Operasyonel Araç Kiralama Sektöründe 2022 Yılının 1. Çeyrek Sonu Verileri

Operasyonel araç kiralama sektörünün çatı kuruluşu Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ iş birliğiyle hazırladığı 2022 yılına ait birinci çeyrek sonu raporunu kamuoyuna sundu. Rapora göre; kur artışlarının devam ettiği bu süre zarfında otomobil ve hafif ticari araç pazarında düşüş görülürken; operasyonel araç kiralama sektörünün toplam filosundaki araç sayısı ise artış gösterdi.

Operasyonel araç kiralama sektörünün, Türkiye otomotiv piyasasındaki hareketliliğin devam etmesinde büyük payı bulunuyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından 2022 yılının ilk üç ayına ilişkin açıklanan veriler de bunu kanıtlar nitelikte. Öyle ki 2022’nin birinci çeyreğinde, Türkiye’deki otomobil ve hafif ticari araç pazarında geçen yılın ilk üç ayına kıyasla yüzde 23,5’lik bir azalış olduğu görülüyor. TOKKDER’in 2022 ilk çeyrek sonu verileri ise operasyonel kiralama sektöründe 14 bin 200 adet yeni araç alımı yapıldığını ortaya koyuyor.

1. Sektör Genelinde 6,6 milyar TL’lik Yeni Araç Yatırımı

TOKKDER tarafından 2022’nin birinci çeyreğine dair hazırlanan rapor, operasyonel araç kiralama firmaları tarafından 1 Ocak’tan 1 Nisan’a kadar yapılan yeni araç yatırımının 6,6 milyar TL olduğunu gösteriyor. Raporda, sektörün aktif büyüklüğünün bu sayede 58,6 milyar TL’ye ulaştığı bilgisi de yer alıyor. Sektördeki toplam araç sayısının ise 2022 yılının ilk üç ayında, geçen senenin sonuna oranla yüzde 1,1 artarak 240 bin 800 adede yükseldiği dikkat çekiyor.

2. Operasyonel Araç Kiralama Sektöründen Ekonomiye Büyük Katkı

TOKKDER’in kamuoyu ile paylaştığı raporda, operasyonel araç kiralama sektörünün ekonomiye sağladığı katkıların boyutu da gözler önüne seriliyor. Nitekim rapora göre; 2022’nin yalnızca ilk üç aylık döneminde sektörün ödediği vergi miktarının toplam 3,4 milyar TL olduğu göze çarpıyor. Araç satışındaki düşüş de hesaba katıldığında, operasyonel kiralama pazarının kur artışına rağmen ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunmayı sürdürdüğü görülüyor.

2.1. Hem Ülke Ekonomisine Hem de İş Dünyasına Tam Destek

Operasyonel araç kiralama firmaları, ülke ekonomisine sağladıkları katkıların yanı sıra şirketlerin çözüm ortaklarından biri olarak iş dünyası içerisinde de çok önemli bir konumda bulunuyor. Öyle ki TOKKDER raporu da yapılan kiralamaların en çok uzun vadeli sözleşmelerden oluştuğunu ortaya koyarak, buna dolaylı yoldan dikkat çekiyor.

Açıklanan verilere göre; sektördeki kiralamaların yüzde 44,8’ini 30 ila 42 ay süreli sözleşmeler oluşturuyor. Bunun ardından, yüzde 20,5 pay ile 43 ay ve üzeri sözleşmeler geliyor. 18 ay altı sözleşmelerin sektördeki payı 17,4 olurken, 18 ila 30 aylık sözleşmelerin ise 17,3’lük bir oranla en son tercih edilen kiralama süresi olduğu görülüyor.

3. Sektörün Yükselen Lideri Yine Aynı Marka

TOKKDER verilerine göre Fransız otomobil üreticisi Renault, 2022’nin ilk çeyreğinde de markalar arasındaki liderliğini sürdürüyor. Renault’nun Türkiye operasyonel araç kiralama sektörü içerisindeki payı 2021’in yüzde 22,9 olarak açıklanmışken, bu sene bu oran yüzde 23,1’e yükselmiş bulunuyor. Renault’yu yüzde 14,4 ile Fiat takip ediyor. Ford ve Volkswagen ise yüzde 10,5’erlik payları ile üçüncü sırada geliyor. Bu dört markadan sonrakiler ise sırasıyla şu şekilde: Toyota, Skoda, Peugeot, Audi, BMW, Hyundai, Citroen, Dacia ve Opel.

