Ticari, Hafif Ticari ve Binek Araç Nedir? Farkları Nedir?

Ticari, hafif ticari ve binek araçların yapı, dizayn ve kullanım alanı itibariyle birbirinden ayıran birçok özelliği mevcut. İhtiyaca yönelik doğru araç seçimi yapabilmek için de haliyle bu özelliklere ve aralarındaki farklara hakim olmak gerekiyor. Konuyla ilgili ön bilgi edinmek ve ticari araç kiralama ile ilgili ayrıntıları öğrenmek istiyorsanız, merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları bu yazıda sizi bekliyor.

Ticari Araç Nedir? Ticari Ruhsatlı Araç Ne Demek?

Ticari araç terimi, adından da anlaşılabileceği üzere ticari amaçlara hizmet eden araçlar için kullanılıyor. Kamyon, otobüs, tır gibi araçların dahil olduğu; yük ve yolcu taşımak için kullanılan bu araçlar geniş bir iç dizayna sahip oluyor. Ticari araçlar, her yıl muayene gerektirmelerinin yanı sıra binek araçlara göre daha yüksek vergilendirmelere tabi tutuluyor. Aracın yalnızca ticari amaçlarla kullanılabileceğine dair alınan resmi belge ise ticari ruhsat oluyor. Ticari ruhsatın bulunmadığı fakat bu amaçla kullanılan araçlar cezai yaptırımlarla karşı karşıya gelebiliyor.

Hafif Ticari Araç Nedir?

Hafif ticari araç adlandırması, brüt araç ağırlığı 3,5 tondan az olan ticari araç türleri için kullanılıyor. Yine ticari araç sınıfında bulunan fakat kapasite bakımından diğer ticari araçlara göre daha küçük olan bu araçların vergi oranları da daha düşük oluyor. Ayrıca küçük olmalarına rağmen yük taşımaya elverişli geniş bir iç hacme sahip olmaları da bu araçları kullanışlı bir hale getiriyor. Panelvan, minivan, minibüs ve kamyonet gibi araçlar hafif ticari araç sınıfına giriyor.

Binek Araç Nedir?

Binek araç aile aracı olarak da biliniyor. Kullanım hacmi ise 5 ila 7 kişi arasında değişiyor. Ağır yük taşımaya uygun olmayan binek araçlar için herhangi bir ticari ruhsat da gerekmiyor. Geniş bir pazar çeşitliliğine sahip olan bu araçların ticari araçlardaki gibi her yıl değil, 2 yılda bir muayenesinin yapılması gerekiyor. Binek araçlar yol tutuşları ve yüksek konforları sayesinde ayrıca daha rahat bir kullanım sunuyor.

Ticari ve Binek Araç Arasındaki Farklar Nelerdir?

  Otomobil Markası Menşe Ülke
Bagaj ve İç Hacim Geniş Kısıtlı
Dizayn Yük ve yolcu taşımak için Kişisel kullanım için
Hız Sınırı Düşük Yüksek
Vergi Koşulları Yüksek Düşük
Muayene Koşulları Her yıl 2 yılda bir

Ticari ve Hafif Ticari Araç Filosu Kiralamak

Ticari ve hafif ticari araçları satın almak yerine kiralayarak şirket sermayenizi daha etkin bir şekilde yönetmeniz mümkün. Ticari araç kiralamanın avantajları sadece bununla da kalmıyor. Uzun dönem kiralamada ayrıca sigorta ve MTV gibi yükümlülüklerle sizin uğraşmanız gerekmiyor. Periyodik bakım, lastik değişimi ve arıza gibi ekstra masraflar da filo şirketi tarafından size ekstra bir ücret yansıtılmadan karşılanıyor. Böylece istediğiniz en iyi ticari araçlar, şirketinizin bünyesine bütçenizi olumsuz etkilemeden dahil olabiliyor.
Ticari araç kiralarken dikkat edilmesi gereken hususlardan bazıları ise şöyle:

  • İstediğiniz adette uzun süreli ticari araç kiralama yapabilmek için size ait 1 adet ticari araç K2 yetki belgesi gerekiyor.
  • K2 yetki belgesine sahip değilseniz; N1 ve N1G hafif ticari araç sınıfında olan araçlar, ticari mal taşımama kaydı ile belgesiz kiralanabiliyor.

Ticari araç kiralama ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmak ve aklınızdaki soru işaretlerini giderebilmek adına, dilerseniz uzman portföy yöneticilerimizden destek alabilirsiniz: Hedef Filo İletişim