Amblemler otomobil markaları için büyük önem taşıyor. Öyle ki ortada fiziksel olarak bir araç bulunmamasına rağmen, yalnızca logoyu gören kişilerin zihninde o markaya ait otomobilin görüntüsü canlanıyor. Peki, markalar ile böylesine özdeşleşmiş olan bu araba logoları bize nasıl hikâyeler anlatıyor?

1. Otomobil Markalarının Amblemleri Neyi İfade Ediyor?

Anlatacak bir hikâyesi olan amblemler, otomobil firmalarının güçlenmesini sağladıkları gibi üreticiler arasındaki rekabeti de artırıyor. Bazı kişiler, bu logoların rastgele ya da derinliksiz bir anlam ifade edecek şekilde tasarlandıklarını düşünseler de aslında bunların ardında köklü bir kültür, gelenek ve hatta yer yer gizem bulunabiliyor. Gelin, bu otomobil markalarından en meşhur olanlarına ait logoların ortaya çıkış hikâyelerine bir göz atalım!

1.1. Alfa Romeo Logosu

İtalya’nın Milano kentinde kurulan üst segment bir otomobil şirketi olan Alfa Romeo’nun logosu, seneler boyunca ufak değişikliklere uğrayarak günümüzdeki halini almış durumda. Hikâyeye göre ambleme dair ilk fikir, tasarımcı Romano Cattaneo'nun aklına tramvayı beklerken geliyor. Cattaneo, Milano'nun arması olan Biscione Visconteo'nun Filarete Kulesi ile Orta Çağ’da şehri yöneten Visconti ailesinin Milano için değerini fark ediyor. Alfa Romeo’nun logosu da işte bundan hareketle tasarlanıyor.
Alfa Romeo logosunun sol tarafında bulunan haç, genellikle Haçlı Seferlerine katılan Milanolu askerlerle ilişkilendiriliyor. Logonun sağındaki yılan da Visconti ailesinin simgesi olan ve Biscione olarak bilinen Visconti yılanını gösteriyor. Bu yılan tarafından yutulan adamın ise Haçlı Seferlerinde mağlup edilen bir kişi olduğu kabul ediliyor.

1.2. Audi Logosu

Audi, 1909’da August Horch tarafından kurulan Alman bir lüks araç şirketi olarak tanınıyor. Marka, ismini Alman dilinde ‘‘dinle’’ anlamına gelen Horch kelimesinin Latince’ye Audi olarak çevrilmesinden alıyor. 1932 yılında her biri farklı bir odak noktasında sahip üç farklı otomobil üreticisi şirketle birleşiyor. Ve Audi logosu da bu beraberlikten yola çıkarak, iç içe geçen dört halkadan oluşuyor.

1.3. BMW Logosu

BMW logosunun kökeni, Bayyera Motor Firması ile birlikte 1913’lere kadar uzanıyor. Diğer yandan, markanın geçmişte havacılıkla da bağları bulunuyor. BMW’nin hedef işaretine benzeyen ambleminin ise mavi gökyüzünde dönen beyaz pervaneleri simgelediği düşünülüyor. Mavi ile beyaz aynı zamanda Bavyera’nın klasik renkleri olduğundan, renklerin bu bölgeyi onurlandırmak için bu şekilde tercih edildiği aktarılıyor.

1.4. Ferrari Logosu

Ferrari’nin logosundaki şahlanmış at sembolü, Birinci Dünya Savaşı esnasında ünlü bir İtalyan pilotu olan Kont Francesco Baracca'dan geliyor. İtalyan halkı tarafından ulusal bir kahraman olarak görülen Baracca’nın uçağının yanında, aynı tasarımın baskısı yer alıyor. Anlatılana göre bu at sembolü Baracca’nın ölümünden sonra anne ve babası tarafından Ferrari markasının kurucusu olan Enzo Ferrari’ye şans getirmek üzere kullanması için öneriliyor. Amblemin sarı arka planı, Enzo’nun doğduğu İtalyan kentinin rengini; logonun üstündeki kırmızı, beyaz ve yeşil çizgiler ise ülkenin ulusal renklerini temsil ediyor.

