Kredi Notu ve Uzun Vadeli Araç Kiralamanın İlişkisi Nedir?

Findeks kredi notu, bankalarla gerçekleştirilen işlemlerin tümünde karşımıza çıkan ilk ölçüt oluyor. Bununla birlikte uzun vadeli araç kiralama işlemlerinde de findeks kredi notu dikkate alınıyor. Peki, hemen her yerde boy gösteren bu değer nasıl belirleniyor ve tam olarak neyi ifade ediyor olabilir? Hadi, sayfanın devamına ilerleyerek aklınızdaki soruların yanıtlarına hep birlikte hızlıca ulaşalım!

1. Findeks Kredi Notu Nedir?

Findeks kredi notu, bireysel kullanıcıların kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarına ait ödeme alışkanlıkları doğrultusunda belirlenen bir puan. Bankalara yapılan ödemelerin düzenliliği, limit ve borç bilgisi detaylarının tümü findeks kredi notu üzerinde etkin rol oynuyor. Findeks kredi notu 1 ila 1900 arasında değişiyor.

2. Findeks Notu Ne İşe Yarar?

Findeks kredi notu, bir kişinin gelecek 12 aylık süre boyunca borçlarını ödeme olasılığını tahmin etmek için kullanılıyor. Bu değer belirlenirken kişinin tüm finansal hareketliliği dikkate alınıyor. Böylece kişiler aşağıdaki gibi belirli risk gruplarında sınıflandırılabiliyor:

3. Araç Kiralamada Findeks Notuna Göre Risk Grupları

  1. 0-699: Çok riskli
  2. 700-1099: Orta riskli
  3. 1100-1499: Az riskli
  4. 1500-1699: İyi
  5. 1700-1900: Çok iyi

4. Araç Kiralarken Findeks Notu Neden İstenir?

Araç kiralarken findeks notu talep edilmesinin nedeni bankalarla aynı prensibe dayanıyor. Kısa ya da uzun dönem araç kiralama süreci öncesinde filo şirketlerinin, potansiyel müşterileri tarafından araçların zamanında teslim edileceği ve ücretlerinin ödeneceğine dair bir teminat alması gerekiyor. Bu nedenle araç kiralama sürecinde kişilerin findeks notunun 1500 ila 1900 arasında olması bekleniyor.

5. Araç Kiralamada Findeks Notu Neleri Etkiler?

Araç filosu kiralama hizmeti veren şirketlerin findeks notunuzu talep etme hakları olduğu gibi, düşük findeks notu neticesinde rezervasyon işlemini onaylamama inisiyatifleri de bulunuyor. Bununla birlikte kiralanacak araçların model özellikleri de kişinin findeks notu için etkili oluyor. Aracın maddi değeri arttıkça, kredi notu beklentisi de artış gösteriyor.

6. Findeks Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Findeks kredi notunuzu banka şubeleri ya da bankaların sunduğu mobil uygulamalar üzerinden öğrenebilirsiniz. Araç ya da araç kiralama şirketi seçimi öncesinde ilk olarak findeks notunuzu öğrenerek, karşılaşabileceğiniz olası durumları öngörebilir ve ortadan kaldırabilirsiniz.

7. Findeks Kredi Notunu Yükseltmenin Yolları Nelerdir?

Uzun dönem araç kiralamanın avantajları bir yana; şirketiniz için aklınıza gelebilecek her konuda kredi desteği almaya giden yol da yüksek bir kredi notu değerinden geçiyor. Bu değeri yükseltmek için dikkate almanız gereken detaylar şu şekilde sıralanıyor:

7.1. Ödemelerinizi Aksatmayın

Kredi ve kredi kartı ödemelerinizi aksatmamaya özen göstermelisiniz. Bu noktada düşük limitli bir kredi kartı çıkartarak ödemelerinizi takip etmeniz de iki üç aylık periyotta etki gösteren faydalı bir seçenek olabilir.

7.2. Kredilerinizi Erken Dönemde Kapatmamaya Özen Gösterin

Özellikle uzun dönemli kredilerin ilk bir yıl tamamlanmadan kapatılması kredi notunu olumsuz etkileyebiliyor. Bu noktada ödeme planlarınıza sadık kalarak findeks kredi notunuzu artırabilirsiniz.

7.3. Finansal Hareketliliğinizi Artırın

Belirli rutinlerle kredi çekmeniz ya da alışverişlerinizi kredi kartı üzerinden yapmanız finansal hareketliliğinizi ve dolayısıyla kredi notunuzu artırmak adına etkili oluyor.

7.4. Üst Üste Kredi Başvurusu Yapmayın

Olumsuz sonuçlanan kredi başvuruları findeks notunun düşmesine neden oluyor. Bu sebeple tekrarlayan kredi başvurularından kaçınmak gerekiyor. Başarısız sonuçlanan kredi işlemleri 180 günün sonunda sistemden siliniyor. Tekrar kredi başvurusu yapılmadan önce mümkünse bu sürenin beklenmesi gerekiyor.

Neden Hedef Filo ile daha önce tanışmadık?” dedirtecek avantajlarla ve bütçe dostu ödeme planlarıyla, ayrıcalıklı bir uzun dönem araç kiralama hizmeti almaya ne dersiniz? Hadi, siz de hiç vakit kaybetmeden fırsatlarla dolu Hedef Filo dünyasına adım atın!