Araç Kiralamada Findeks Kredi Notu ve Risk Raporu Nedir?

Araç kiralama sunduğu avantajlar sebebiyle şirketlerin yoğun şekilde tercih ettiği bir hizmet modeli. Yüklü miktarlar ödemeden lüks araçlara sahip olmanızı sağlayan bu işlemin artıları saymakla bitmiyor. Ancak filo oto kiralama hizmetinden faydalanmak her şirket için mümkün olmayabiliyor. Araç kiralama sürecinde mağduriyet yaşamak istemeyen araç kiralama firmaları şirketlerden bazı evraklar isteyebiliyor. Bu gerekli evrak listesi içerisinde Findeks kredi notunu içeren risk raporu da yer alıyor.

1. Findeks Kredi Notu Nedir?

Findeks kredi notu, şirketlerin kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarındaki ödeme alışkanlıkları başta olmak üzere çeşitli ekonomik verilerine bakılarak hesaplanan bir puanı ifade ediyor. Bu notun hesaplanmasında ödemelerin yanı sıra limit, borç durumları ve yeni kredili ürün açılışlarının yoğunluğu gibi farklı faktörler de değerlendirmeye alınıyor.

2. Findeks Kredi Notunu Etkileyen Kriterler

Findeks kredi notunu etkileyen pek çok faktör bulunuyor. Genel olarak bankalar aracılığıyla gerçekleştirilen her türlü kredi işleminin bu puanı etkilediğini söyleyebiliriz. Yalnızca ödemeler değil, kredi alma ve kredi kartı kullanma gibi işlemler de Findeks puanını etkiliyor. Kişi ve şirketlerin ödeme alışkanlıklarını inceleyen bu sistemde ödemelerin asgari tutarın altına düşmemesi ve limit aşımı yaşanmaması gibi faktörlere dikkat ediliyor.

3. Findeks Risk Raporu Nedir?

Findeks risk raporu, araç kiralama şirketlerinden filo kiralama teklifi isteyen şirketlerden talep edilen bir belge. Bu belgede şirketlerin bankalardaki kredileri, kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarının borç ve limit bilgileri gibi ekonomik verileri bir arada bulunuyor. Şirketlerin finansal hayatıyla ilgili önemli bilgileri bir arada sunan bu raporun aynı zamanda Findeks kredi notunu oluşturan faktörlerden meydana geldiğini de söylemek mümkün.

4. Araç Kiralarken Neden Findeks Kredi Notu Sorgulanıyor?

Araç fiyatlarının her geçen gün artış göstermesi, araç kiralama firmalarının bu süreçte almak zorunda kaldıkları riski artırıyor. Bu durum araç kiralama şirketlerinin çok daha dikkatli ve seçici davranmaları gerekmesine yol açıyor. Bu süreçte aldıkları riski azaltmak isteyen şirketler çeşitli araç kiralama koşulları belirliyor. Findeks kredi notu sorgulaması da bunlardan biri. Şirketlerin ödeme alışkanlıklarını ve mali durumlarını analiz etme konusunda yardımcı olan bu not sayesinde araç kiralama şirketleri bu süreçte alacakları riski ön görebiliyor.

5. Araç Kiralamada Findeks Kredi Notu Kiralama Sürecini Nasıl Etkiler?

Araç filosu kiralama sürecinde Findeks kredi notunun büyük bir etkisi bulunuyor. Firmalar bu notu inceleyerek bir risk değerlendirmesi yapıyor. Araç kiralama işlemini onaylama kararını da bu süreç sonunda veriyor. Findeks puanı kimi durumlarda kiralanacak olan aracın türünün belirlenmesinde de etkili olabiliyor. Örneğin; lüks segmentte yer alan bir aracı kiralamak isteyen şirketlerin daha yüksek kredi puanına sahip olması beklenebiliyor.

6. Findeks Kredi Notunu Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Findeks Kredi Notu öğrenmenin pek çok farklı yolu bulunuyor. Öncelikle kişiler çalıştıkları bankalara başvurarak kredi puanlarını gösteren Findeks risk raporunu edinebiliyor. Ürünlerinden faydalandığınız herhangi bir bankayla iletişim kurarak bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Araç kiralama için Findeks notu öğrenmek isteyen kişilerin başvurabileceği bir diğer nokta ise Findeks’in kendi sitesi. Kredi Kayıt Bürosu’na bağlı bir kurum olan Findeks üzerinden üyelik oluşturduktan sonra belirli bir ücret ödeyerek bu belgeyi edinebilirsiniz. Findeks Kredi Notu’nu E-devlet sistemi üzerinden öğrenmek de mümkün. E-devlet sisteminde bulunan “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” bölümüne kimlik bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” kısımları üzerinden kredi puanınızı gösteren raporu talep edebilirsiniz.

7. Araç Kiralamak için Findeks Kredi Notu Kaç Olmalı?

Findeks notu kişilerin mali geçmişlerine göre belirleniyor. Bu nedenle hemen herkesin 0 ile 1900 arasında bir Findeks puanı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak araç kiralamak isteyen kişilerin belirli bir puanı geçmesi gerekiyor. Araç kiralama için Findeks notu kaç olmalı sorusunun yanıtını merak edenler için kısaca yanıtlamak gerekirse bu konuda ortak bir sınır bulunmuyor. Araç kiralama firmaları bu konudaki sınırı kendi hizmet modellerine göre belirliyor. Ancak genel olarak 1500 ile 1900 arasında Findeks puanına sahip olan firmaların diledikleri sayıda ve modelde araç kiralayabileceğini söylemek mümkün.

8. Findeks Kredi Notunuzu Yükseltmek için Neler Yapılabilir?

Şirketi için araç kiralama ihtiyacı duyan pek çok kişi Findeks puanını öğrenmek için işlemlerde bulunuyor. Ancak her zaman Findeks puanı bu işlem için yeterli olmayabiliyor. Findeks puanının araç kiralama için yetersiz olduğunu düşünen kişilerin araştırdıkları bir diğer konu ise bu değeri yükseltmek için neler yapabilecekleri. Findeks notunu yükseltmek isteyen kişilerin deneyebilecekleri bazı yöntemler şöyle:

  1. Kredi kartlarınızı daha sık kullanabilirsiniz.
  2. Borçlarınızın asgari tutarı yerine tamamını ödemeye çalışabilirsiniz.
  3. Kredi kartınız yoksa yeni kart çıkartabilirsiniz.

Bu uygulamalar kredi notunuzu yükseltmenize yardımcı olabilir. Ancak Findeks puanının birden yükselmeyeceğini bilmelisiniz. Yaptığınız bu işlemlerin kredi puanınıza yansıması da vakit alabilir.

Türkiye’nin filo kiralama sektöründe öncülerinden olan Hedef Filo hizmetleri ile şirketinize değer katmak için araç kiralama başvurusunda bulunabilirsiniz. Sermayenizi korumaya imkan tanırken vergi avantajı gibi daha pek çok ek fayda sağlayan ticari araç kiralama hizmeti ile hemen tanışın!