Otomobil Nasıl Kullanılır? İlk Defa Kullanacaklar için Araba Sürme Teknikleri

Yeni başlayanlar için otomobil kullanmak, alışılması gereken uğraştırıcı bir süreç olabiliyor. Gerek bu süreci olabildiğince kolaylaştırmak gerekse de güvenli bir sürüş sağlamak adına, göz önünde bulundurulması elzem olan bazı noktalar mevcut. Peki, bunları yeniden pekiştirmeye ne dersiniz?
Araba kullanmak, meraklıları tarafından genellikle ruhu ve zihni arındıran özgürleştirici bir eylem olarak nitelendiriliyor. Arabalara pek ilgisi olmayan kişiler için ise bu aktivite, A noktasından B noktasına ulaşmayı sağlayan bir eylemden ibaret kalıyor. Bu kişiler arasındaki ortak payda ise araba süren herkesin öğrenmesi gereken temel bilgiler oluyor. Öyleyse kemerlerinizi bağlayın ve ilk defa otomobil kullanacaklara yönelik hazırladığımız bu rehberi okumaya devam edin!
1. Araba Sürmeyi Öğrenmek Zor Bir Süreç mi?
Araba sürme becerisi de çoğu beceri gibi sonradan rahatlıkla kazanılabiliyor. Sürücü adaylarının araba kullanmayı öğrenirken genellikle zor buldukları durum, birden fazla şeyi aynı anda düşünüp hızlı karar verme ve uygulama gerekliliği oluyor. Bu temel beceriler zayıf olduğunda ise ehliyet alma süreci zorlaşabiliyor. Neyse ki iyi haber! Dersler ilerledikçe, kursiyerlerin büyük çoğunluğu için işler umulmadık ölçüde kolaylaşıyor.
2. Araba Kullanmayı Öğrenmek Ne Kadar Sürer?
Sürücü adaylarının cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri de, araba kullanmayı ne kadar sürede öğrenebilecekleri oluyor. Maalesef bu sorunun net ve genellenebilir bir yanıtı bulunmuyor. Kimi öğrenciler için çok kısa sürede trafiğe çıkmak mümkünken, kimisi ek ders almaya ihtiyaç duyabiliyor. Ancak kesin bir şey var ki araba sürme konusunda ustalaşmak, ancak seneler süren bir deneyimle mümkün hale geliyor.
3. Araba Nasıl Kullanılır?
Çoğu kişi araba kullanmayı tecrübe etmeden önce buna dair bilgi edinmiş olsa da, ilk direksiyon deneyimi teoride öğrenilenden farklı oluyor. Öyleyse şimdi, "Otomobil nasıl sürülür?" sorusunun cevabını birlikte keşfetme vakti!
3.1. Arabayı Çalıştırın
Motorun çalıştığı duyulana kadar kontak anahtarı saat yönünde çevrilir. Bu esnada vitesin boşta ve el freninin çekili halde olmasına dikkat etmek gerekir.
3.2. Debriyaja Basın
Sol ayak ile debriyaja sonuna kadar basılır ve ayak debriyaj üzerinde tutulur.
3.3. Vitese Takın
Debriyaja tam basıldığı takdirde vites değiştirilebilir. Bu sebeple araba çalıştırılırken ayak debriyaja basılı tutularak birinci vitese geçirilir.
3.4. El Frenini Bırakın
Vites bire takıldıktan sonra el freni indirilir.
3.5. Kavrama Noktasını Bulun ve Gaz Verin
Ayak debriyajdan yavaşça kaldırılır ve gaz pedalına hafifçe basılır. Buradaki püf nokta, debriyajı bir anda bırakmak yerine ayağın ağır ağır debriyajdan çekilmesidir.
4. Araba Kullanma Teknikleri Nelerdir?
Yeni başlayanlar için araba kullanmak, keyifli olduğu kadar bunaltıcı bir deneyim haline gelebiliyor. Hele de araba sürmenin püf noktaları bilinmiyorsa sürüş anında istenmeyen durumlar ortaya çıkabiliyor. Bunu önlemek için de bazı araba kullanma tekniklerine hâkim olmak gerekiyor. Peki, bunların neler olduğunu öğrenmeye var mısınız?
4.1. Oturma Pozisyonu
Koltuğun yanında veya altında yer alan kolların ve şoför koltuğunun, sürücünün rahat ve dik oturabileceği şekilde ayarlanması gerekiyor. Çünkü bu, vites koluna ve pedallara erişimde sıkıntı yaşanmaksızın konforlu bir sürüş için oldukça önemli.
4.2. Direksiyon Tutuşu
Araç üzerinde optimum kontrole sahip olmak için direksiyon simidinin doğru tutulması gerekiyor. Araştırmalar, ellerin saat üçü çeyrek geçe pozisyonunda konumlandırılmasının direksiyonu tutmak için en verimli şekil olduğunu gösteriyor.
4.3. Takip Mesafesi
Herhangi bir ani duruş anında çarpmadan durabilmek için öndeki araçla yeterli mesafeyi korumaya dikkat etmek gerekiyor.
4.4. Dengeli Ruh Hali
Özellikle de acemi sürücülerin, agresif veya üzgün hissederken trafiğe çıkmamaları çok önemli! Aksi halde, olumsuz ruh hali daha kolay sinirlenmeye neden olarak sürüş kalitesini etkileyebiliyor.
4.5. Ayna Kontrolü
Aynalar sürüş esnasında ihmal edilebildiğinden, deneyimsiz sürücülerin ayna kontrolünü alışkanlık haline getirmesi önem arz ediyor. Özellikle dönüşlerde, şerit değiştirirken ve hız keserken aynaları kontrol etmek, olası kazaların önüne geçmede kilit rol oynuyor.
4.6. Ani Fren
Manuel araçlarda zorunlu olarak fren yapılması gerektiğinde fren ile debriyaj pedallarına aynı anda basılması gerekiyor. Bu şekilde yapılan bir fren, motorun devre dışı kalarak aracın ilerleme hızının kesilmesini sağlıyor. Otomatik araçlarda ise yalnız fren yeterli oluyor.
Otomobillerle ilgili çok daha fazla bilgiye ulaşmak için, filo kiralamada sektörünün öncü markalarından Hedef Filo’yu takipte kalmanız yeterli!