Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemi Neden Kullanılmalı?

Filo yönetimi işletmeler için bütçe dostu ve verimli bir ulaşım alternatifi sağlıyor. Öz kaynaklarını yüksek araç maliyetlerine ayırmak istemeyen işletmeler cazip fiyatlarla filo yönetimi hizmeti alabiliyor. Böylece şirket araçlarının rutin bakım süreçlerinden vergi ödemelerine kadar, zaman ve emek isteyen pek çok işe ayrılacak zaman ve emekten tasarruf edilebiliyor.

Filo kiralama hizmetinin artılarını keşfeden işletmelerin bir sonraki rotası, daha ölçülebilir ve bütçe dostu olan bu sistemin avantajlarını artırmak oluyor. İşte tam da bu noktada araç ve filo takip sistemi devreye giriyor! İşletmeler için sürücü güvenliğinin sağlanmasından yakıt tüketimi optimizasyonuna uzanan pek çok avantaj sağlayan bu teknoloji sayesinde, operasyonel süreçler daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülebiliyor. Şimdi gelin, araç takip ve filo yönetim sistemi neden kullanılmalı tek tek detaylandıralım:

1. Operasyonel Verimliliği Artırmak

Şirket araçlarınıza ait tüm detaylara anlık erişim olanağı sağlayan araç takip sistemleri operasyonel verimliliğin artırılmasına imkan tanıyor. Öyle ki bu teknoloji, sahada olan bir araç hakkında müşterilerin bilgilendirilmesi ya da tutarlı teslimat bilgilendirmeleri noktasında kullanabiliyor. Üstelik kayıt altına alınan yakıt tüketim miktarı, rotalar ve mesai dışı kullanım benzeri detaylar anlık ve uzun vadeli olarak raporlanabiliyor. Böylece operasyonel verimliliğin artırılması ve daha bütçe dostu filo yönetimi planlamalarının yapılması sağlanıyor.

2. Araç Yakıt Tüketimi Optimizasyonu

Şirketlerin filoları özelinde ayırdığı mali kaynaklar incelendiğinde en büyük pay yakıt giderleri olarak karşımıza çıkıyor. Filoların araç yakıt tüketimi giderlerinin azaltılabilmesi içinse düzenli yakıt takibi yapılması gerekiyor. Hatalı sürüş alışkanlıkları, ihmal edilen periyodik bakımlar ya da hasarlı donanımlar gibi pek çok neden, tahmin edilenden fazla yakıt tüketilmesine neden olabiliyor.
Filo yönetim ve yakıt yönetimi sistemleri sayesinde şirket araçlarının yakıt tüketimine dair tüm detaylara ait her türlü istatistiğe detaylı olarak ulaşılabiliyor. Hatta günlük, aylık ya da kişi bazlı olarak yakıt tüketim limitleri dahi belirlenebiliyor.

3. Sürücü Güvenliğini Sağlamak

Araç filosu düzenli olarak takip ve kayıt altında tutulduğunda sürücüler daha dikkatli davranma eğiliminde oluyor. Bu bağlamda olası sürüş güvenliği ihmallerine bağlı riskler de azaltılmış oluyor. Ayrıca anlık lokasyon bilgisine olanak sağlayan araç takip sistemleri sayesinde olası kaza ya da güvenlik sorunlarına da hızlı müdahale etme olanağı yakalanıyor. Araçlara ait periyodik bakım tarihlerine anlık erişim sağlanabiliyor. Böylece periyodik bakımların geciktirilmesi ihtimali de ortadan kaldırılıyor.

4. Çalışan Performans Değerlendirmelerinde Güvenilir Metriklere Dayalı Ölçüm Yapabilmek

Araç sürücülerinin mesai saatlerinde hangi lokasyonda ne kadar zaman geçirdiği ya da mesai başlangıç ve bitiş zamanları, filo yönetim sistemleri sayesinde kayıt altına alınabiliyor. Filo yönetim hizmeti alan işletmelerde çalışanların mesai dışı araç kullanımları da düzenli olarak kaydediliyor. Ayrıca sektörel bazda teslimat süresi ya da müşteri ziyaretlerine harcanan zaman benzeri metrikler de düzenli olarak ölçülebiliyor. Bu veriler yardımıyla çalışanların performans değerlendirme süreci gerçek ve güvenilir metriklere dayanarak yürütülebiliyor.

5. Araç Bakımı Süreçlerini Doğru Şekilde Planlama Olanağı

Periyodik araç bakımları sürüş güvenliğinden yakıt tüketimine kadar pek çok alanda kritik rol oynuyor. Öyle ki periyodik bakımı düzgün şekilde takip edilen araçlar sayesinde işletmelerin iş güvenliği standartları da bir üst seviyeye çıkıyor. Tek ekran üzerinden, aracın anlık lokasyonundan yakıt tüketim miktarı ve bakım ihtiyaçlarına kadar pek çok detaya ulaşılabiliyor. Bu sayede de lastik değişimi, bakım, onarım ve parça değişimi ihtiyaçları sistemli biçimde takip edilebiliyor.

6. İşletme Maliyetlerini Azaltmak

Filo yönetim maliyetleri işletmelerin en önemli ve temel gider kalemleri arasında yer alıyor. Sektörel bazda ve araç sayısı yoğunluğu doğrultusunda farklılık gösterebilen filo yönetim süreçlerinin optimizasyonunda araç takip ve filo yönetim sistemleri önemli bir rol oynuyor. Nitekim bu sayede, araçlar için en doğru ve bütçe dostu rotaların belirlenmesi yoluyla yakıt tüketimi azaltılabiliyor. Ayrıca sürüş hataları ya da araç arızalarından kaynaklanan fazla yakıt tüketiminin tespiti noktasında da bu teknoloji ciddi avantajlar sağlıyor.
Performans değerlendirme sürecinde gerçek veriler kullanılan çalışanlar mesai saatleri noktasında da daha özenli davranma eğiliminde oluyor. Bununla birlikte mesai dışı araç kullanımının takibi de işletme giderlerinin azaltılması noktasında fayda sağlıyor. Kritik sürüş, yanlış şerit veya ani hız değişimlerinin anlık tespiti sayesinde ise hem sürücüler hem de filo güvenliği kontrol altında tutulabiliyor.

7. Saha Aktivitesinin Düzenli Takibi ve Anlık Planlama Avantajı

Şirketlerin talepleri doğrultusunda, filo yönetim sistemleri yardımıyla düzenli saha aktivitesi takibi sağlanabiliyor. Teslimat bekleyen bir müşteri, gerçek zamanlı verilere dayanarak bilgilendirilebiliyor. Bunun yanı sıra GPS tabanlı araç takip sistemleri sayesinde yoğunluk durumunda hızla alternatif rotalar da hesaplanabiliyor. Saha ziyaretleri ve teslimat detayı gibi verilerin kaydedilip raporlanmasında, araç takip ve filo yönetim sisteminde kayıt altına alınan veriler önemli bir yol gösterici rolü üstleniyor.

Türkiye’de filo kiralama sektörünün öncülerinden Hedef Filo, yalnızca kurum ve kuruluşlara filo kiralamakla kalmıyor, etkili bir filo yönetimi hizmeti için ihtiyaç duyduğunuz desteği de sağlıyor. Siz de filo kiralama ve filo yönetim hizmetleri için Hedef Filo’nun sunduğu avantajları keşfedin, bütçe dostu ve avantajlı filo yönetimi hizmetiyle işletmenize değer katın!