İkinci El Uzun Dönem Araç Kiralama Fiyatları

Araç satın almak, bireysel ve kurumsal açıdan bakıldığında avantajlarının yanında pek çok dezavantaj da getiriyor. Özellikle kurumsal faaliyetler için araç satın alımı, bütçe planlamasını uzun dönemlere yayan şirketler için eksi yönleriyle öne çıkabiliyor. Bunun temel nedenini ise araç satın almanın şirketlere hem başta hem de süreç içerisinde çıkaracağı maliyetler oluşturuyor. Bu noktada sorulacak basit bir soru ise, şirketlerin “Araç satın almak mı kiralamak mı?” noktasındaki kararsızlığını gidermeye yardımcı olabiliyor:

Araçların işinizi kolaylaştırmasını mı tercih edersiniz, yoksa mevcut iş yükünüzü artırmasını mı?

Eğer kiralama hizmetlerini zaten araştıran bir şirketseniz, bu sorunun yanıtını kendinize çoktan vermiş olmanız muhtemel. Bizler de halihazırda araç kiralama hizmetinin, belirli bir dönem için ulaşım ve taşımacılık faaliyetlerinizi gerçekleştirme noktasında satın almaya kıyasla daha avantajlı olduğunu baştan söyleyebiliriz. Peki, araç kiralama hizmeti alırken araçları ikinci el kiralamak mı yoksa sıfır kiralamak mı daha avantajlı? Gelin, onu da cevaplayalım!

1. İkinci El Uzun Dönem Araç Kiralamanın Avantajları ve Dezavantajları

İkinci el uzun dönem araç kiralamak, sıfır araç kiralamaya göre bazı avantajlar sağlayabiliyor. Örneğin; ikinci el kiralık araçların teslimi, filo firması tarafından şirketlere sıfır araçlara kıyasla daha kısa sürede yapılabiliyor. Bunun yanı sıra bu araçlar, sıfır araçlara göre daha düşük yatırım değerine sahip olması açısından şirketlere mali yönden de bazı kolaylıklar sunuyor.
Buna karşılık ikinci el filo kiralamanın bazı olumsuz getirileri de mevcut. Tahmin edilebileceği gibi ikinci el araçlar, sıfır araçlara kıyasla arızalanmaya daha çok meyilli oluyor. Bu nedenle bazı filo şirketlerinde, ikinci el araç kiralama hizmeti sadece kısa dönemli sözleşmeler için geçerli oluyor. Böylece şirketlerin araçlarda oluşabilecek hasar veya arızalara ilişkin mağduriyetleri de en aza indirgenebiliyor. 

2. İkinci El Uzun Dönem Araç Kiralama Fiyatları

Uzun dönem ikinci el araç kiralama fiyatları kiralanan araçların sayısı, modeli ve süresi gibi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Ayrıca sözleşmeye dahil edilen ek hizmetler de kiralama fiyatlarına dair net bir bilgi verilmesinin önüne geçiyor. Bu konuda en doğru bilgiyi edinmek için tek yol, uzun dönem ikinci el araç kiralayan filo firmalarından ihtiyaç özelinde teklif almak oluyor.

3. Sıfır Model Uzun Dönem Araç Kiralamanın Avantajları

Uzun dönem sıfır model araç kiralama, ikinci el araç kiralamaya göre kuşkusuz daha sorunsuz bir deneyim sunuyor. Bunun yanı sıra sıfır model araçlar, şirketlerin prestij kazanmasında da önemli rol oynuyor. Sıfır model araç kiralama hizmeti, yeni araç modellerini yüksek bütçe harcamadan kullanmaya imkan vermesiyle şirketler için son derece avantajlı bir seçim oluyor. Üstelik uzun dönem sıfır araç kiralamanın başka pek çok avantajı da mevcut! Bunlardan birkaçına göz atalım:

3.1. Esnek Ödeme Seçenekleri ile Avantajlı Ödeme İmkanı

Sıfır araç satın almak için ortaya çıkan masraf, şirket bütçesinin büyük bir kısmını bu gider kalemine aktarmayı gerektirebiliyor. Bunu tercih eden şirketlerin de haliyle, işlerini yürütmek ve farklı alanlara yatırım yapabilmek için ellerindeki nakdi koruması pek mümkün olmuyor. Uzun dönem sıfır araç kiralama hizmeti ise şirketlerin bütçelerine uygun esnek ödeme seçenekleri ile sunuluyor. Bu sayede şirketler, ihtiyaç duydukları en yeni araçları kazanç grafiklerine en uygun şekilde temin edebiliyor.

3.2. Vergi Konusundaki Avantajlar

Uzun dönem araç kiralamanın avantajlarından biri de şirketlerin vergi konusundaki yükünü önemli derecede hafifletmesi oluyor. Sıfır araç satın alındığında ödenmesi gereken yüklü Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) tutarları kiralama hizmeti ile şirket gideri olarak gösterilerek vergiden düşülebiliyor. Bu sayede şirketler, sıfır araçların keyfini sürerken bütçelerini de ek giderlere harcamadan koruyabiliyor.

3.3. Ücretsiz Periyodik Bakım Avantajı

İster sıfır ister ikinci el olsun; satın alım tercih edildiğinde araçla ilgili tüm sorumluluklar şirkete ait oluyor. Araç bakım zamanlarını takip etmek ve bu dönemde ortaya çıkacak ödemeleri karşılamak da şirketin mesuliyetinde bulunuyor. Uzun dönem araç kiralamada ise araçların bakım tarihlerinin takibini filo firması yapıyor.