Bir aygıt veya aracın akümülatör (bir güç kaynağı) ile şarj edilerek kullanılması, aynı zamanda;

  • Karbondioksit salınımını azaltma,
  • Yakıttan tasarruf sağlama,
  • Arıza ve tamir durumlarıyla daha az karşılaşma,
  • Hareketli parçaların azlığı sebebiyle bakım maliyetini azaltma ve
  • İçten yanmalı motorların aksine yüksek ses ve titreşimi ortadan kaldırma anlamına da geliyor.

Pek çok kişinin bildiği üzere elektrikli araçlar (Electric Vehicles: EV), geleneksel araçlardan çok daha farklı bir şekilde çalışıyor. Yakıt motoru yerine bataryanın şarj edilmesi ile hareketini sağlayan EV’ler, bu yönüyle akü ile çalışan araçlar arasında da gösterilebiliyor. Elektrikli araçlar aynı zamanda hem çevreye duyarlı hem konforlu hem de daha az maliyetli bir araç türü oluyor.

1. Akü ile Çalışan Araçlar Nelerdir?

Akü ile çalışan araçlar arasında elektrikli araçlardan farklı olarak elektrikli bisiklet, elektrikli tekne, ATV, golf arabası, motosiklet ve traktör gibi araçlar da bulunuyor. Elektrikli araçlar ise akü ile çalışan en yeni nesil araç türünü oluşturuyor. Elektrik araçlarda bulunan akü, tahrik gücünün yanı sıra aracın aydınlatma sistemi vb. bileşenlerdeki enerji ihtiyacını karşılamayı da sağlıyor.
İçten yanmalı motora sahip geleneksel araçlarda da akü kullanılıyor. Ancak akü, bu araçlarda tahrik için gerekli olan ilk enerjiyi karşılıyor. Ayrıca aracın hareket etmediği zamanlarda belirli parçalarının ihtiyaç duyduğu enerjiyi de sağlıyor. Kısacası akü, tıpkı elektrikli araçlarda olduğu gibi içten yanmalı araçlarda da aydınlatma sistemleri ile silecek, kilit ve klima gibi otomatik sistemlerin çalışabilmesi için kullanılıyor.

2. Elektrikli Araçlarda Akü Nedir?

Elektrikli araçlarda akü, aracın şarj edilmesini sağlayarak hareketini meydana getiren güç kaynağını oluşturuyor. Akü adlandırması, batarya içerisindeki pillerin depoladığı kimyasal enerjiyi ihtiyaç halinde elektrik enerjisi olarak kullanıma sunan parça için kullanılıyor. EV’lerde akü, aracın elektrik enerjisi ile şarj edilmesi sayesinde güç depoluyor. Fakat bir elektrikli araç aküsünde ne kadar güç depolanabileceği, araçta kullanılan akünün enerji kapasitesine göre farklılık gösteriyor.

3. Elektrikli Araçlarda Akü Çeşitleri Nelerdir?

Elektrikli araçlarda kullanılan aküler pek çok farklı özelliğe sahip olabiliyor. Enerji kapasitesine göre farklı derecede güç depolayabilen bu aküler, elektrikli araçlarda kullanılmak üzere kurşun asit, nikel kadmiyum, lityum polimer ve sodyum sülfür gibi materyallerden üretiliyor. Peki, elektrikli araçlarda bugüne dek en yaygın kullanılan akülere göz atmaya ne dersiniz?

3.1. Kurşun Asit Aküler

Kurşun asit akü, ilk şarj edilebilir akü modeli olarak biliniyor. Günümüzdeki modern şarj edilebilir akülere göre düşük enerji yoğunluğu taşıyan kurşun asit akü, aynı zamanda düşük bir maliyet taşıyor. Ancak günümüzde elektrikli araçlarda tercih edilmiyor.

3.2. Nikel Kadmiyum Aküler

Nikel kadmiyum akü, kısaca NiCd ve NiCad isimleriyle de biliniyor. Bu akü türü, kurşun asit akülere kıyasla daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip oluyor. Nikel kadmiyum akülerin uzun ömürlü olabilmesi için şarjın tamamen bittiğinde şarj edilmesi gerekiyor. Bu nedenle bu akü türü günümüzde elektrikli araçlarda pek fazla tercih edilmiyor.

3.3. Nikel Metal Hidrit Aküler

Nikel metal hidrit akü, nikel kadmiyum aküye göre daha yüksek bir enerji depolama kapasitesi sunuyor. Bu sebeple de diğerine kıyasla daha çok tercih ediliyor. Tıpkı nikel kadmiyum aküde olduğu gibi bu akü türünün de uzun ömürlü olabilmesi adına tamamen deşarj olduktan sonra sonra şarj edilmesi öneriliyor. Hem bu özellik hem de araçta büyük yer kaplaması sebebiyle nikel metal hidrit aküler, elektrikli araçlar için pek uygun bir seçenek olarak görülmüyor.

3.4. Lityum İyon Aküler

Lityum iyon akü, diğer elektrikli araç aküleri arasında uzun yıllardır üstünlüğünü koruyor. Diğer akülere kıyasla çok daha yüksek bir enerji kapasitesine sahip olan lityum iyon aküler, yavaş deşarj olması sebebiyle uzun süreli bir kullanım sunuyor. Sıcaklık gibi hava değişimlerinden de oldukça az etkilenen bu akü türü, sızıntılara karşı güvenli olması sebebiyle de elektrikli araç aküleri arasında öne çıkıyor. Lityum iyon aküler, aynı zamanda elektrikli araçlarda daha az yer kaplaması sebebiyle de en çok tercih edilen akü türünü oluşturuyor.

Hedef Filo, istediğiniz tüm EV araç modellerini kazanç grafiğinize uygun ödeme seçenekleriyle kiralayabilmenize olanak tanıyor. Siz de tüm bu hizmetlerden yararlanmak için hemen filo kiralama teklif formunu doldurabilir ve portföy yöneticilerimizle iletişime geçebilirsiniz!