Filo Yöneticilerinin Filo Kiralarken Sorması Gerekenler

Filo kiralama işlemi şirketlere hem maddi anlamda hem de işlerin hızlı bir şekilde yürütülmesi noktasında kolaylık sağlayan bir hizmet. Ancak sorunsuz bir filo kiralama süreci için göz önünde bulundurulması gereken pek çok önemli nokta bulunuyor.Başarılı bir filo yöneticisi olma noktasında kilit öneme sahip olan anlaşma sürecinde hem şirket hem de filo kiralama firması açısından önemli olan kimi noktaların iyi bir şekilde aydınlatılması gerekiyor. Bu süreçte işinizi kolaylaştıracak dokuz temel soruyu sizin için sıraladık!

1. Araç Portföyünde İhtiyacım Olan Modeller Var mı?

Filo yöneticilerinin filo kiralarken sorması gereken soruların başında araç portföyünde ihtiyaç duydukları modellerin olup olmadığını geliyor. Eğer siz de filo kiralama sürecini planlama aşamasındaysanız bu soru ile şirketinizin iş ihtiyaçlarına uygun araçları seçme noktasında kolaylık yakalayabilirsiniz. Seçmiş olduğunuz filo kiralama şirketinin araç portföyünde, faaliyet gösterdiğiniz iş koluna uygun modeller bulunmuyorsa bu durum şirketinizin iş performansını ve verimliliğini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle filo kiralama şirket seçimi yaparken mutlaka araç porföyünü dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.
Hedef Filo’nun müşterileri için tüm marka ve modellerdeki araçları temin edebildiğini ve sıfır model olarak kiraladığını biliyor muydunuz?

2. Filo Kiralama işlemi için Hangi Belgeler Gerekli?

Filo kiralama sürecinde şirketlerden çeşitli evraklar istenebiliyor. Bu süreçte istenen belgeler genellikle şunlar oluyor:

  1. Şirketin vergi levhası
  2. Şirketin imza sirküleri
  3. Şirketin ticaret sicil gazetesi
  4. Şirketin faaliyet belgesi
  5. Şirketin vergi mükellefiyet belgesi
  6. Şirketin güncel banka referans mektubu
  7. Şirketin son 3 ay içindeki bilançosu ve gelir tablosu
  8. Şirket sahibinin kimlik fotokopisi

Ancak bu konuda kimi filo kiralama şirketleri şirket sahibinin ehliyet fotokopisi ve banka hesap özetleri gibi ek belgeler de talep edebiliyor. Bu nedenle süreci daha hızlı bir şekilde yürütebilmek adına istenen belgelerin neler olduğu sorulmalı. Aynı sebeple süre konusunu da netleştirmek gerekiyor.
Hedef Filo, şirket sahiplerinden kimlik fotokopisi dışında herhangi bir özel evrak talebinde bulunmuyor.

3. Filo Kiralama Ücreti Ne Kadar ve Kiralama İşleminde Hangi Koşullar Geçerli?

Filo kiralama işlemi için ücretler, kiralama şirketinin sunduğu hizmetlere ve araçların özelliklerine bağlı olarak değişebiliyor. Kiralama süresi, kiralanan araç sayısı, araçların marka ve modeli, kiralama şirketinin sunduğu hizmetlerin kapsamı gibi faktörler ücretleri etkileyebiliyor. Ayrıca kimi durumlarda vergiler, ücretler, sigorta primleri ve yakıt masrafları da fiyatlara dahil tutulabiliyor. Bu nedenle herhangi bir sözleşme imzalamadan önce araç kiralamanın mali yükümlülükleri konusunu dikkatli bir şekilde incelemenizde fayda var!
Hedef Filo’nun müşterileri, sözleşme başlangıcından bitimine dek şirket araçları için sadece aylık faturalar bazında ödeme yapıyor. Vergiler, trafik sigortası, kasko, egzoz emisyon pulu, periyodik bakım vb. hiçbir ek masraf müşterilerden ayrı bir masraf kalemi olarak talep edilmiyor.

4. Kiralama Süresi Ne Kadar Olacak?

Filo kiralama süresi, şirketlerin ihtiyacına ve tercihine bağlı olarak değişebiliyor. Kiralama süresi, birkaç gün gibi kısa bir aralık olabileceği gibi birkaç yıl gibi uzun bir süreli de olabiliyor. Kısa süreli kiralama, müşterinin acil ihtiyaçlarını karşılamak için uygun bir seçenek olurken uzun süreli kiralama ise devamlı araç ihtiyacının karşılanması için ekonomik bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle hem şirkete uygun bir araç sağlamak hem de filo yönetim maliyeti açısından en uygun seçeneği sunmak adına kiralama sürecinin konuşulması oldukça önemli!
Hedef Filo, araç kiralama hizmetlerini sadece kurum ve kuruluşlara sunmakta olup yalnızca uzun dönem kiralama hizmeti veriyor.

