Aracınızdan Daha İyi Performans Almak İçin Yapmanız Gerekenler

“Araç performansı nasıl artar?” sorusuna verilecek cevap, aracın türüne göre uygun yakıt ve yağ seçimi, aracın rutin bakımı, mevsim koşullarına uygun lastik seçimi gibi birçok faktör sebebiyle çeşitlidir.

İşte düzenli olarak yapmanız gereken araç performans arttırma işlemleri:

Depo temizliği

Araçların depolarında biriken kirler, performansı düşürdüğü gibi, araca zarar da verir. Servislerin belirlediği süreler içerisinde depo temizliği yaptırarak aracınızın ömrünü uzatmanız mümkün. Yağ, yağ filtresi ve hava filtresinin değiştirilmesi de temizlik işlemlerine dahildir.

Motor yağı

Araç motorunun hareketli aksanı üzerinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünmeleri ve aşınmayı azaltan motor yağı, tekerleklere daha fazla güç aktarılmasını sağlayarak, aracınızın performansını arttırır. Motor yağı, aynı zamanda içerdiği deterjanlar sayesinde motorun temizlenmesini, pas oluşumunu engellemeyi, silindirlerin etrafında oluşan aşırı sıcağın bir bölümünün kartere inmesini kolaylaştırır. Motor yağının kalitesi ise araç motor performans arttırma için dikkat edilmesi konuların başında gelir.

Fren hidroliği

Hidrolik yağ, hidrolik direksiyon sistemlerinde kullanılan, genellikle sorun çıkarmayan sıvılardandır ve havanın uzun süreli sıcak olduğu yerlerde kaynama yapabileceğinden fren hidroliğinin ortalama 1,5 yılda bir değiştirilmesi önerilir.

Klima gazı

Motor kaput kilidinin arkasında bulunan klima gazının yetkili servis tarafından yılda bir kez kontrol edilmesi ve 2 yılda bir değiştirilmesi gerekir.

Soğutma sistemi

Araçlardaki soğutma sistemi, motorun ürettiği fazla ısıyı kontrol ederek, motorun doğru sıcaklık aralığında çalışmasını sağlar ve aracınızı korur. Soğutma sisteminin pas ve tortu gibi kirletici maddelerden korunması ve arındırılması gerekir.

Antifriz

Soğuk havalarda suyun donmasına ve radyatörün paslanmasına engel olmak için radyatör suyuna eklenen antifrizin, yılda 1 kez değiştirilmesi gerekir.

Soğuk hava subabı

Motor gücünü yükseltmek için kullanılan en yaygın sistem olan soğuk hava subapları, motora monte edildiğinde giriş borusu motorun tepesinden başlar ve motorun alt bölümüne uzanır. Bu borunun altına eklenen konik hava filtresi ile de havadan daha serin havayı motorun içine verir. Soğuk hava, motorun içindeki oksijeni sıcak havadan daha fazla yoğunluk yapar, bu da benzinle karışınca motorun daha hızlı çalışmasını sağlar.

Performans lastikleri

Desenleri ve yanak ölçüleri değişen performans lastikleri, fren mesafesi, yol tutuş ve sürtünmeyi azaltma gibi özellikleri sebebiyle hem performansa hem de yakıt tüketimine katkı sağlar.