Uzun Dönem Araç Kiralamak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İşletmeniz günden güne büyüyor ve operasyonel süreçleriniz için araç ihtiyacınız da bu doğrultuda artıyor. Haliyle hedeflerinize ulaşma yolunda, bundan sonraki süreçte şirketinize ait mevcut araçlardan çok daha fazlası gerekiyor. Birden fazla araç satın alımı yapmak yerine operasyonel kiralamayı tercih etmek ise bu konuda, size araç özelindeki şirket harcamalarınızı en makul düzeye çekme imkanı sunuyor.

İşletmeniz için uzun dönem araç kiralama seçeneğini tercih ettiğinizde, filo firmasının şirketiniz için tam hizmet odaklı bir çözüm ortağı olarak konumlanması gerekir. İşte uzun dönem araç kiralama konusunda dikkat etmeniz gereken hususlar, tam da bu noktada devreye giriyor!

1. Araç Konusundaki İhtiyaçlarınızı Eksiksiz Olarak Belirleyin

1 yıllık araç kiralama, 2 yıllık araç kiralama, yıllık Mercedes kiralama veya 1 yıllık BMW kiralama… Sizin tercihiniz hangisinden yana? Belki de önceliğiniz, yıllık fiyatlarına göre sadece bütçenize en uygun seçeneklerdir. Ancak araç ihtiyacınızı belirlemek için kiralama süresi, model seçimi ve uygun fiyat avantajına göre hareket etmekten daha fazlasına ihtiyacınız var. O da kısaca, “şirketinizin ihtiyaçlarının tam olarak karşılanması.”

Bunun için kendinize önce, işletmenize dair şu temel soruları sormanız gerekiyor:

  1. Tüm operasyonel süreçler için kaç araç gerekiyor?
  2. Araçları kullanacak personelin iş tanımları neler?
  3. Araçlar şehir içinde mi, şehirlerarası yollarda mı kullanılacak?
  4. Araç kapasiteleri kişi bazlı mı planlanmalı yük bazlı mı?

Bu sorular doğrultusunda varacağınız sonuçlara göre araç adedi, modelleri, segmentleri, motor hacimleri, yakıt türü vb. özellikleri portföy yöneticiniz yardımıyla en doğru şekilde belirleyebilirsiniz.

2. Kurumsal Araç Kiralama Firmalarını Tercih Edin

Unutmayın ki kararınızı tüm kurumunuz adına veriyorsunuz. Bu nedenle, uzun dönem araç kiralama hizmeti alacağınız firmanın da profesyonel ve kurumsal yapıya sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Zira en önemli önceliğiniz, aldığınız hizmetten memnun kalmanız.

Güvenilir, deneyimli kadroya sahip, geniş ve hızlı bir tedarikçi ağı bulunan, araçlarınızın tüm ihtiyaçları için kapsamlı çözümler sunabilecek bir filo kiralama firması seçmek, şirketiniz için vereceğiniz ilk ve en doğru kararlardan biri olacaktır. Hem gerçek hem de deyim anlamıyla hiç kimse “yarı yolda kalmak” istemez, değil mi?

3. Müşteri Hizmetleri ve Portföy Yönetim Kalitesini Araştırın

Araç kiralama hizmeti veren firmalarda kurumsallık en önemli hususlardan biri olsa da hızlı ve kapsamlı bir hizmet için bu tek başına yeterli değil. Uzun dönem araç kiralama pek çok alanda bilgi ve deneyim gerektiren bir işlem. Dolayısıyla filo kiralama hizmeti alacağınız şirketin tüm soru veya sorunlarınız için çözümleri olması gerekir. Bu çözümleri ise hızlı ve etkili şekilde sunma kabiliyetine sahip olması oldukça önemlidir.

Seçeceğiniz filo firmasında, size kiralama öncesi teklif ve yönlendirmeler konusunda yol gösterecek portföy yöneticileri kilit önem taşıyor. Öyle ki kaliteli bir portföy yönetim hizmeti sayesinde, hedeflediğiniz verimliliği sağlamak için ihtiyacınız olan tüm şartları “yola çıkmadan önce” de eksiksiz bir şekilde sağlayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra araca özel hizmet sunan ve sürece hakimiyeti ile daha efektif çalışabilen müşteri hizmetleri çalışanları da personeliniz için en iyi “yol arkadaşları” olacaktır. Üstelik 7/24!

