Operasyonel Ticari Araç Kiralama

İş süreçleri için binek ve ticari araçlara ihtiyaç duyan şirketler, araçların satın alınması noktasında oluşabilecek mali sıkıntıları kapsamlı bir şekilde öngörebiliyor. Şirket bütçesinin büyük bir kısmının araçlara aktarılması, araçların periyodik bakımlarının yapılması ve vergi ücretlendirmeleri gibi noktalar, şirketleri araç satın alma fikrinden bir hayli uzaklaştırıyor. Fakat iş süreçlerinin sorunsuz yürümesi için araçlara duyulan ihtiyaç da hala devam ediyor. Bu noktada ise araç kiralama hizmetleri şirketlerin tam anlamıyla imdadına yetişiyor!
Araç kiralama hizmetleri hem binek hem de ticari araçları kapsıyor. Şehir içi ve şehirler arası yük/yolcu taşımacılığı yapan şirketler de bu doğrultuda genellikle ticari araç kiralama hizmetine yöneliyor. Peki ya siz, ticari araç kiralama hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Mesela, bir filo firmasından ticari araç kiralama yapacağınız zaman elde edebileceğiniz avantajların neler olduğunu biliyor musunuz? Gelin, bu konuyu birlikte ele alalım!

1. Operasyonel Ticari Araç Nedir?

Operasyonel ticari araç kavramı, ticari araç türlerinin (doğrudan gelir elde etmeyi amaçlamak dışında) sadece şirket içi nakliyat ve personel ulaşımı için kullanılmasını ifade ediyor. Minibüs ve kamyonet gibi 3,5 tonun altında olan taşıtlar “hafif ticari araç” sınıfına girerken; bu ağırlığı aşan kamyon ve tır gibi araçlar “ağır ticari araç” olarak isimlendiriliyor.
Ticaret yapma maksadı olmadan, yalnızca yük ve yolcu taşımak üzere kullanılan operasyonel ticari araçlar; filo şirketlerinin araç kiralama hizmetlerinde sıklıkla tercih ediliyor. Peki, bu tercihin kaynağında hangi sebepler yer alıyor olabilir?

2. Operasyonel Ticari Araç Kiralama Nedir?

Operasyonel ticari araç kiralama, filo firmasından belli bir süreyle ticari araç kiralamayı ifade ediyor. Genellikle en az 12 aylığına kiralanan hafif ya da ağır ticari araçlar, bu sürenin sonunda filo firmasına teslim ediliyor. Araç kiralama hizmetleri, şirketleri yüklü ödeme yapmaktan kurtarmasının yanında bakım ve vergi gibi konularda da büyük ölçüde rahatlatıyor. Fakat operasyonel ticari araç kiralamada bunun önemi çok daha büyük. Peki, nasıl?
Şöyle ki satın alınan ticari araçlar, binek araçlara kıyasla daha yüksek vergilendirmelere tabi tutuluyor. Ayrıca binek araçlar genelde iki yılda bir muayeneye girerken, ticari araçların her yıl muayene olması gerekiyor. Bu gibi faktörler maliyetleri tümüyle artırdığı için operasyonel ticari araç kiralama hizmeti şirketler için önemini bir kez daha artırıyor.

2.1. Operasyonel Ticari Araç Kiralamanın Özellikleri Nelerdir?

Operasyonel ticari araç kiralama hizmeti yalnızca şirketlere sunuluyor. En az 12 ay olarak verilen bu hizmet, 24, 36 ve 48 ay olmak üzere de planlanabiliyor. Minimum bir yıllık yapılan bu kiralama modeli, genel tanımı itibarıyla “uzun dönem ticari araç kiralama” olarak da adlandırılıyor.
Şirketlerin operasyonel ticari kiralama yapabilmesi için filo firmasına K2 belgesi ibraz etmesi gerekiyor. Yurt içinde ticari faaliyet göstermemek şartıyla taşımacılık yapmak üzere verilen bu belge, uzun dönem ticari araç kiralama hizmetinden yararlanmak için gerekli kılınıyor.

3. Operasyonel Ticari Araç Kiralamanın Şirketlere Avantajları Nelerdir?

Operasyonel ticari araç kiralama, şirketlere ticari araç satın almaya kıyasla birden çok konuda avantaj sağlıyor. Gelin, bunlardan bazılarına göz atalım!

3.1. Ödeme Kolaylığı

Filo kiralamada esnek ödeme seçenekleri ile şirketler, kazanç grafikleri ve bütçelerine göre en uygun ödeme planını belirleyebiliyor. Bu sayede şirket bütçesi zora girmeden araç temini yapılırken, eldeki nakit farklı alanlarda daha verimli şekilde harcanabiliyor.

3.2. Minimum İşlem Yükü

Araç satın alma durumunda meydana gelecek resmi belge ve evrak işlemleri, filo kiralamada tamamen filo firması tarafından yürütülüyor. Bu sayede çeşitli kurumlarda vakit kaybetmek durumunda kalmayan şirket çalışanları, yalnızca kendi işlerine odaklanabiliyor.

3.3. Vergi, Sigorta, Harç Muafiyeti

Vergi, kasko, sigorta ve harç ödemeleri filo firması tarafından takip ediliyor ve karşılanıyor. Bu kolaylık, şirketlerin araç satın almada karşılaşacağı ek masrafları ortadan kaldırırken, ödeme zamanını takip etme sorumluluğunu da yok ediyor.

3.4. Ücretsiz Periyodik Bakım ve Lastik Değişimi

Ticari araçların periyodik bakım masrafları ve yaz/kış lastiği gibi değişimleri, yapılan sözleşmede yer alması halinde filo firması tarafından tamamen ücretsiz bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ülke içi farklı konumlarda bulunan anlaşmalı bakım servisleri sayesinde şehirler arası taşımacılık da sıkıntısız bir şekilde yürütülebiliyor.

3.5. Hasar ve Kaza Durumlarında 7/24 Destek

Kiralanan araçlarda meydana gelen herhangi bir hasar ve kaza durumunda, şirkete özel atanan temsilciler ile 7/24 destek sağlanıyor. Ayrıca araçların onarımının 24 saati geçmesi durumunda -sözleşmede varsa- filo firması tarafından şirketlere ikame araç da temin ediliyor.

Hedef Filo’nun operasyonel ticari araç kiralama ile şirketlere sunduğu avantajlar sadece bunlarla sınırlı değil! Siz de hemen ticari araç kiralama fiyat teklifi formunu doldurabilir, hedeflerinize en avantajlı şekilde ulaşmak için büyük bir adım atabilirsiniz!