Dizel ve Benzinli Araçların Fiyat ve Performans Karşılaştırması

Yakıt tüketimi konusunda oldukça dikkatli olunması gerektiği için, en doğru akaryakıt seçeneğini değerlendirmek gerekir. İki tip aracın da fiyat ve performans açısından kendine göre artıları ve eksileri vardır. Ancak benzinli mi yoksa dizel araç mı diye karar vermeye çalışırken, öncelikle kullanım alışkanlarını göz önünde bulundurmak ve ona göre bir tercih yapmak gerekir.

Artıları ve Eksileriyle Dizel Araçlar

Dizel otomobillerin, benzinli araçlardan farklı olarak ateşleme sistemleri tamamen kendine özgüdür. Dizel araçların daha az yakıt tüketimi sağladığı bilinen bir gerçektir ancak iyi bir performans alınabilmesi için bakımlarının düzenli yapılması ve kaliteli yakıt kullanılması gerekir.

Maksimum güç üretimi için ideal araçlar olan dizel otomobillerin yakıt tasarrufuna olumlu etkide bulunan avantajlarından bir tanesi de; marş motoru harekete geçirilip gaza basmadan beklendiğinde aracın hiçbir yakıt tüketiminde bulunmamasıdır.

Eğer sessiz çalışan araçları tercih ediyorsanız, dizel motorlu otomobiller size göre olmayabilir. Çünkü dizel araçlardaki motor sesi, benzinli araçlara göre genelde daha yüksektir. Bunun yanında, çok soğuk havalarda yolculuk yapacaksanız da dizel otomobiller sizin için uygun olmayabilir. Bunun sebebi de son nesil akaryakıtlar tercih edilmediği takdirde, -10 dereceyi bulan havalarda yakıtın donma tehlikesiyle karşı karşıya olmasıdır. Bu sebeple kışın yapılacak uzun yollarda benzinli araçların tercih edilmesi daha iyi olacaktır.

Artıları ve Eksileriyle Benzinli Araçlar

Benzinli motorların çalışma prensibi, benzinin enjeksiyondan silindire bujiler vasıtasıyla ateşlenmesi ile olur. Benzinli araçlar, dizel araçlardan ateşleme ve güç üretimi açısından bu şekilde farklılaşmaktadır. Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar. Dizel araçların gürültülü motorlarına göre, benzinli araçların motor sesi daha azdır ve de daha az bakım gerektirir.

Yılda Kaç Kilometre Yol?

Yılda yaklaşık olarak kaç kilometre yol yapıldığına bağlı olarak, dizel ve benzinli araçlardan alacağınız verim farklılık gösterecektir. Dizel motorlu araçlar, benzinli otomobillere göre her zaman biraz daha pahalıdır. Ancak kullanım miktarına göre bu fazlalık kendisini amorti edebilmekte ve daha ekonomik hale gelebilmektedir. Eğer fazla yolculuk etmiyorsanız, aracınızı şehir içinde ve daha az kullanıyorsanız benzinli araçlar sizin için daha ekonomik bir tercih olacaktır. Fakat özellikle yıl içerisinde şehirler arası yolculuk sayınız fazla ise dizel motorlu araçları tercih etmeniz daha yerinde olacaktır.