1.5. Ford Logosu

Sadeliği ile tanınan ve yıllar içinde sadece küçük farklılıklar göstermiş olan Ford amblemi, 1972’den günümüze değişmeden ulaşıyor. Logo, Ford Başmühendisi Childe Harold Wills tarafından tasarlanıyor ve şirketin kurucusu Henry Ford'un imzasına dayanıyor. Logodaki yazıda kullanılan beyaz renk ise saflığı ve netliği ifade ediyor.

1.6. Hyundai Logosu

Hyundai logosu büyük ve italik bir ‘‘H’’ harfine benziyor gibi görünse de esasen, bu işaretin el sıkışan iki kişiyi sembolize ettiği söyleniyor. Bu iki kişi ise firmanın temsilcisi ile müşterisi olarak düşünülüyor. Bu da otomobil üreticisi ile müşteri arasındaki güçlü ilişkiyi ifade ediyor.

1.7. Mercedes-Benz Logosu

Yıllardır üç köşeli yıldız sembolünü kullanan Mercedes-Benz, bu logosuyla şirketin karada, denizde ve havada hâkim olacak güçlü motorlarını temsil ediyor.

1.8. Peugeot Logosu

Peugeot aslanı, ilk olarak 1847 yılına Peugeot ailesinin demir çelik üretimi yaptığı evrede ortaya çıkıyor. Görüntüsü ve yırtıcı dişleriyle kuvvet ile keskinliği ifade eden aslan,1948’den itibaren markanın otomobilleri üzerinde de görülmeye başlıyor. Önceleri bir kafadan ibaret olan aslana, şirketin gücünü ve kurumsal dengesini göstermesi adına bir pati ekleniyor. Yıllar boyunca geliştirilen aslana 2010’da ise yeni bir hareket duygusu katılarak, daha sade ve dinamik bir görünüm sağlanmış durumda.

1.9. Porsche Logosu

Alman bayrağının renklerini içeren Porsche logosunun ortasında bulunan at, hızı ve şirketin bulunduğu Stuttgart şehrinin gücünü belirtiyor. At yetiştiriciliği yapılan Stuttgart’ın adı "damızlık çiftliği" anlamına geliyor.

1.10. Toyota Logosu

Toyota’nın amblemindeki birbiri ile kesişen elipsler, marka ile müşterileri arasındaki güveni simgeliyor. Bununla birlikte, logodaki elipsler Toyota’nın baş harfini oluşturuyor ve ayrıca şirketin adındaki tüm harfleri de bünyesinde barındırıyor. Elipslerin arasında kalan beyaz alanın ise Toyota’nın geleceğe yönelik sınırsız potansiyelinin bir ifadesi olduğu belirtiliyor.

1.11. TOGG Logosu

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından piyasaya sürülecek olan yerli otomobil markası TOGG, 2021 yılının aralık ayında logosunun anlamını Twitter hesabından duyurmuştu. Buna göre logonun anlamı, ortada birleşen iki oktan hareketle ‘‘Doğu ile Batı’nın buluşma, bugün ve geleceğin kesişme noktası’’ olarak ifade ediliyor.
TOGG’un logosunda, yazılımcıların kod yazarken kullandıklarına benzer ters yönlere bakan iki adet ok görülüyor. Bu iki okun birleşimi, ortada elmasa benzer bir şekil oluşturuyor. Amblem için seçilen rengin turkuaz oluşunun ise Türk dünyasına yapılan bir gönderme olduğu biliniyor.

1.12. Volkswagen Logosu

Dünyaca sevilen Alman otomobil markası Volkswagen’ın oldukça akılda kalıcı ve sade bir amblemi bulunuyor. Logo, Almanca’da ‘‘insanlar’’ anlamına gelen "Volks" ve ‘‘arabalar’’ anlamını karşılayan ‘‘Wagen’’ kelimelerinin baş harfleri olan V ile W harflerinin birleşiminden meydana geliyor. Bu iki harfin bir daire içine alınması ise marka için önemli olan ‘‘topluluk’’ ve ‘‘kapsayıcılık’’ değerlerini vurguluyor.

Tüm markaları içeren geniş araç portföyü ve avantajlı filo kiralama teklifleri ile Hedef Filo, şirketi için ayrıcalıklı bir araç kiralama hizmeti arayanların tercihi!