Egzoz Muayene ve Emisyon Ölçümü Ücreti Ne Kadar?

Ülkemizde ve dünyada trafiğe çıkan araç sayısı her geçen yıl bir önceki seneye göre artış gösteriyor. Dolayısıyla araçlar nedeniyle çevreye yayılan egzoz gazı miktarı da bununla doğru orantılı olarak artıyor. Egzoz emisyonu, araçlarda kullanılan yakıtın yanması sonucunda havaya yayılan gaz ve katı parçacıklar nedeniyle gelişen hava kirliliğini ifade ediyor. Taşıt sahipleri, polen filtresi benzeri önlemlerle trafikteyken camlarını kapalı tuttuğunda kendini bu zararlı etkiden koruyabiliyor. Peki ya çevremiz?

Şöyle ki rutin aralıklarla uygulanan egzoz muayene ve emisyon ölçümüyle çevre kirliliği ve hastalıkların önlenmesi amaçlanıyor. Çevre ve halk sağlığını tehdit eden egzoz emisyonun kontrolü Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından denetleniyor. Araç türüne göre farklılaşan sürelerde tüm taşıtlara egzoz muayene ve emisyon ölçümü testi uygulanması gerekiyor. Bu yazımızda, tüm araç sahiplerini ilgilendiren egzoz emisyon ölçümü sürecine dair detayları bir bir sizler için sıraladık. Hadi, adım adım incelemeye başlayalım!

1. Egzoz Muayene Ücreti 2024'te Ne Kadar?

Egzoz muayene ücreti 2023 yılında 117 TL olarak uygulanırken yeniden değerleme sonrasında 2024 yılı itibarıyla 256 TL oldu. Tüm araçlar için aynı egzoz muayene ölçümü fiyat tarifesi uygulanıyor. Egzoz muayene emisyon ölçümünün gecikmesi durumunda ise araç sahiplerinin egzoz muayenesi ücreti yükü ciddi oranda artış gösteriyor.

2. 2024’te Egzoz Emisyon Ölçümü Gecikme Fiyatı Ne Kadar?

Egzoz muayenesi gecikme cezası 2024 yılında 9 bin 943 TL olarak uygulanıyor. Tıpkı diğer trafik cezalarında olduğu gibi egzoz emisyon ücretlerinde de ilk 15 gün içerisinde ödeme yapıldığında yüzde 25 oranında indirim uygulanıyor. Aracın fazla gaz salması yani standartlara uygun olmaması durumunda ise araç sahibinin 19 bin 404 TL ceza ödemesi gerekiyor.

3. Egzoz Muayenesi Ne Zaman ve Nerede Yapılmalıdır?

Egzoz muayenesi ülkemizde periyodik araç bakımı ve muayenesinde yetkili tek kurum olan TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarında uygulanıyor. Hususi araçların ilk muayenesi araç üç yaşını doldurduğunda uygulanıyor. Ardından her iki yılda bir bu ölçümün tekrarlanması gerekiyor. 1979 yılı öncesinde üretilen dizel motorlu taşıtlar, traktör, motosiklet, elektrikli ve hibrit araçlar egzoz muayenesinden muaf tutuluyor.

4. Egzoz Emisyon Ölçümü Tekrar Hakkı Hangi Durumlarda Doğar?

Egzoz emisyon ölçümünde olumsuz sonuç alan araç sahiplerine bir kez ücretsiz muayene tekrarı hakkı tanınıyor. Araç sahiplerinin araç bakımı işlemlerini tamamlayarak 30 gün içerisinde tekrar muayeneye girme hakkı bulunuyor. Bununla birlikte egzoz emisyon ölçümünden olumlu sonuç alamayan araçlar, yıllık rutin araç muayenesinde hafif kusurlu olarak tanımlanıyor.

5. Plakadan Egzoz Emisyonu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araçların egzoz sisteminin zamanla eskidiği bilinen bir gerçek. Bu nedenle motor hararet yapabiliyor, araç içerisinde amonyak benzeri kötü bir koku oluşabiliyor. Hatta yakıt tüketimi artış gösteriyor. Zorunlu bir uygulama olmasının yanı sıra egzoz emisyonu ölçümü, araç sahipleri için de pek çok riski önlüyor. Egzoz emisyonu sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yürütülebiliyor.

6. Kiraladığınız Filo Araçlarının Egzoz Muayenesi Kime Aittir?

Hedef Filo, kiraladığınız filo araçlarının egzoz emisyon ölçüm ve muayene işlemlerine ait ücretleri kendi üstleniyor. Muayene işlemleri ise vale hizmeti gibi ek paketler alınmaması halinde filo araçlarını kullanan sürücüler tarafından yürütülüyor. Yani egzoz emisyon pulu kiracı tarafından alınıyor ancak maliyeti Hedef Filo tarafından karşılanıyor. Ayrıca kiracıların muayene süreci gelen araçlarla ilgili tüm soruları için Hedef Filo’nun müşteri temsilcileri aracılığıyla 7/24 kesintisiz bilgi alma olanağı bulunuyor.

Hedef Filo, esnek ve bütçe dostu ödeme planları ile şirketler için avantajlı araç kiralama hizmeti sunuyor. Üstelik araç muayenesi ve egzoz emisyon ölçümü ücretlerini de üstleniyor. Hedef Filo’yu tercih eden her işletme öncelikli hizmetlere sahip oluyor! Peki, siz hala ne duruyorsunuz?