5. Araçlarla İlgili Bir Sorun Olduğunda Ne Yapmam Gerekecek?

Filoların kullanım süresi içerisinde araçlarla ilgili birtakım olası sorunlar yaşanabiliyor. Örneğin; araçların lastiği patlayabiliyor, motorunda veya mekanik aksamında arızalar oluşabiliyor. Bu gibi durumlar filo yöneticileri için can sıkıcı olabiliyor. Bu tür durumlara hazırlıklı olmak ve vakit kaybetmeden çözüm üretebilmek için filo yöneticilerinin ne yapmaları gerektiğini bilmeleri gerekiyor. Bu nedenle filo kiralama sürecinde olası sorunlarda neler yapılabileceği ayrıntılı bir şekilde konuşularak netleştirilmeli.
Hedef Filo’nun portföy yöneticileri her müşteri için özel olarak atanmakta olup 7/24 ulaşılabilir durumda oluyor. Böylece şirket çalışanları araçlarda herhangi bir sorun olması halinde yol yardım hizmetlerine her an her yerden anlık olarak ulaşabiliyor.

6. Filo Kiralama Sürecinde Hangi Masrafları Şirket Üstlenecek, Hangileri Bana Ait Olacak?

Filo yöneticilerinin bir anlaşma sağlamadan önce kiralama sürecinde araçlarla ilgili hangi masrafların filo kiralama şirketi tarafından karşılanacağı konusunu da netleştirmeleri gerekiyor. Bu durum kiralama bütçesini doğrudan etkileyeceği için ayrıntılı bi şekilde konuşulması önem arz ediyor.
Örneğin; yakıt masrafları genellikle müşteriye ait oluyor ve araç teslimi aşamasında deponun tam dolu olması istenebiliyor. Aracın sigortası, vergileri, bakımı ve onarımı gibi masraflar ise genellikle filo kiralama şirketleri tarafından karşılanıyor. Ancak bu konu farklı filo kiralama şirketlerinde değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle şirket aracı kiralamanın avantajları arasında sıralanabilecek bu koşulların öncesinde netleştirilmesi tavsiye ediliyor.
Hedef Filo müşterileri araç kiralama sözleşmesi süresince yalnızca aylık kira tutarlarını ve araçların yakıt masraflarını ödüyor. Geri kalan tüm ödeme ve takipler Hedef Filo tarafından üstleniliyor.

7. Kiralanan Araçların Kilometre Sınırlaması Var mıdır, Varsa Bu Sınırın Aşılması Halinde Ne Gibi Ek Ücretler Ödemeliyim?

Filo kiralama sürecinde kiralanan araçların kilometre sınırlaması olup olmadığı ve bu sınırın aşıldığı durumlarda ne gibi ek ücretler ödeneceği, filo yöneticisinin bilmesi gereken önemli bir konu. Bazı filo kiralama şirketleri, kiralanan araçların kilometre sınırlamasını belirleyebiliyor. Bu sınırlama genellikle günlük veya haftalık olarak belirleniyor. Kiralanan aracın bu sınırı aşması durumunda ek kilometre ücretleri ödenmesi gerekebiliyor. Bu gibi bir olumsuzluk yaşamamak için kiralama sürecinde araçların kilometre sınırları konusunu da netleştirmeniz tavsiye ediliyor.

8. Kiralama Süresi Boyunca Aracımı Değiştirmem Mümkün müdür?

Filo kiralama sürecinde çeşitli sebeplerle aracınızı değiştirmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle anlaşma aşamasında bu gibi durumlarda ne gibi haklara sahip olduğunuzu da net bir şekilde öğrenmelisiniz. Bazı filo kiralama şirketleri müşterilerine böyle bir hak tanımazken, kimi firmalar değişiklik yapılmasına izin veriyor. Ancak çoğu durumda bu değişiklik için ek bir ücret talep ediliyor.

9. Kiralama Sözleşmesi Hangi Koşullar Altında Sonlandırabilirim?

Her sözleşmede olduğu gibi filo kiralama sözleşmelerinde de anlaşmayı sonlandırma koşullarının konuşulması gerekiyor. Herhangi bir sebeple anlaşmadan caymak istediğinizde haklarınızın neler olduğunu bilmek size rahatlık sağlayacaktır. Kimi şirketler bu konuda esenk davranarak süresinden önce sözleşmenin sonlandırılmasına izin verebiliyor. Kimi şirketler ise bu gibi durumlarda ek ücretler ödenmesini talep edebiliyor.

Hedef Filo, uzman portföy yöneticileri ile filo kiralama hizmeti hakkında aklınıza takılan tüm sorulara şeffaf bir şekilde yanıt veriyor. Filo kiralama sürecini sorunsuz ve konforlu bir şekilde yönetmek için Hedef Filo yalnızca bir tık uzağınızda! Hedef Filo müşteri temsilcilerinden detaylı bilgi almak için filo kiralama teklif formunu hemen doldurmaya ne dersiniz?