Araç Yakıt Tüketimini Azaltmak için Neler Yapabilirsiniz?

Dalgalanan yakıt fiyatları, pek çok araç sürücüsünü yakıt tasarrufu yapmanın yollarını aramaya itiyor. Hatta çözüm olarak aracını hibrit ya da tam elektrikli otomobillerle değiştirmeyi düşünen kullanıcılar da bulunuyor. Ancak hem yakıt maliyetini hem de aracınızın çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak adına yapabilecekleriniz noktasında hiç de çaresiz değilsiniz!

Yakıt maliyetlerini kısmak ve aracınızın karbon salınımını azaltmak için öncelikle daha bilinçli bir araç kullanıcısı olmanız gerekiyor. Bu sayede aracınızın yakıt tüketimi ve karbon salınımını yüzde 25’e kadar azaltabilirsiniz. Harika, değil mi? Öyleyse gelin, yakıt tasarrufu için neler yapabileceğinize bir göz atalım!

1. Yakıt Tüketiminin Artmasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Aracınızın tükettiği yakıt miktarını belirleyen pek çok etmen bulunuyor. Bu etmenleri iyi bilmemek yakıt tüketimini artırabileceği gibi bazı durumlarda kullanıcıdan bağımsız olarak da yakıt tüketiminin arttığı görülüyor. Otomobilinizin yakıt maliyeti beklediğinizden fazlaysa, sorunun nelerden kaynaklanıyor olabileceğini anlamak için özellikle dikkat etmeniz gereken bazı noktalar mevcut. Onlar neler mi?

  1. Hem benzinli hem de dizel motorların bakımının ihmal edilmesi, motorların yakıt verimliliğinde düşüşe yol açarak yakıtın hızla yanmasına neden olabiliyor. Bu da yakıt maliyetini hatırı sayılır şekilde artırabiliyor.
  2. Saatte 80 kilometrenin altında giden bir araçta klima açmak, motora fazladan yük bindirerek yakıt kullanımında artışa neden oluyor. Ancak saatte 80 kilometrenin üzerine çıkıldığında klima kullanmak yerine pencere açmak aerodinamik direnç yaratacağından, bu durumda klima açmak daha mantıklı hale geliyor.
  3. Araç yakıtı ile motor yağının kalitesi düşük olduğunda yakıt enerjisi de benzer oranda düşebiliyor.
  4. Manuel arabalarda, aracı doğru viteste kullanmamak da yakıt israfına neden olabiliyor. Çünkü bu durumda aracı hareket ettirmek için gereken enerji miktarı artıyor. Bu da kullanılan yakıt miktarına yansıyor.
  5. Araç kullanırken aşırı hız yapmak, motora haddinden fazla yük bindirerek yakıt tüketim düzeyini yukarıya çekebiliyor.
  6. Otomobillerde yaklaşık her 50 kilogram ağırlıkta yakıt ekonomisi yüzde 1,5 ila 2 oranında azalıyor. Aracın taşıdığı ağırlıkta ne kadarının fazla olduğunu, aracın kendi ağırlığına göre belirlemek gerekiyor.

2. Yakıt Tüketimini Azaltmak için 7 Öneri

Yakıt ekonomisini minimum düzeyde tutmak hayal değil! Tasarruflu bir sürüş için sadece biraz daha dikkatli davranmanız ve bazı kurallara uymanız gerekiyor. Bu kurallar ise aracınızın bakımını düzenli yaptırmaktan sürüş şeklinizi değiştirmeye kadar oldukça geniş bir yelpazeye sahip. İşte, yakıt tüketimini azaltmak için dikkate almanız gereken 7 öneri!

2.1. Aracınızı Uzun Süre Rölantide Bekletmeyin

Motor çalışır durumdayken, aracın bir dakikadan fazla rölantide bekletilmemesi öneriliyor. Çünkü araç motoru çalışır haldeyken hareket etmemesine rağmen enerji harcamaya, yani yakıt tüketmeye devam ediyor. Üç litrelik motora sahip ortalama bir aracın boşta kaldığı her 10 dakikada 300 mililitre (1 bardaktan fazla) yakıt harcadığı hesaplanıyor. Bu sebeple, örneğin mola verme gibi hallerde, kısa duraklamalar esnasında da motoru kapatmak ekonomik yakıt tüketimi için dikkat edilmesi gereken unsurların başında geliyor.

