme süreçlerini tamamıyla kendi şirketinizin ihtiyaçlarına uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Size özel oluşturulan esnek ödeme seçenekleri ile bütçenizi zorlamayacak şekilde ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda sıfır ve prestijli arabalara sahip olabilir, filonuzu istediğiniz gibi büyütebilirsiniz.

5. Kiralama İşlemine Dahil Hizmetler Nelerdir?

Hedef Filo, talep edildiği ve sözleşmeye eklendiği takdirde kiralama işlemine dahil olarak bazı özel hizmetler de sunuyor:

  1. Profesyonel danışmanlık hizmetiyle farklı segmentlerdeki yüzlerce marka ve model arasından ihtiyaçlarınıza en uygun aracı seçebilirsiniz.
  2. Yeni sipariş edeceğiniz araçlar için istediğiniz il plaka kodunu alabilirsiniz.
  3. Kira süresi boyunca tüm periyodik bakım ve onarım işlemlerini ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.
  4. Olası arıza ve yol yardım işlemlerini Hedef Filo'nun anlaşmalı olduğu yetkili servislerde sıra önceliğiyle yaptırabilirsiniz.
  5. Kira süresi boyunca parça değişikliği, çekici işlemleri, işçilik ücretleri vb. hasar ve kaza işlemlerini Hedef Filo'nun anlaşmalı olduğu hasar servislerinden karşılayabilirsiniz.
  6. Kiraladığınız araçlarla ilgili bir sorun yaşadığınız takdirde ikame araç hizmetinden faydalanabilirsiniz.
  7. Lastikleri sözleşmede belirtilen kilometre kadar kullandığınızda yeni lastik bedeli ve lastik değişimiyle ilgili masrafları karşılamak zorunda kalmazsınız.
  8. Hedef Filo'yla HGS talebinde bulunabilirsiniz. HGS ile ilgili tüm işlemleri Hedef Filo aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.
  9. Hedef Filo'nun trafik sigortası, vergi ve harç maliyetlerini karşılama hizmetinden faydalanabilirsiniz.
  10. Aracınızı evrak derdiyle uğraşmadan yurt dışında da kullanmaya devam edebilirsiniz.

6. Operasyonel Verimlilik için Ek Paketler (Hizmet Ürünleri) Nelerdir?

  1. Hedef Filo'nun sunduğu “Araç İade Güvencesi” ile kullanım süresi boyunca araçlarda meydana gelebilecek genel kaporta hasarı, genel temizlik sorunları ve aşınmaları teminat altına alabilirsiniz.
  2. “Bedelsiz Erken İade Hakkı” ile kira sözleşmesine dahil olan araç sayısını azaltmak istediğiniz zaman iade bedeli ödemek zorunda kalmazsınız.
  3. “Erken İade Güvencesi” ile ihtiyaç fazlası olan araçları ilk yılın ardından indirimli erken iade bedelleriyle teslim edebilirsiniz.
  4. Hedef Filo'nun “Konfor Paketi” ile mekanik arıza ve öngörülmeyen risklerden kaynaklanan maliyetleri ödemekle yükümlü olmazsınız.
  5. “Sat Kazan Kirala Kazan” hizmetiyle şirketinize ait araçları Hedef Filo'nun sizin yerinize satmasına izin verebilir ve Hedef Filo'dan yeni araç kiralayabilirsiniz.
  6. “Vale Hizmeti” sayesinde periyodik bakım döneminde, muayene zamanında, lastik değişiminde, teslimat ve iade işlemlerinde araçları kendiniz götürmek zorunda kalmazsınız.
  7. “Yerinde Lastik Değişim Hizmeti” ile kış lastiği ve dört mevsim lastiklerin değişimini kendi adresinizde yaptırabilirsiniz.
  8. “Yakıt Yönetim Sistemi” ile Opet akaryakıt istasyonlarından herhangi bir ödeme yapmadan indirimli yakıt alabilir ve plaka bazlı yakıt dolum bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
  9. Hedef Filo'nun “Özel Servis” hizmeti sayesinde araçların periyodik bakımlarını ve parça değişimlerini özel servislerde yaptırabilirsiniz.
  10. “Filo Yönetimi” hizmetiyle filonuzun tüm operasyonel işlemlerini Hedef Filo’ya devredebilirsiniz.
  11. Hedmobil araç takip sistemi ile ulaşım faaliyetlerinizi uçtan uca dijital ortamda takip edebilir ve yönetebilirsiniz.

Kurumsal filo kiralama görüşmesinde tüm bu detaylara dikkat ederek kendiniz ve şirketiniz için en iyi hizmeti seçmeniz çok kolay. Vakit kaybetmeden Hedef Filo filo kiralama teklif formunu doldurarak portföy yöneticilerimiz ile görüşmelere başlayabilirsiniz!