Polen Filtresi Nedir ve Ne İşe Yarar? Polen Filtresi Bakımı Nasıl Yapılır?

Şehirde yaşamanın hava kirliliğine maruz kalmakla doğrudan ilintili olduğu malum. Bu durum hesaba katıldığında, polen filtresinin temiz ve kaliteli bir solunum için araçta bulunması gerekli hale geliyor. Hele de solunumla ilgili çeşitli problemler yaşayabilen kişiler için bu araç parçası bakımının aksatılmadan yapılmasına özellikle dikkat etmek gerekiyor. Öyleyse gelin, polen filtresinin ne olduğuna ve bakımının nasıl yapıldığına bir göz atalım!

1. Polen Filtresi Nedir?

Polen filtresi veya diğer adıyla kabin hava filtresi, aracın içindeki havayı temiz tutmaya yarayan bir araç parçasını oluşturuyor. Klima sisteminin bir parçası olan polen filtresi, araç içine alınan havayı süzüyor ve böylece zararlı partiküllerin araç içine girmesini engelliyor.

2. Polen Filtresi Ne İşe Yarar?

Polen filtresi dışarıda bulunan polen, kir, egzoz, sigara dumanı gibi kötü kokuları ve zararlı partikülleri süzerek araçta solunan havanın kalitesini korumayı ve hatta artırmayı sağlıyor. Özellikle alerjik bir bünyeye sahip sürücü ve yolcuların etrafta uçuşan zararlı partiküllerden uzak kalmasına yardımcı oluyor.

2.1. Polen Filtresinin Görevi Nedir?

Araç kullanırken havadaki toz, polen, bakteri veya egzoz gazına maruz kalmak son derece rahatsız edici bir sürüş deneyimine sebep olabiliyor. Özellikle de şehir içinde hava kirliliği kendisini oldukça fazla hissettiriyor. Aracın camlarını ve kapılarını kapatmak ise bu durumu tek başına engelleyemiyor. İşte polen filtresi, aracın havalandırma deliklerinden içeriye dolan bu kirli havayı filtreleme görevi görüyor.

2.2. Polen Filtresi Olmazsa Ne Olur?

Bir araçta polen filtresinin bulunmaması ya da bakımının düzenli olarak yapılmaması halinde havada bulunan tozlar, etraftaki araçlardan yayılan egzoz gazları, ağaçlardan dökülen polenler ve daha başka kirler aracın içine dolabiliyor. Bu da araç içinde kötü kokulara, bakteri oluşumuna ve camların buğulanmasına sebep olabiliyor. Hatta polen filtresinin düzgün çalışmaması, içeri giren toz ve polenlerin sürücünün hapşırmasına yol açarak dikkatini dağıtması durumunda kazalara da yol açabiliyor.

3. Polen Filtresi Bakımı Nasıl Olmalı?

Aracın her periyodik bakımında polen filtresinin de değiştirilmesi gerekiyor. Araba ne kadar fazla kilometre kat ederse filtre de o kadar çabuk kirleniyor. Polen filtresinin değişmesi gerektiği ise aracın havalandırma deliklerinden gelen hava akışının gücüne bakılarak anlaşılabiliyor. Klimanın açılmasıyla birlikte araç içinde artan kötü koku da filtrenin bakım gerektirdiğine dair bir başka ipucu oluyor.

3.1. Polen Filtresi Temizlenir mi?

Polen filtresini araç sürücüleri tarafından temizlemek mümkün olsa da bu, yalnızca geçici bir süreliğine kurtarıcı oluyor. Polen filtresini temizlerken su kullanmak, kağıda benzer bir maddeden yapıldığı için filtrenin erimesine neden olabiliyor. Bu sebeple polen filtresinin dış katmanlarına gömülü olan kirleri elektrikli süpürge gibi bir aletle temizlemek, filtrenin performansının belirli ölçüde artmasını sağlayabiliyor.
Yani polen filtresini temizlemek, yalnızca kısa bir zaman için filtrenin değiştirilmesini geciktirmeye yarıyor. Diğer yandan polen filtresini değiştirmeden sadece temizlemek, hava kanallarında kötü kokuların ve bakterilerin daha fazla çoğalmasına neden olarak araç içi konforu çok daha kötü etkileyebiliyor.

3.2. Polen Filtresi Kirli Olursa Ne Olur?

Araba kabinine giren havayı filtreleyerek temiz bir solunuma imkan tanıyan polen filtresinin kirli olması, araç içerisindeki havanın doğru ve yeterli bir şekilde arındırılamamasına sebep oluyor. Bu da sürüş esnasında havada bulunan alerjen partiküllerin ve kirlerin aracın içindeki havayı kirletmesine yol açıyor. Araç içerisindeki kirli hava yolculuk konforunu olumsuz etkileyebiliyor ve hatta çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebiliyor.

3.3. Polen Filtresi Ne Zaman Değişir?

Polen filtresinin her yıl değiştirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Özellikle ilkbahar aylarında havaların ısınmasıyla beraber polenlerin arttığı biliniyor. Bu sebeple polen filtresini havadaki alerjenlerin henüz yoğunlaşmadığı soğuk havalarda değiştirmek ideal kabul ediliyor. Böylece ilkbahar ve yaz aylarında aracın içine dolabilecek polenlere karşı sağlam bir önlem alınmış oluyor. Fakat polen filtresi tercih edilen her zaman diliminde değiştirilebiliyor. Havadaki zararlı partiküllerden ve kötü kokulardan bağımsız olarak sürekli tozlu ve kirli yollardan geçen araçların polen filtresini daha sık değiştirmesi öneriliyor.

3.4. Polen Filtresi Kaç Kilometrede Değişir?

Polen filtresinin yaklaşık her 15 bin kilometrede bir değiştirilmesi tavsiye ediliyor. Ancak alerji veya saman nezlesi gibi birtakım rahatsızlıkları bulunan ya da hava kirliliğinin daha yoğun olduğu bölgelerde yaşayan kişiler için bu değişikliğin daha sık tekrarlanması öneriliyor. Ayrıca aracın sıklıkla polen sayısının çok olduğu kırsal alanlarda kullanılması da polen filtresini değiştirme tarihini öne çekebiliyor.

Kurumsal araç kiralamasektöründeki yılları aşkın deneyimiyle Hedef Filo, otomobillere dair aklınıza takılan her soruyu yanıtlamak için burada!