2.2. Aracın Bakımını Düzenli Yaptırın

Periyodik bakım işlemi aksatılan araçların yüzde 30’a varan oranda daha fazla yakıt tüketebildiğini duymuş muydunuz? Artık biliyorsunuz! Tüm parçalarıyla bir bütün halinde çalışan otomobillerin, düzenli olarak bakıma girmediklerinde sürücüsüne çok daha masraflı olabileceğini yaşayarak öğrenmek istemiyorsanız, aracınızın periyodik bakımını ihmal etmemeniz gerekiyor. Bu sayede herhangi bir eksik ya da arızalı parça olması durumunda erken müdahale etmek mümkün oluyor.

2.3. Hız Kurallarına Uyun

Pek çok sürücü, araçların yakıt harcaması ile hız performansı arasında ilişki kuramayabiliyor. Ancak var! Bilhassa şehirlerarası yolculuklarda aracınızı hız sınırını aşmadan kullanmanız ve aracınızın devrini aşırı yükseltmekten kaçınmanız, yakıt maliyetlerinizde tasarrufa gitmenize oldukça yardımcı olabilir.

Saatte 100 kilometreyle seyreden bir araç yaklaşık yüzde 15'e kadar, saatte 110 kilometreyle seyreden ise yaklaşık yüzde 25'e kadar daha çok yakıt tüketiyor. Bu durumda aracınızı yavaş kullanmanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Fakat hız sınırlarını zorlamanın yanında, bu sınırların altında kalmak da motoru düşük vitese alarak yakıt tasarrufunu engelleyebilir. Yani, optimum yakıt ekonomisini sağlamak için saatte 50 ila 90 kilometre hız aralığında seyretmeyi gerektirdiği söylenebilir.

2.4. Kaliteli Motor Yağı Kullanın

Aracınız için tavsiye edilen kalitede olan bir motor yağı kullanmanız, kat edeceğiniz kilometreler boyunca yakıt performansınızı yüzde 1 ila yüzde 2 oranında artırmanızı sağlayabilir. Örnek vermek gerekirse 5W-30 motor yağı kullanmak üzere tasarlanmış bir motorda 10W-30 motor yağı kullanarak aracınızın motorunda aşınmaya neden olabilirsiniz. Bunun sebebi ise basit: Daha kalın yağ daha zor pompalanıyor. Yani, aracınız için hangi yağı kullanacağınızı bilerek buna uygun hareket etmeniz, sizi yüksek yakıt maliyetlerinden kurtarmak için atılmış anlamlı bir adım haline geliyor.

2.5. Lastiklerinizi Şişirin

Yeterince şişirilmemiş lastikler, kat edilen her kilometrede daha fazla sürtünme ve yuvarlanma direnci oluşmasına neden oluyor. Bu da yakıt verimliliğini düşürmenin yanı sıra lastiklerinizin ömrünün de azalmasına neden oluyor. Aracınızın bütün lastiklerinin 10 psi eksik şişirilmesi ise yakıt verimliliğini yüzde 10’a varan oranda azaltabiliyor. Bunun olmamasını sağlamak için lastik kontrollerinizi her hafta düzenli yaparak lastik basıncınızı ölçmeye dikkat etmeniz gerekiyor.

2.6. Sertçe Fren Yapmaktan Kaçının

Her fren kullanımı, bu eylemin ardından aracın yeniden hız kazanması gerekeceği için yakıt harcaması açısından olumsuz bir etki yaratıyor. Bu nedenle agresif fren yapmak yerine yavaşlamayı tercih edebilecek bir sürüş deneyimi yaşamaya dikkat etmek gerekiyor. Bunun için belki de en çok dikkat edilmesi gereken noktayı ise öndeki araç ile uygun takip mesafesini korumak oluşturuyor.

2.7. Kısa Mesafede Araç Kullanımını Minimuma İndirin

En fazla yakıt harcaması, araç motorunun henüz ısınmadığı ilk kalkış anları ile kısa yolculuklar esnasında gerçekleşiyor. Beş kilometreden kısa yolculuklarda yakıt verimliliği bir hayli düştüğünden, kısa mesafenin katedileceği işlerin birleştirilerek tek seferde yapılması tavsiye ediliyor.

Hedef Filo, geniş araç portföyü ve alanında uzman kadrosu sayesinde size üst düzey bir araç kiralama hizmeti sunmaya tam gaz devam ediyor! Üstelik filo yönetiminde yakıt tasarrufu sağlamaya da yardımcı oluyor. Hedef Filo’nun avantajlı filo kiralama tekliflerinden siz de hemen yararlanın!