4.  C Segmenti, Otomatik ve Sedan Araçlar İlk Çeyrekte de Bir Numara

Operasyonel kiralama sektörüne ait yılın birinci çeyrek raporunda ayrıca yakıt tipi, segment, gövde tipi ve şanzıman tipini baz alarak yapılan sıralamalara da yer veriliyor. Buna göre geçen yıllarda olduğu gibi 2022’nin de en çok tercih edilen yakıt türünün yüzde 68,2 ile dizel olduğu görülüyor. Dizel araçları yüzde 24,6’lık pay ile benzinli araçlar takip ederken, önceki senelere kıyasla hibrit ve elektrik motorlu araçların tercihindeki artış da gözden kaçmıyor.
Raporda, “kompakt” ya da “alt-orta sınıf” olarak da bilinen C segmenti araçlar yüzde 51,03’lük pay ile birinci sırada yer alıyor. Bunu yüzde 26,5 ile B (küçük aile otomobilleri) segmenti otomobiller takip ediyor. D (üst-orta sınıf / büyük aile otomobilleri) sınıfı araçlar da yüzde 13,2 pay ile üçüncü sıraya yerleşiyor. Bunların ardından ise yüzde 5,4 ile LCV (hafif ticari araçlar) sınıfı ve yüzde 3,6 ile E-F (üst ve lüks sınıf araçlar) sınıfının geldiği görülüyor.

Operasyonel Araç Kiralamada En Çok Tercih Edilen Seçenekler

Marka Yakıt Segment Gövde Şanzıman
Renault (%23,1) Dizel (%68,2) C (%51,03) Sedan (%65,7) Otomatik (%71,3)
Fiat (%14,4) Benzin (%24,6) B (%26,5) Hatchback (HB) (%19,0) Manuel (%28,67)
Ford (%10,5) Hafif Hibrid (MHEV) (%5,9) D (%13,2) SUV (%7,3)  
Volkswagen (%10,5) Plug-In Hibrid (PHEV) (%0,8) LCV (%5,4) Station Vagon (SW) (%1,9)  
Toyota (%9,0) Elektrik (BEV) (%0,4) E-F (%3,6) Diğer (MPV+CDV+LCV) (%6,4)  
Skoda (%5,1) Otogaz (%0,04)      
Peugeot (%4,6)        
Audi (%3,7)        
BMW (%3,3)        
Hyundai (%3,0)        
Citroen (%2,5)        
Dacia (%2,4)        
Opel (%2,1)        
Diğer (%5,8)        

Araçların gövde tiplerine ait sıralamada da yakıt tercihlerine benzer şekilde ciddi bir mesafe olduğu dikkat çekiyor. En çok tercih edilen gövde tipi yüzde 65,7 ile yine sedan oluyor. Bunu, sıralamadaki yüzde 19,0’lık payı ile hatchback araçlar izliyor. Hatchbackleri ise yüzde 7,3 ile SUV, yüzde 1,9 ile station vagon ve yüzde 6,4 ile diğer gövde tiplerine (MPV+CDV+LCV) sahip araçlar takip ediyor.

5. Hibrit ve Elektrikli Araç Sayısında Kayda Değer Artış

TOKKDER’in 2022 yılı ilk çeyrek raporu, hibrit ve elektrikli araç tercihi noktasında gelecek vadeden bir artış kaydedildiğini gösteriyor. Yayımlanan verilere göre hibrit ve elektrikli otomobillerin operasyonel kiralama sektörünün araç parkındaki payı toplam yüzde 7,1’e yükselmiş bulunuyor. 2021’in sonunda bu oranın yüzde 6,56 olduğu göz önüne alındığında, hibrit ve elektrikli araçların tercihindeki artışın umut verici olduğunu söylemek mümkün.

2022’nin birinci çeyreğinde hafif hibrit araçların (MHEV) tek başına yüzde 5,9 paya sahip olduğu görülüyor. Yüzde 0,8 pay ile ikinci sırada, harici olarak şarj edilebilen Plug-in Hibrid araçlar (PHEV) yer alıyor. Tamamen elektrikli otomobillerin (BEV) ise yüzde 0,04 ile geçen seneye kıyasla artış gösterdiği dikkati çekiyor. Tüm bu gelişmeler, çevreci araç modellerinin gün geçtikçe yollarda daha sık görüleceğine dair güçlü bir tahmin yürütmeye imkân veriyor.

Kaynaklar

TOKKDER Dergi

Tokder Operasyonel Kiralama Sektör Raporu Sunumu

Otomotiv Distribütörleri Derneği Basın Bülteni