4. Alacağınız Hizmetlerin Kira Bedeline Dahil Edileceğinden Emin Olun

Operasyonel uzun dönem kiralama hizmetini seçmenizin en büyük nedenleri, aşağıdaki gibi işlemlerin yükünden kurtulmak olabilir:

  1. Bakım-muayene,
  2. Sigorta,
  3. Kasko,
  4. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV),
  5. Hasar-arıza onarımı,
  6. Lastik değişimi vb.

Peki, bu işlemlerin tutarları uzun dönem araç kiralama fiyatlarına mı dahil edilecek? Yoksa ek masraflarla her biri işletmeniz tarafından mı takip edilip karşılanıyor olacak? Uzun dönem kiralama hizmeti alacağınız firmanın size sunacağı sözleşmeyi önden kopya şeklinde istemek, bu konudaki tüm soru işaretlerinizi giderebilir.

5. Araç Kira Sözleşmesini Dikkatli Bir Şekilde Okuyun

Araç kiralama kontratları 12-48 ay arasında değişiklik gösteriyor. İhtiyaca bağlı olarak seçilebilen yıllık kontratlara göre firmalara büyük mali avantajlar sağladığından, pek çok işletme de tıpkı sizin gibi uzun dönem araç kiralama yoluna gidiyor. Ancak ek masraflar ve süreç yönetimi için şirketiniz bünyesinde istihdam gereksinimini en aza indirmek adına, kira sözleşmesini dikkatlice okumanız gerekiyor.

Sözleşmede ilgili firmanın;

  1. Size sağlayacakları,
  2. Sunacağı avantajlı paketler,
  3. Teklifinize dahil olan hizmetler veya
  4. Sizden bekleyecekleri,

Olası tüm durumlar göz önünde bulundurularak ayrıntılı bir şekilde kaleme alınmış olmalı. Ve tüm bunları okumadığınız takdirde, sizi nelerin bekleyeceğini bilmek pek mümkün değil. Uzun dönem filo kiralama sözleşmelerini okumanın, işinizi garantiye almanız için en kestirme yol olacağını unutmayın.

6. Seçtiğiniz Firmanın Anlaşmalı Servis Noktalarını Araştırın

Filo kiralama hizmeti alırken en önemli hususlardan biri size sunulan servis ağı. Seçeceğiniz filo firmasının anlaşmalı servis noktaları, tüm operasyonel süreçleriniz için yeterli olacak mı? Bu soruyu araçların bakımı, muayenesi ve onarımı gerektiğinde sormak yerine, en baştan yapacağınız araştırmanın temel konu başlıkları arasına dahil etmeniz gerekiyor. Aksi halde ihtiyaç duyacağınız hizmetleri yerinde ve zamanında alamayabilirsiniz.

Eğer şirketiniz Adana’daysa ve filo kiralama şirketinizin yerel servis sağlayıcıları ile anlaşması yoksa, bu durum operasyonel anlamda sizi zor durumda bırakabilir.

7. Kiralayacağınız Araçların Hasarsız ve Sağlam Olduğunu Teyit Edin

Uzun dönem araç kiralamada en önemli husus, araçlarınızı mümkün olan en güçlü ve sağlam haliyle teslim almaktır. Bunun için de herhangi bir sorun yaşamamak adına, araçları teslim alırken ilk önce tümünü dikkatli bir şekilde iç/dış kaporta ve motorlu/elektronik aksam bakımından kontrol etmelisiniz.

Araçlardaki olası hasar ve diğer sorunlara karşı almanız gereken bir diğer mühim önlem ise sigorta belgelerini kontrol etmek. Sigortası veya kaskosu olmayan ya da yenilenmemiş olan araçları kesinlikle kiralamamalısınız. Aksi halde olası bir kazada tüm faturanın işletmenize kesilebileceğini bilmelisiniz. Sahi, tüm araçlarınızı sıfır kilometrede ve tüm dosyaları eksiksiz şekilde kiralamak aslında en iyisi olmaz mıydı?

Siz En İyisi Hedef Filo’ya Gelin!

Kurulduğu 2003 yılından beri sektörünün öncü firmaları arasında yer alan Hedef Filo, kurumsal müşterilerine uzun dönem araç kiralama alanında tam da ihtiyaçlarına yönelik geniş seçenekler sunuyor.

  1. Türkiye’nin tamamına hizmet eden 4 bölge ofisi,
  2. 50’den fazla portföy yöneticisi,
  3. Türkiye genelinde 1.200 anlaşmalı yetkili servisi ve

 fark yaratan hizmetleriyle Hedef Filo, size yüzde 100 memnuniyet vadediyor!

Hedef Filo’nun İşletmenize Sunacağı Ayrıcalıklar Neler Mi?

Hedef Filo’yu tercih etmek için sizce de çok fazla sebep yok mu?