Periyodik Araç Bakımı Nedir? Kiralık Araç ve Filo Periyodik Bakımı

Uzmanlar, bireylerin biyolojik durumlarının tespit edilmesi ve sağlıklarının korunması için her altı ayda veya yılda bir kez check-up’a girilmesini tavsiye ediyor. Şimdi, konumuz araç periyodik bakımı iken neden böyle bir başlangıç yaptığımızı tahmin edebilirsiniz. Çünkü aynı durum, tıpkı insan vücudu gibi kompleks ve birbiriyle uyumlu sistemlere sahip olan araçlarımız için de geçerli.
Hatta bireyler özelinde check-up henüz yasal olarak mecburi değilken; periyodik araç bakımı, trafik ve dolayısıyla toplum salahiyeti için de önem taşıdığından zorunluluk kapsamında tutuluyor. Ayrıca bu işlem yalnızca trafikte güvenliği sağlamak yerine araç performansını arttırmak için gerekenler arasında da büyük bir önceliğe sahip. Bu yazımızda, sizler için periyodik araç bakımının tam olarak ne olduğunu, hangi işlemleri içerdiğini ve ne sıklıkta yapılması gerektiğini ele alacağız. Öyleyse, hadi başlayalım!

1. Periyodik Araç Bakımı Nedir?

Araç periyodik bakımı, taşıtların seyrini ve sürüş güvenliğini etkileyebilecek parçalarının bakım, onarım ve/veya yenileme işlemlerinin düzenli olarak yapılmasını ifade ediyor. Bu uygulama, sürücü ve aracın yanı sıra bunların etkileşime girdiği diğer kişisel veya kamusal öğelerin de güvenliğini amaçlıyor. Aynı zamanda aracın performans korunumu, yakıt tasarrufu ve kullanım ömrü gibi alanlarda da kullanıcılara büyük avantajlar sağlıyor.

2. Periyodik Bakım Neleri Kapsar?

Periyodik bakımda aracın aküsünden motor yağına, fitrelerinden ateşleme bujilerine, fren sisteminden aydınlatmalarına, elektronik aksamlarından lastiklerine kadar tüm bileşenleri ayrıntılı olarak gözden geçiriliyor. Böylece aracın seyrini olumsuz etkileyebilecek tüm tehditlere veya olası sorunlara karşı önceden önlem alınmış oluyor. “Koruyucu bakım” veya “önlem amaçlı bakım” şeklinde de isimlendirilen periyodik bakım, bu işlevinden dolayı başlıca önemli araç bakımları arasında yer alıyor.

2.1. Periyodik Bakımda Neler Yapılır?

  1. Akü Kontrolü ve Bakımı: Akünün kontrolleri, temizliği ve bakımı sağlanır. Gerekli durumlarda parça/kablo değişimleri yapılır.
  2. Motor Yağı ve Yağ Filtresi Değişimi: Aracın motor yağı yenilenirken yağ filtresi de temizlenir.
  3. Egzoz Sistemi Kontrolü ve Bakımı: Egzoz sisteminin kontrolü, bakımı ve onarımı sağlanır.
  4. Polen ve Hava Filtresi Temizliği/Değişimi: Polen ve hava filtrelerinin temizleme veya yenileme işlemleri gerçekleştirilir.
  5. Süspansiyon Sistemi ve Rot-Balans Kontrolü: Aracın süspansiyon sistemi ile birlikte rot-balans kontrolü ve ayarları da sağlanır.
  6. Yakıt Filtresi Kontrolü ve Bakımı: Araç performansı ve güvenliğinde yakıt filtresi de oldukça önemlidir. Bu neden yakıt filtresinin kontrolü ve gereklilik halinde değişimi de periyodik bakıma dahildir.
  7. Genel Sıvı Değişimi: Motor yağının yanı sıra hidrolik sistemlerdeki sıvılar ile antifrizin kontrol ve değişim işlemi de periyodik bakım esnasında yapılır.
  8. Ateşleme Bujilerinin Kontrolü ve Bakımı: Aracın işleyişinde bir diğer kritik unsur olan ateşleme bujileri kontrol edilir. Gerekli durumlarda bakım/onarım ve yenileme işlemleri yapılır.
  9. Far ve Aydınlatma Kontrolü/Bakımı: Aracın trafikte kurallı ve güvenli bir şekilde ilerleyebilmesini sağlayan far ve diğer aydınlatmaların kontrolü sağlanır.
  10. Lastik Kontrolü ve Bakımı: Rot balans ayarları ile birlikte aracın bizzat yol tutuşunu sağlayan lastikler de basınç, diş derinliği vb. açısından kontrol edilir.

3. Periyodik Bakım Nasıl Yapılır?

Araç periyodik bakım nedir ve bu araç bakımında neler yapılır öğrendikten sonra, “Periyodik araç bakımı nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını da kesinlikle tahmin edebilirsiniz. Şöyle ki periyodik bakımın, kapsamı dolayısıyla mutlaka gerekli yetki belgelerine sahip olan ve uçtan uca profesyonel destek sunan servis noktalarında yapılması gerekiyor. Bu işlem aynı zamanda bir yasal zorunluluk olduğu için bakıma dahil tüm adımların belirlenerek titizlikle gerçekleştirilmesi büyük bir önem taşıyor.

4. Periyodik Bakım Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Periyodik bakım zamanı araçları üreten firmalara ve aracın türüne göre değişkenlik gösteriyor. Ancak araç üreticileri, araç periyodik bakımlarının genellikle yılda bir kez yapılmasını öneriyor. Bu zaman aralıkları ayrıca araçların türüne göre belirli kilometrelerde (10 bin/15 bin, 20 bin/30 bin, 30 bin/45 bin vb.) bir kez olacak şekilde de belirtilebiliyor.

4.1. Sıfır Araç İlk Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Sıfır araçlarda ilk periyodik bakımın üretici firma tarafından belirlenen kilometre değerlerine ulaşıldığında yapılması gerekiyor. Bu değer ise ağırlıklı olarak aracın yakıt türüne göre değişiyor. Dizel araçlarda ilk bakım 8 ila 10 bin kilometre arasında yapılırken, benzinli araçlarda 10 ila 15 bin; hibrit araçlarda ise 15 ila 20 bin arası olabiliyor. Otomobiliniz özelinde daha net ve detaylı bilgi almak için aracınızın kullanım kılavuzunu mutlaka incelemelisiniz.

5. Hedef Filo Kiralık Araç ve Filoda Periyodik Bakım

Hedef Filo, kiraladığı araçların periyodik bakım ve muayene işlemlerine yönelik tüm takip ve fatura süreçlerini kendisi üstleniyor. Araçların periyodik bakım zamanları, şirketlere atanan uzman portföy yöneticileri tarafından kurum yetkililerine ve sürücülere bildiriliyor. Araç kullanıcılarına ise sadece randevu tarihinde yetkili servise giderek, bakım işlemlerini kolayca tamamlatmak kalıyor. Tüm bu işlemlerin sonunda kullanıcıların herhangi bir ödeme yapmasına da gerek kalmıyor. Üstelik bu, Hedef Filo’nun sunduğu filo kiralama avantajlarından sadece biri!

Hedef Filo kiralama hizmetleri ile faydalanabileceğiniz benzersiz fırsatları keşfetmek için araç kiralama formunu doldurarak portföy yöneticilerimizle en kısa sürede görüşebilirsiniz!